Korszak- és rendszerváltást ígértek választási győzelmük esetére a Friedrich Naumann Alapítvány és a Republikon intézet csütörtöki budapesti konferenciáján felszólaló ellenzéki politikusok. Az MSZP, az LMP, a DK, az Együtt és a Momentum képviselői között arról bontakozott ki a legnagyobb vita, hogy be kell-e vonni az együttműködésbe a Jobbikot.

"Akarsz egy országot, ahol Vona Gábor a miniszterelnök? Hát ne vaduljunk meg!" – így osztotta a DK az LMP-t a Republikon-konferencián

Szigetvári Viktor, az Együtt miniszterelnök-jelöltje, Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke, EP-képviselő, Csárdi Antal, az LMP fővárosi képviselője, Kunhalmi Ágnes, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) budapesti elnöke, Cseh Katalin, a Momentum elnökségi tagja és Simon András moderátor a Republikon Intézet és a Friedrich Naumann Stiftung közös szervezésében megrendezett A választás tétje 2018 című konferencián a fővárosi A38 hajón 2018. március 22-én.

Kunhalmi Ágnes, a szocialista párt fővárosi elnöke azt emelte ki: az utóbbi évek nyugat-európai választási eredményei azt mutatják, hogy a demokratáknak csak széles együttműködéssel sikerült megakadályozniuk a szélsőséges és újjobboldali erők előretörését, és ebben "most Magyarországon a sor".

A szocialista politikus szerint lehetséges a teljes összefogás, ehhez "nem kell a Jobbik", amellyel szemben "világnézeti, erkölcsi gát" is fennáll, és amelyik közölte is, hogy nem kíván együttműködni a baloldali, liberális erőkkel.

Megjegyezte, a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a Jobbik-szavazók fele a Fideszre voksolna, ha "kedvenc szélsőjobboldali pártja" nem indul az adott körzetben.

Kunhalmi Ágnes szerint ugyanakkor a Fideszben csalódott 400-500 ezer jobboldali liberális szavazó visszaáll a kormánypárt mögé, legfeljebb 80-100 ezer szólítható meg más erők számára.

Szigetvári Viktor, az Együtt miniszterelnök-jelöltje arról beszélt, "rendszerváltó helyzetben van Magyarország", a kérdés az, hogy a pártok képesek-e teljesíteni a társadalom többségének ezen elvárását.

Hangsúlyozta, "jobb rendszerváltást kell tudnunk csinálni" ebben az "alapvetően szabadságszerető országban", mint a három évtizeddel ezelőtt kezdődött korszakban.

Az egyéni körzetekben való együttműködéssel kapcsolatban arról beszélt, hogy amelyik párt 50-55-nél több jelöltet tart meg, "az nem akar rendszerváltást". A Jobbikkal való együttműködésről pedig úgy nyilatkozott, a pártra számos választókerületben nincsen szükség a győzelemhez, de "kell gesztusokat tenni".

A Fidesz kétharmaddal is legyőzhető, csak ebben nem partner a Jobbik – fogalmazott az Együtt politikusa, aki szerint sokan azért voksolnak a Jobbikra, mert nem látnak más alternatívát.

Csárdi Antal, az LMP fővárosi képviselője azt mondta: az ellenzék győzelme után "tényleg hátat kell fordítanunk az elmúlt 28 év kudarcainak".

A korszakváltás fontosságát hangsúlyozva a korrupció megszüntetését emelte ki, mondván, "a hatalmon lévők "ellopták a múltunkat és elkezdték ellopni a jövőnket", amikor az uniós források után a felvett hiteleket is saját érdekkörüknek juttatták.

Az LMP-s politikus arról beszélt, hogy "az ideológiai távolság" miatt "irtózik" a Jobbik bevonásától, de nincs más megoldás a parlamenti többség megszerzésére.

A matek, sajnos, nem jön ki a Jobbik nélkül

- mondta, megjegyezve, a párt szavazóbázisának fele konzervatívnak vallja megát.

Erre reagálva Niedermüller Péter, a DK európai parlamenti képviselője úgy fogalmazott: "Akarsz egy országot, ahol Vona Gábor a miniszterelnök? Hát ne vaduljunk meg!"

A rendszerváltás szükségességéről azt mondta, 2010 óta Magyarország minden nemzetközi statisztikában lefelé csúszott. Közölte, a fontos szakpolitikai kérdésekben szinte minden ponton egyetértenek azok a pártok, amelyek képviselői az asztalnál ülnek. Szerinte az egyéni kerületekben "nem lehet egyéni ambíciókból kiindulni, pártközi megállapodásra is szükség van", és a DK nyitott is erre.

