Minden közfinanszírozott egészségügyi intézményben dolgozó munkavállaló számára azonnali béremelést követelt a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) az érdekképviselet szombati budapesti demonstrációján.

Azonnali béremelésért demonstrált a Független Egészségügyi Szakszervezet

Az erről szóló petíciót a szakszervezet képviselői átadták az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) előtt a tárca kijelölt képviselőjének.

A petícióban többek között

pótlék- és alapbéremelést követeltek.

Követelték a reprezentatív szakszervezetek által kötött ágazati kollektív szerződés azon pontjának törlését is, amely korlátozza a dolgozók sztrájkjogát.

A tisztességes megélhetésért, a megfelelő bérezésért és a jobb munkakörülmények kivívásáért hirdette meg a demonstrációt a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ).

Soós Adrianna, a FESZ elnöke, az Alkotmány utca Kossuth tér felőli végén felállított színpadon hangsúlyozta:

évek óta próbálják a kormány figyelmét felhívni az egészségügyben dolgozók elégtelen bérezésére, a nem megfelelő munkakörülményekre, hiába.

Azonnali béremelésért demonstrált a Független Egészségügyi Szakszervezet
Fotók: Balogh Zoltán/MTI

A kormány nem áll velük szóba

- emelte ki. Hozzátette, hogy tárgyalások ugyan folynak "a reprezentatívnak mondott szakszervezetekkel", ám azok nem hoznak eredményt. Az ágazatban dolgozók anyagi helyzete nem javul és egyre rosszabbak a magyar emberek életkilátásai is.

Soós Adrianna szerint nemcsak a bérekkel van baj, hanem a munkafeltételekkel is. Egyre többet kell várni a kivizsgálásokra, nincsenek megfelelő eszközök, és nincs már ember, aki ezeket az eszközöket javítani tudná. Kitért arra is, hogy évek óta megoldatlan az egészségügyben a gazdasági-műszaki területen dolgozók béremelése.

A szónok, utalva a közelgő parlamenti választásokra, azt mondta,

"üzenjük, hogy az egészségügy állapota súlyos, ezért sürgős beavatkozásra van szükség". Említést tett arról a felmérésükről, amely szerint a megkérdezettek 96 százaléka elégedetlen a béremeléssel, és a 25-45 év közötti munkavállalók 80 százaléka gondolkodik azon, hogy elhagyja a szakmát.

A demonstráció többi szónoka egyebek között arról beszélt, hogy a szakdolgozók sokszor emberhez méltatlan, nem ritkán életveszélyes körülmények között, elavult eszközökkel kénytelenek dolgozni. Mindennek nyomán reménytelenség és állandósult stressz jellemző a munkakörülményekre, ugyanis a többi között az elvándorlás miatt egyre kevesebb dolgozó kénytelen ellátni az egyre szaporodó feladatokat.

A demonstráció résztvevői lila lufikat tartottak a kezükben, illetve a magasba emelt transzparenseken olyan jelszavak szerepeltek, mint

"Élesszük újra az egészségügyet", "Mi is élni akarunk", illetve "Bért kérünk, nem ígéreteket".

A beszédek elhangzása után a tüntetők az Alkotmány utcából a Kossuth téren keresztül az Emmi Akadémia utcai épülete elé vonultak, ahol átnyújtották a szakszervezet követeléseit tartalmazó petíciót.

A demonstráción megjelent az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely által felállított "árnyékkormány" egészségügyiminiszter-jelöltje, Komáromi Zoltán, Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, Kökény Mihály volt szocialista egészségügyi miniszter és Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

peterkelemen
Orbánék csak az erőszak nyelvén értenek így úgy is kell majd megszólítani őket mikor kimerítettük az összes békés eszközt. Erre április 8. után még visszatérünk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.