A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak március 24-éig kellett felvételüket kérniük a névjegyzékbe ahhoz, hogy levélben szavazhassanak az április 8-ai országgyűlési választáson.

A levélben szavazók a regisztrációkor választhattak, miként akarják megkapni a többek között az országos listás szavazólapot is tartalmazó levélcsomagot: választhatták a postai kézbesítést, de kérhették a levélcsomagot külképviseletre vagy magyarországi településre is (utóbbiakra küldött szavazási levélcsomagot a választópolgár csak személyesen veheti át).

Március 26-tól lehet felvenni a csomagokat

Azok a levélben szavazók, akik azt kérték, hogy személyesen vehessék át szavazási levélcsomagjukat, hétfőtől tehetik ezt meg (megjelölésük szerint) az országgyűlési egyéni választókerületi székhely településén, a kijelölt külképviseleteken (Belgrád, Beregszász, Bukarest, Csíkszereda, Kassa, Kolozsvár, Pozsony, Szabadka, Ungvár, Eszék, Kijev, Lendva) vagy a kijelölt, határ menti településeken (Battonya, Beregsurány, Biharkeresztes, Bódvaszilas, Csengersima, Fehérgyarmat, Kőszeg, Létavértes, Letenye, Letkés, Makó, Nagylak, Nyírábrány, Nyírlugos, Putnok, Rajka, Rédics, Tiszabecs, Tompa, Tornyosnémeti, Vámosszabadi, Záhony).

A levélcsomagokat munkanapokon lehet átvenni, legkésőbb április 6-án. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) nyilvántartása szerint Csíkszeredán 14 ezren, Kolozsváron 4500-an akarják átvenni szavazási levélcsomagjukat. Aki személyes átvételt kért, az köteles személyazonosságát érvényes fényképes igazolvánnyal igazolni. Meghatalmazott útján a levélcsomag nem vehető át.

Március 26-tól lehet feladni/leadni a voksokat

A szavazó szabadon dönthet arról, milyen úton juttatja vissza voksát az NVI-hez: a válaszborítékot feladhatja postán (bárhonnan ingyen), ebben az esetben a levélnek április 7-én éjfélig meg kell érkeznie a Nemzeti Választási Irodához. Feladhatja térítés ellenében bármelyik külképviseletre címezve is, ebben az esetben a külképviseleti szavazás végéig kell megérkeznie a levélszavazatnak a külképviseletre.

A határon túli magyarok már hétfőtől szavazhatnak

A válaszboríték leadható bármely külképviseleten is március 26-tól munkanapokon, a külképviseletek általában 9-16 óra között vannak nyitva. Van azonban öt külképviselet, ahol hosszabbított nyitvatartással fogadják a levélszavazatokat: Beregszászon és Ungváron munkanapokon 6-20 óra között, április 6-án 6-22, április 7-én 6-20 óra között lehet leadni a levélszavazatokat. Csíkszeredán és Kolozsváron április 5-ig 6-22 óra között, április 6-án 6-24 óra között, április 7-én pedig 6-22 között várják a levélszavazatokat. Szabadkán szintén 6-20 óra között lehet leadni a levélszavazatokat április 5-ig, április 6-án itt is 6-24 között van rá mód, április 7-én pedig 6-22 óra között fogadják a levélszavazatokat.

A külképviseleteken átlátszó urnába dobhatják be szavazataikat a levélben voksolók, a külképviseletek pedig március 26-tól naponta ürítik az urnákat és jelentik, hány szavazat volt abban, így nyomon követhető lesz a szavazatok számának alakulása. A Kárpát-medencében lévő külképviseletekről a tervek szerint a szavazás előtt legalább egyszer hazaszállítják az urnában lévő szavazatokat, hogy az NVI elvégezhesse a szavazó ellenőrzését.

A válaszboríték leadható a külképviseleten a külképviseleti szavazás időtartama alatt (általában 6-19 óra között) is, illetve Magyarországon a 97 egyéni választókerületi székhelyen is, a szavazás napján 6-19 óra között.

A szavazás napján már csak a levélcsomag leadására van lehetőség, átvenni már nem lehet.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(MTI)

