Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár szerint a magyarországi várólisták Európában a 2-3. legrövidebbek. 

Magyarországon a várólisták a 2-3. legrövidebbek Európában, ez a 2010 előtt rossz trendek megfordításának köszönhető – közölte az egészségügyért felelős államtitkár kedden Székesfehérváron, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban tartott sajtótájékoztatón.

Egészségügyi államtitkár: a magyar várólisták a 2-3. legrövidebbek Európában

Fotó: picasabay.com CCO

Ónodi-Szűcs Zoltán azt mondta, 2010 előtt senki sem tudhatta, hányan vannak a várólistákon, 2012-ben azonban a kormány az adatokat hivatalossá tette és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által vezetett listákon kell időpontot adni. Ezen időszak alatt a korábbi 70 ezres várólista mintegy 24 ezresre, vagyis a harmadára csökkent a műtéti körben, miközben évente 200 ezer műtétet végeznek hazánkban – tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte, 2010 előtt forráskivonás volt az ágazatban, azóta infláció feletti mértében emelkedik évről évre az egészségügyi kassza összege: 2018-ban például 600 millióval nagyobb lesz, mint amekkora tavaly volt.

Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta, hogy az orvoselvándorlás mértéke is jelentősen csökkent, 2017-ben a harmada volt a 2010 előttinek.

Az államtitkár közölte, hogy az elmúlt nyolc évben csak vidéken 500 milliárd forintot költöttek el egészségügyi fejlesztésekre. A fehérvári kórházzal kapcsolatban megjegyezte, hogy ez az eddigi fejlesztéseknek köszönhetően és a jövőben induló belgyógyászati tömb építése után európai szintű intézmény lesz.

Vargha Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a szocialista kormányok a Szent György Kórház 12 milliárdos fejlesztési tervét előbb 8 milliárdosra csökkentették, majd azt is elvetették. 2010 után az Orbán-kormány az első döntések között visszaadta a forrást és a beruházás már meg is valósult.

Mint mondta, amit eddig ígértek az elmúlt időszakban, abból minden megvalósult, a 12 milliárdot meghaladó fejlesztések is megtörténnek majd a kórházban.

Cser-Palkovics András fideszes polgármester hangsúlyozta, hogy az egészségügy az utóbbi időszakban igenis hozzájárult a város fejlődéséhez. Kulcságazatnak nevezte, mert a befektetőkkel történő tárgyalásokon mindig szóba kerül a helyi egészségügyi ellátás, mindaz, amit a leendő dolgozóknak, a külföldről érkező szakembereknek és családjuknak biztosítani tud a város.

Elmondta, hogy a Modern városok program keretében, 12-13 milliárd forintból az épület- és eszközfejlesztések mellett több mint négyszáz parkolóhelyet hoznak létre. Jogerős építési engedélyek vannak, a közbeszerzési eljárás is elindult – fűzte hozzá.

Csernavölgyi István főigazgató közölte, hogy 2010 óta több mint 14 milliárd forintnyi fejlesztést hajtottak végre a kórházban. A múlt év végére eljutottak oda, hogy lejárt tartozásuk nem volt.

A közeljövőben csaknem egymilliárdból fejlesztik az egynapos sebészetet, 700 milliót költenek a szakemberek lakhatásának javítására, valamint 200 millióból laborokat fejlesztenek. A Modern városok program keretében megvalósuló új belgyógyászati tömb 12 ezer négyzetméter alapterületű lesz, az ötemeletes épületrész a tervek szerint 2020-ra épül meg.

(MTI)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
ne már, ezt a baromságot honnan vetted?
Az meg már csak hab a tortán, hogy hazug adatokat mondott be hasra-ütésre!
nyanya001
Ja persze nektek a VIP.
Mocskos hazudozó !
Hellcat
Legutóbbi tapasztalatom a csodálatos magyar egészségüggyel:
Bőrgyógyászhoz kellett mennem. Az állandó lakcímemnél, nincs bőrgyógyászat, a tartózkodási helyemnél pedig nem fogadtak. Magánklinika 5 perces vizsgálatért 15000 Ft...szal köszi Ondódi de bazd meg az adataidat te is a fidesszel együtt.
Dr.Doktorovics trinitron dr.
Hazudsz disznó, csak érsebészeti vizsgálatra 6 hét,, privát is már csak a 3. hétre kaptam időpontot.
staro2
Ha úgyis hazudsz,akkor hazudd azt, hogy nálunk a legrövidebb a várólista, hogy a kórházakra már ki van írva, hogy- orvos és ápoló felvétel nincs- hazudd azt, hogy bakondi őrmester csapatai alig tudják visszatartani a határainkon rohamozó ny-európai orvos hordákat, hogy hetente ítélnek el csempészeket akik az éjszaka leple alatt ápolókat csempésznek be Magyarországra.
Így is rád ég, hogy aljas hazudozó vagy ,akkor már hazudj méreteset.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.