A magyar és a román hatóságok megállapodtak arról, hogy április 8-án, a magyarországi országgyűlési választások napján is nyitva tart majd az a tíz ideiglenes határátkelőhely, amelyet jelenleg csak szombatonként használhatnak a két ország állampolgárai – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Marosvásárhelyen.

A miniszter a magyar állam által finanszírozott Maros-mezőségi gazdaságfejlesztési programot lebonyolító Pro Economica Alapítvány székházában tartott sajtótájékoztatóján elmondta:

a választások napján közép-európai idő szerint 8 és 18 óra között tartanak nyitva az ideiglenes határátkelőhelyek, és ezzel könnyebbé válik a határ közelében élő magyarok számára a választásokon való részvétel.

Szijjártó Péter elmondta: a két ország határán jelenleg 11 átkelőhelyen lehet állandó jelleggel átjutni, ezért Románia kormányával megegyeztek abban, hogy az ideiglenes átkelőhelyek közül kettőt, a Dombegyház és Kisvarjaspuszta (Variasul Mic), valamint az Elek és Ottlaka (Graniceri) közöttit az év végétől állandóan nyitva tartják. Hozzátette: nyitottság van román részről arra is, hogy Zajta és Nagypeleske (Peles) között is állandóvá tegyék a határátkelőhelyet.

Számítunk arra, hogy a határon túliak nagy számban leadják a szavazatukat. Azt szeretnénk, ha a következő Országgyűlés az egész világ magyarságának a politikai akaratát tükrözné

- jelentette ki.

A miniszter elmondta:

a magyar kormány erőfeszítéseket tesz azért, hogy Románia és Magyarország kapcsolatait a kölcsönös tisztelet talajára helyezze, és a román kormány részéről minden eddiginél több nyitottságot tapasztalnak.

Örvendetesnek tartotta, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom megközelíti az évi 8 milliárd eurót, ami azt is jelenti, hogy Magyarország számára Románia a második legfontosabb exportpiac Németország után. Megemlítette: a Maros-mezőségi Gazdaságfejlesztési program keretében – amelyet tavaly kísérleti jelleggel indított el a magyar kormány – 526 kisvállalkozó és gazdálkodó pályázott, akik közül 501-en nyertek támogatást, összesen másfél milliárd forint értékben. Megjegyezte, a telekkönyvezésre kért támogatásokat már ki is fizették, az egyéb természetű támogatások kifizetése áprilisban várható.

A marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium ügyére kitérve a miniszter kijelentette: a párbeszédben hisz, és nem az üzengetésben. Hozzátette: a Liviu Dragnea, a román kormánykoalíciót vezető Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke megígérte, hogy az iskola újraindulhat. "Komoly embernek ismerjük, bízunk benne, hogy amit vállalt az teljesül" – jelentette ki a miniszter.

A román-magyar földgázkereskedelemre vonatkozó kérdésre a miniszter elmondta: fontosnak tartják Magyarország gázellátásának a diverzifikálását. Erre eddig nem nyílt lehetőség, mert Horvátország nem építette meg az ehhez szükséges LNG- terminált, Románia pedig nem kétirányúsította a terminált. Hozzátette: a romániai fekete-tengeri lelőhely kitermelésének a jogát birtokló osztrák-amerikai konzorcium döntése nyomán a román és a magyar gázvezetéket üzemeltető cégek, a román Transgaz és a magyar FGS kiírták a magyar-román interkonnektor román-magyar irányú szállításának a kapacitáspályázatát. Ezen a pályázaton, amelyen a 2022 és 2037 közötti időszakra lehetett lekötni a román-magyar gázinterkonnektor kapacitását, két magyar társaság végzett az első két helyen, és ezek az interkonnektor teljes, 4,4 milliárd köbméteres kapacitását lekötötték. Ez azt jelenti, hogy ha a fekete-tengeri gázkitermelés 2022-ben megkezdődik, és ha Magyarország felé kezdenek gázt szállítani, a teljes szállítási kapacitást magyar vállalatok kötötték le – magyarázta.