Cseh Katalin, a Momentum elnökségi tagja szerint a legtöbb kerületben a nagy pártoknak kell megegyezniük a visszaléptetésről. Hozzátette: ha ez sikerül, "nyitottak vagyunk a további áldozatokra is".

Megjegyezte, hogy a választókerületek legtöbbjében csak a Jobbikkal közösen érhető el változás.

A tanácskozáson kialakult vitára utalva kijelentette: "egymással tusakodunk egy asztal mögött", miközben a Fidesz táborához csak a bizonytalan vagy passzív szavazóké mérhető.

A politológusok kerekasztal-beszélgetésén Tóka Gábor aktivista, a Közös Ország Mozgalom egyik szervezője "roppant képlékenynek" nevezte a helyzetet. Arról beszélt, hogy amilyen ütemben válik mind ismertebbé a taktikai szavazás fogalma, akár 1-2 millió emberhez is eljuthat ennek a híre. Tóka Gábor egy kérdésre válaszolva kétharmad körüli kormánypárti mandátumarányt valószínűsített.

Virág Andrea, a Republikon Intézet elemzője ugyanakkor a legfrissebb kutatások alapján arról beszélt, hogy a Fidesz várható 127 mandátumából körülbelül 20 elnyerhető ellenzéki együttműködéssel.

Többször is azt hangsúlyozta, hogy a választók sokkal okosabbak annál, mint amit feltételeznek róluk, és úgy vélekedett, nincs feltétlenül szükség pártközi megállapodásra, az emberek helyben szavazhatnak a legesélyesebb ellenzéki jelöltre, megakadályozva így akár a Fidesz kétharmados vagy sima többségét.

Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője szerint "egyértelműen nem lefutott meccs" az áprilisi választás; ő egy kérdésre válaszolva 115 körüli mandátumot jósolt a jelenlegi kormányoldalnak. Szerinte az átszavazások eredménye az lehet, hogy "vidéken teljesen el fog fogyni a baloldal", helyébe pedig a Jobbik lép.

Ez azzal kombinálva, hogy sok szavazó nem választja külön egyéni és pártlistás voksát, a baloldal "totális önfeladását" jelenti, különösen, hogy szerinte a baloldali szavazóknak a jobboldaliakhoz képest "jobban átmegy" a taktikai szavazás mikéntje és módja.

Pápay György, a Viszlát, kétharmad! kezdeményezés alapítója kiemelte: az elmúlt négy évben a baloldalon az összefogásról, nem annak tartalmáról folyt a diskurzus, "arra szocializálva a választókat, hogy összefogás vagy halál".

Ő arra hívta fel a figyelmet, hogy a "billegő körzetekben" pár tíz vagy pár száz átszavazó is eldöntheti a mandátum sorsát, másokhoz hasonlóan utalva arra, hogy 2014-ben 56 szavazaton múlt a legszorosabb verseny.

