A magyar kormány célja, hogy minden magyar polgár a nyertese legyen a digitalizációnak – mondta a Digitális jólét programért (DJP) felelős miniszterelnöki biztos szerdán Budapesten.

Deutsch Tamás minden magyart a digitalizáció nyertesévé akar tenni
Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Deutsch Tamás a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE), a Hálózatkutatási kihívások a közigazgatásban című projektindító konferencián kiemelte: a kormány nem úgy tekint a digitális átalakulásra, mint egy rendkívül nagy léptékű technológiai változásra, amely alapvetően alakítja át az állam, a gazdaság és a hétköznapi élet működését.

A digitalizáció olyan "esélyt teremtő folyamat", amelynek középpontjában a "digitális ökoszisztéma legfontosabb szereplői, a polgárok" állnak

- mondta.

A politikus kiemelte: a folyamat irányítására létrehozott Digitális jólét program sikere szempontjából meghatározó, hogy mielőtt a magyarországi digitális ökoszisztéma legkülönbözőbb szereplőivel együttműködve azt megfogalmazták, nemzeti konzultációt tartottak az internet és a digitális fejlesztés kérdéseiről, és a kidolgozáskor figyelembe vették a magyar polgárok véleményét, szándékát.

Közös siker tehát, hogy az elmúlt két-három évben a digitális átalakulás folyamata felgyorsult Magyarországon

- tette hozzá.

Deutsch Tamás közölte, a program alapja, hogy nem képzelhető el sikeres digitális átalakulás, ha nincs a kor színvonalának megfelelő, nemzetközi összehasonlításban is színvonalas digitális infrastruktúra.

Mint mondta, az infrastruktúrafejlesztés mindennek az alapja, erre épül a magyar gazdaság digitális átalakítását szolgáló valamennyi fejlesztési program, továbbá a magyar állam működésének digitalizációját szolgáló fejlesztési program.

Ez utóbbi célja, hogy a 2020-as évek elejére bármilyen állami vagy önkormányzati szervezetnél lehetséges legyen az elektronikus ügyintézés Magyarországon – tette hozzá.

A miniszterelnöki biztos közölte, ugyancsak a program részei a digitális kompetencia fejlesztését szolgáló programok, hogy mindenki rendelkezzen a megfelelő digitális írás- és olvasástudással.

Ezt a célt a legnagyobb mértékben a teljes magyar oktatási rendszer – a közneveléstől a felnőttképzésig – digitális átalakítása szolgálja

- mondta Deutsch Tamás.

Kitért arra, hogy a Digitális jólét program a digitális átalakulás "tegnapja", a folyamat jelene a DJP 2.0, amely program két tucat új, a digitalizációt szolgáló fejlesztést fogalmaz meg az okosváros-fejlesztésektől kezdve Magyarország digitális sportstratégiájának kidolgozásán át a digitális egészségipar és a digitális agrárstratégia kidolgozásáig.

Szintén a program részei a digitalizáció jövője szempontjából meghatározó hatásvizsgálati kutatások, amelyek a digitalizáció élettani, pszichológiai, szociálpszichológiai hatásait, agyműködésre gyakorolt hatásait vizsgálják, hogy kideríthető legyen, melyek a folyamat elhárítható kockázatai és valós veszélyt jelentő velejárói – tette hozzá a politikus.

Patyi András, az NKE rektora köszöntőjében közölte: az egyetemen hálózatkutatási munkacsoport indul, amelynek munkája szorosan kötődik a DJP-hez és azokhoz a társadalmi célkitűzésekhez, amelyeket a program keretében a magyar kormány meg akar valósítani.

A rektor tudatta: a felkészülés és az esetleges reagálás a biztonsági kihívásokra számos olyan problémakört vet fel, amelyben a jogon, az állam- és a társadalomtudományokon túlmutató kérdésfelvetésekre és megoldásokra van szükség.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nusika
@Mirabilis: ...itt is megfizetik!! ...és még szavaz is...ott másra szavaz , mint amit a nagyfőnök már sok milliárdért híresztel.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kokopelli
@Mirabilis: ...eltartott amíg a "'0"-t és az "1" -et megkülönböztette,ha már a
Lőrinc előtte a Zuckerberg-et a padlóra vitte! ;-)
Borsodi
No ettől a hírtől máris jobban érzem magam,sokat segít főleg azokon akik minimálbérből élnek,talán ha ez hamarább van nem fagyott volna 190 ember meg a télen.
[ Lakás munka kaja orvos iskola béke] Először ezen kéne segíteni.
papa.49
Tompika te MEGBUGGYANTÁL )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Ha nem buzerálnátok az egészet sokkal előbb járnánk !!!
cs.n.
@papa.49: Most se nekik köszönhetően járunk előrébb, mint akárhány éve, hanem a piaci cégeknek. Például az infrastruktúrát, amin Tompika beszólogat, kioktat, bunkózik, sem ők hozták létre. Ő csak dumál, fontoskodik, és ilyenkor próbálja elfedni az arrogáns szarjankó mivoltát, miközben lyukat beszél a levegőbe.
Zeta
@Mirabilis: történelemből, négyszemközt a tanárral! Gratulálok a sikeres vizsgához?
papa.49
@cs.n.: Ez csak egy hülye a csapatból, aki okoskodik !!!
Ebben a csapatban a fütyiszben ilyen kvalitású mackók vannak, miért mert a teljesen hülyék között király a félhülye a csutigeci !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.