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

peterkelemen
A határon túliak a magyarság szégyenfoltjaivá züllöttek. Ha jogot kapnék sem szavaznék át a határon túlra. Ilyet csak gerinctelen gazemberek tesznek.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kereső
És szégyelhetik magukat mindazok,akik ezt a nyilvánvaló csalást támogatják,és még rákenik a "nemzeti" mázt is.
namihami
Kell az idő a megfelelő számú ""határontúli"" szavazatok Lendvai utcai , a felmerülő igények szerint történő, korrekciója céljára. Ha véletlenül (mert a pénz már felvették) elrontanák a ""hiteles"" voksolást, akkor legyen még idő erre felhívni a figyelmüket és sürgősen javítani. Akár itthon, helyben is. Minek az a nagy ide-oda lófrálás? Meg tudják ezt helyben is oldani.
peterkelemen
A határun túli levélben szavazókkal meg úgy játsszadoznak Orbánék ahogy csak akarnak + erre még rájön a régen elhunytak szavazata mind belföldön, mind külföldön + a lefizetett ukránok szavazata. Még sel sem kezdődtek a választások , de már tömeges csalások történnek.
peterkelemen
A határon túliak a magyarság szégyenfoltjaivá züllöttek. Ha jogot kapnék sem szavaznék át a határon túlra. Ilyet csak gerinctelen gazemberek tesznek.
telegdilaci
Gratulálok! lassan már mi leszünk a Másodrangú állampolgárok a saját hazánkban ezzel a senkiházi áll Magyarokkal szemben ez a Rezsim nem a Magyar Emberek kormánya!
nihil
300 ezren regisztráltak, de 600 ezer szavazat érkezik.
És természetesen 99,99%-ban a fideszre.
Nessy
Kívánok nekik minden "jót" a szavazáshoz! Fizesse meg nekik a Sors, amit az itthon élő, és őket az adójukból pl. az egészségügy helyett, jól megfizető magyaroknak ártanak a voksukkal!
rohács1926
A levélben szavazók nagyjából 4-5 %-os listás előnyt biztosítanak a fidesznek.
A nagyjából 10ezer honosított ukrán a határ mentén a jobbiktól elvéve két körzetet hoz a fidesznek.
A magát demokratikusnak (és nem jobboldalinak) pozícionáló párt, amelyik nem hajlandó tárgyalni a közös visszaléptetésekről, további 4-8 körzetet hoz a fidesznek.
Mi pedig, azok a választók, akik reménykedtünk egy demokratikus és tisztességesebb országban, le vagyunk ß@rva. ENNYI.
Ja, és örüljünk annak, hogyha nem lesz kétharmad; mert a kis öröm is öröm.
staro2
Nincs látványos különbség a kurva és a levélben szavazó között.
Az egyik a testét adja el, a másik a lelkét.
A kettő közül az első legalább élvezetet nyújt, a második csak kicseszik velünk.
kulabombaafityiszre
Ez azért van így,mert akkor kényelmesen átjöhetnek a bejelentett lakcim alapján személyesen is szavazni.
cikicakk55
@peterkelemen: Teljesen igazad van. A legtobb Románnak és Ukránnak a nagyapja,nagyanyja,vagy a dédszülei voltak Magyarok.Ők már Hiába születtek egy volt Magyar telrületen,az már nem Magyarország.Román törvények, a román parlament dönt az Ő esetükben is.Romániába adóznak,ott kapják meg az egészségügyi ellátást(legalább is úgy illene). nem értem a felfogásukat,hogy egyáltalán bele mennek ilyen szemét húzásba. Én ha ott élnék sem szavaznék ide,elvégre nem én viselném a következményeit a szavazatomnak.Ott is az igazi Magyarok,akikben még benne van a gyar vér,azok nem szavaznak.Nagyon sok Magyarról tudok,akik szerencsére tisztában vannak az itthoni állapotokkal és nem nehezítik meg az egyébként is csaláson alapuló választásokat. Szerintem ez a legnagyobb csalási lehetőség,mert itt könnyen elérhetik,hogy levélben és személyesen is szavazhassanak. Már eleve duplán számít egy ember. nagyon remélem,hogy az ellenzék észhez tér és április 8-ra rájönnek,hogy vissza kell lépni ott ahol több az esélyes.
Cicamama55
Most otthon az ő hazájukban, április 8-án meg majd nálunk, a mi hazánkban Magyarországon?! Mire ez a nagy sietség?!
papa.49
@kulabombaafityiszre: Jól látod pont ez a cél !!!
Még egy kérdésem lenne a választási bigottsághoz (nem elírás) HÁNYSZOR SZAVAZHAT AGY NEM ITT ÉLŐ, ÉLŐSKÖDŐ TETŰ ÖSSZESEN ???
Gondolom amennyi a 2/3 hoz szükséges !!!
Kookas
de csak akkor ha Ukrán,Szlovák,Román és Szerb Állampolgárok!!
kulabombaafityiszre
@papa.49: ma, 18:57
Kérdésedre a válasz,a variációk száma végtelen.
Sajna.
Desischado
Nem értem, miért nem csinálnak valamit az ellenzék, és az Unió, hogy megakadályozzák a csalásokat?! Ennek egyetlen ellenszere van, minél többen menjünk szavazni! A határontúli férgek, meg rohadjanak el elevenen, amiért júdáspénzért, a MI PÉNZÜNKÉRT!!! eladtak bennünket, tisztelet a kivételnek. Istenem, de meggyűlöltem őket!
papa.49
@Desischado: Nem vagy egyedül ezzel az érzéssel, akik odaát igazán magyarok azok se levélben se személyesen NEM SZAVAZNAK, miért mert ők is tudják nekik is igen szarul esne ha innen mi rájuk szavaznánk olyanokat akiket ők nem akarnának !!!
evacica
Csak a gerinctelen jellemtelen határon túli megy szavazni, akiket Orbán a mi pénzünkön vett meg kilóra!Szégyelljék magukat, júdás pénzért eladják az anya országot!
Eladott Ország
Már azért szavazhatnak hétfőtől a határon túli szavazók, mert olyan sokan vannak, hogy kitart a megszámlálásuk az április 8.-ai urnazárásig. Nem árt ellenőrizni választási Ilonka nénit és Patyi András jogtudóst.
quadrocopter
El ne felejtsetek legalább hetente 3 alkalommal is leadni a szavazataitokat!
A már elhunyt hozzátartozók helyett és a születendő fél-ázsiaiak helyett is lehet!
Tudjátok: - Egy lakás - két gyerek -három szoba - négy kerék - öt órai tea - hat...alom - ezeket adjátok össze, na ennyiszer kell szavazni a Geci pártjára!
Magyarul nem kell tudni, a helyes válasz előre be van jelölve!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.