Az esetleges román-magyar közös kormányülésekre vonatkozó kérdésre Szijjártó Péter kijelentette: ennek az első feltétele az, hogy folytathassák a kormányzást. Hozzátette: ha ez megtörténik, továbbra is arra fognak törekedni, hogy jó kapcsolat legyen a két ország között. Úgy vélte azonban, hogy csak akkor érdemes csúcstalálkozókat szervezni, ha jelentős előrelépést tudnak elérni a fontos ügyekben, amilyen például a határátkelők nyitása, a gyorsvasút építése vagy az iskolaügy. "Csak a jegyzőkönyv és fotók kedvéért nem érdemes. Annál mindenkinek drágább az ideje" – tette hozzá.

A sajtótájékoztatón Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke elmondta: példás együttműködés alakult ki az elmúlt időszakban a magyar kormánnyal, és reményét fejezte ki, hogy a jó viszony a választások utánra is megmarad. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa arra buzdított, hogy az erdélyi magyarok éljenek a magyarországi szavazati jogukkal, és támogassák azt a kormányt, amellyel a jelenlegi kapcsolat kialakult.

Szijjártó Péter délután a 25. marosvásárhelyi Tudományos Diákköri Konferencia megnyitóján mondott köszöntő beszédet a Kultúrpalota nagytermében. Kijelentette: a folyamatos technológiai újításokhoz igazodó világban a magyarság versenyképessége nagymértékben múlik a fiatalok kreativitásán. Azt kívánta a Tudományos Diákköri Konferencia résztvevőinek, hogy szorgalmukkal, kreativitásukkal tegyenek hozzá a magyar nemzet sikeréhez.

Forrás: MTI

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bencemacska
@CsipkeRózsa: ma, 17:44
Nekik ezért lesz 3 szavazatuk.
Egyet leadnak írásban, kettőt meg a szavazófülkében.
Kétszer fognak szavazni pártlistára!!!
És az írásbeli szavazatok leadóit és személyesen szavazókat senki nem fogja egyeztetni !!!
Ilyen mocskos szavazás még nem volt!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Lepényleső
...hogy még kényelmesebben legyőzhessék az anyaországiakat?
...mint Eger várának kapuját nyitotta Hegedűs?
...mint Júdás csókja Jézus arcán?
...mindezt az árulás szent oltárán?
Védjük meg hazánkat a magyaroknak mondottaktól,vagy védjük meg a kötvény árusoktól?
S mindez nem választási csalás? Ez akkor csak ámítás,hogy folytatódhasson a lopás?
advocat
Nem értek hozzá! Csak bátortalanul megkérdezem. A Romániában élő, magyar lakcímkártya hiányában hol szavazhat. Vagy az is jár nekik magyar címmel? Ők nem csak levélben? Valami nem stimmel, mert hogy lehet rajta a magyar listán? Mi a magyar lakcíme? Milyen címen lakik ott? Ki írta alá a bejelentőlapot? Vagy már néhány 10000 előre bejelentkezett? Ez nem valami szép dolognak tűnik. Gondolom.
kisrigó
@advocat: Sajnos, már mindent előkészítettek a sok bejelentkezővel. Nagyon, de nagyon érdekelne, hogy mit szólnak a hatóságok a sok mocskos bejelentkezéshez? Annyira ostobán bevallotta a százvalahány ukránt befogadó ember, hogy mi a "bevált" technika, mi a tarifa! Nincs törvény, hogy azonnali intézkedés kell! A sok ügyintéző, aki asszisztál ehhez a csaláshoz remélem jól érzi magát, bele tud nézni a tükörbe! Vagy olyan sok pénzt (fejkvótát) kapnak + védelmi ígéretet, hogy van az a pénz...
Borsodi
@Peller Anikó: Az őszinte véleményem.Ha Romániában él és Magyar szív dobog benne .Nem jönne ide hogy szavazzon,mert ugyan úgy nem tudja mi jó nekünk mint ahogy mi se tudjuk nekik ki a jó miniszter.Lehet jót akar közben árt . Mi élünk itt hagyják ránk.a döntést.Én eddig jó szívvel voltam feléjük,de ha Orbán marad tudom benne volt a kezük azt kívánnám ilyen miniszterük legyen.
Foxley
Aki szeretne, nyugodtan kivàndorolhat.
Jozefina
Ott kéne mindet pofán vágni, amikor átlépik a határt!!!???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.