Ha egyesítették volna erőiket, legyőzhették volna a nácikat az ehelyett inkább egymás ellen harcoló német baloldali pártok. „Szabadságunkat és életünket elvehetik, becsületünket nem” – a történelem iránt kicsit is érdeklődő német polgár élete során már biztosan találkozott ezzel az idézettel. Vagy az iskolai történelemórán, vagy a közelmúlt históriájával foglalkozó újságcikkben, vagy a közszolgálati televízióban rendszeresen sugárzott, XX. századi kordokumentumokat feldolgozó adások valamelyikében. Ahol elhangzott, az a német parlament, a Reichstag ideiglenes ülésterme, amikor elhangzott, az pedig az első világháború utáni másfél évtizedes korszak, a weimari köztársaság parlamentjének napra pontosan 85 évvel ezelőtti, utolsó, 1933. március 23-ai ülése. A közösségi médiában is visszakereshető hangfelvétel szerint a szónok megrendülten beszél. Otto Wels, a német szociáldemokraták (SPD) elnöke, akkor még Reichstag-képviselő mintha tudta volna, hogy minden hiába, legfeljebb az...

Forrás: hvg.hu
Feltöltő: peterkelemen
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
@Horizont: Én ezt egy doku. filmben láttam,/Nat.Geo/ eredeti szövegek bejátszásával.Akkor is megdöbbentő volt számomra-mint ahogy most is a mai magyar valóság.
peterkelemen
Nálunk egyrésze már összefogott, de a többi láthatóan elhatárolódik magyarul Orbánt támogatják.
kereső
@Horizont: Én ezt egy doku. filmben láttam,/Nat.Geo/ eredeti szövegek bejátszásával.Akkor is megdöbbentő volt számomra-mint ahogy most is a mai magyar valóság.
kereső
@Horizont: igy igaz.Őrület!! "Történelmi lecke ,fiúknak és lányoknak"'-már ha értenék.
De miért értjük mi, és miért nem értik ők?
kereső
@Horizont: sajnos úgy látom,hogy hátrébb tartanak,mint egy hónappal ezelőtt.Nem fogják fel...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.