Forrás: MTI

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

JAJMÁR
Bàrki is tette föl ezt a kėrdėst, rosszul fogalmazott.
Helyesen: akarsz olyan orszàgot, ahol a miniszterelnököt Orbànnak hìvjàk ės a NER irànyit?
Ha nem ez a kėrdės, mit keres ellenzėkben a kėrdező?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
peterkelemen
Most jön ki az, hogy gyakorlatilag az ellenzék egytől-egyig bűnös onnantól kezdve, hogy hagyták szó erőteljesebb összefogás nélkül lebontani a demokráciát, hagyták szétverni a jogállamot, hagyták eltörölni az Alkotmányt és hagyták az új választási rendszer létrejöttét, amiről mindenki tud, hogy ez minden, de nem tiszta: csalások tömkelegére van felépítve és egyértelműen Orbánék javára lejt a pálya akárhogy csűrik csavarják ugyanis ennek lényege, hogy vagy TELJESKÖRŰ ÖSSZEFOGÁST CSINÁLNAK vagy végük van nekik is.
Sámannus
A szarabbik kijelentette, hogy csak a fityfasszal köt koalíciót.. Sajnálom ezt az országot külföldi maffiák markába kerültek a pártok, látható teljesen elkurvúltak.
Borsodi
A választékot tekintve a legjobb Vona lenne, céltudatos és Magyarországot valóban hazájának tekinti.mindent kiabáltak már rá, mégis itt jár a földön köztünk, nem tolvaj korrupt.Második befutó nekem Szél Bernadett határozott és jó ember,előnye,hogy nő Békét biztonságot akar.A fidesz kdmp minden bajunk forrása lassan egymásnak ugrassza az embereket,meg bélyegzik azt aki nem fideszes.Legyen már vége a gyűlölet,félelem keltésnek.Ne feledjük a földön csak vendégségben vagyunk,nem tudjuk meddig ,érezzük addig jól magunkat.
JAJMÁR
Bàrki is tette föl ezt a kėrdėst, rosszul fogalmazott.
Helyesen: akarsz olyan orszàgot, ahol a miniszterelnököt Orbànnak hìvjàk ės a NER irànyit?
Ha nem ez a kėrdės, mit keres ellenzėkben a kėrdező?
Manhattan
A rossz nyelvek szerint Márki-Zay Péter jobbikos jelölt volt Hódmezővásárhelyen, ők finanszírozták, irányították a kampányát annak ellenére, hogy ő függetlenként indult. Nem véletlen, hogy most civilként 26 vidéki körzetben, köztük a mienkben is úgy gondolja, hogy a jobbikos jelölt a nyerő, s ezt az ellenzéki jelöltet a " jobbiktól független" taktikaiszavazás.hu portálon ő maga ajánlja a választóknak. Ezzel haknizik a különböző médiában is, és hivatkozik "független" mérésekre. Hát a hálának nincs korlátja, de remélem, hogy a hiszékenységnek van, és minden gondolkodó ember átlát a szitán.
Manhattan
Addig amíg feketében masíroznak a bakancsos legényeik, ígérhetnek bármit nem hiszek nekik! Nem jobbak a fidesznél. Cseberből-vederbe.
karma1
@JAJMÁR: Ezerszeres lajk,... Sajnos...:o)
Desischado
Ösze kell fogni, és mindenkinek el kell menni szavazni, különben végünk! Az lp nem is akar összefogást, de a momentum sem nagyon töri magát. Aki különcködik, az a fideszt segíti, ezt kéne már megérte
Commenter
@Manhattan: ki t érdekl kogy mi vót. valtsa at oszt ennyi!
Commenter
@szep napot: legyen benne atom mert a víz képlete is kiszökik a hűtüb..hHűtobol
Pálinkás Pál
Sajnos csapdában vagyunk...három hazaáruló párt van /Jobbik ,LMP,Fidesz.../akiknek ME jelöltje mind "15 millió magyar" miniszterelnöke akar lenni...és ez szembemegy a lakósság akaratával..de a számok azt mutatják,hogy akár nagykoalícióban,de folytatni fogják az ország szétzilálását,kiszipolyozását...Tudomásul kéne venni,ezt választásokkal nem tudják megfordítani...
namihami
Él bennem egy olyan félelem, hogy a Jobbik riszálja magát, mint ellenzék, aztán, mikor bekerül a Parlamentbe, akkor gyönyörűen össze fog bútorozni a Fidesszel (végtére is egy akolból indultak) és beleröhög a többiek szemébe. És ez könnyen adhatja ki az újabb 2/3-ot. És akkor lesz itt ""szép világ"". Simán behozhatjuk a putyinizmust vagy beveztehetjük az észak-koreai világot. Mind az Orbánban, mind a Vona mögött állókban érzem a vágyat erre.
Cáfoljon, aki tud. Én lennék a boldogabb...
Jozefina
Mindenki menjen el szavazni. Egyéniben szavazzon az MSZP-választási szövetségre, pártlistán, meg amelyik párt szimpatikus. Az állampolgároknak és nem a pártoknak kell dönteni!!!
JAJMÁR
@Desischado: Nem biztos. Az összefogàs csak egy szó, de nem tudjuk milyen "tartalommal" akartàk megtölteni a felek, de sejtem, hogy túlzott arrogancia ės fölėnyeskedő, - majd ėn mondom meg, hogy ki lėpjen hova, ės ki jut majd mandàtumhoz, stílus, mem volt nyerő!
Màr rėgen nem ezen kėne lovagolni, hanem az urnàkhoz hìvni a vàlasztókat.
De màr nem sok idő van vissza, bàr ahhoz sok, hogy ez a ėrdekből összefogott csoport mėg ronthat a helyzeten.
Eddig is ilyen balfaxok voltak vajon? Mert most szinte a programjukkà vàlt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.