A Nemzeti Választási Iroda azt kéri, hogy aki az országgyűlési választáson külképviseleten, vagy a lakóhelyétől eltérő másik magyarországi településen kíván szavazni, ne hagyja az utolsó pillanatra a kérelem benyújtását.

Pálffy Ilona, az NVI elnöke szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a külképviseleti névjegyzékbe szombat 16 óráig lehet jelentkezni, ezt eddig közel 50 ezren tették meg, közel 20 ezerrel többen, mint négy éve. A legtöbben Londonban voksolnának, több mint 8 ezren, itt négy éve 5400-an szerepeltek a névjegyzékben. Mint mondta, a legtöbb szavazót váró külképviseleteken a szavazók névjegyzékét a külképviseleti választási iroda meg tudja majd bontani megyénként és – amennyiben indokolt – abc-rendben is, így gyorsítva a szavazást.

NVI: Ne hagyják utolsó pillanatra a kérelem benyújtását az átjelentkezők és a külképviseleteken szavazók

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke beszél az április 8-ai országgyűlési választás szavazólapjainak nyomtatásáról tartott sajtótájékoztatón az ÁNY Biztonsági Nyomda kőbányai telephelyén 2018. március 22-én. A nyomdában kétféle (a magyarországi és levélben szavazáshoz szükséges) országos pártlistás szavazólapot, a 106 egyéni választókerület és a 13 nemzetiség országos listás szavazólapját, vagyis összesen 121 félét készítenek. Körülbelül 18 millió szavazólap készül a nyomdában. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A külképviseletekre jövő kedden küldik ki a szavazólapokat, az urnákat és egyéb szavazási kellékeket már kijuttatták. Az átjelentkezési kérelmeket április 6-án 16 óráig lehet benyújtani, ezt eddig 89 ezren tették meg, de várhatóan ez a szám is több lesz, mint négy éve volt. Budapesten a VIII., a IX., a XI., a XIII., és a XIV. kerületben van sok átjelentkező. Itt a választási irodák vezetőinek figyelmét már korábban felhívták, hogy a szokottnál nagyobb létszámú szavazatszámláló bizottságokat és több jegyzőkönyvvezetőt biztosítsanak.

Mint mondta, a múlt héten már kiküldték a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak a szavazási levélcsomagokat, hétfőn és kedden már megérkeztek az első levélszavazatok postán az NVI-hez, összesen 201 darab. Ezeket valószínűleg Magyarországról, vagy a környező országokból adták fel. Hozzátette: összesen 378 481 határon túli regisztrált az országgyűlési választásra a múlt szombati határidőig, ez közel kétszerese a négy évvel ezelőttinek.

A regisztrációkat továbbra is fogadja az NVI, de a határidőn túl érkezett kérelmek benyújtói már nem szavazhatnak április 8-án. Tájékoztatása szerint közel 300 kérelem érkezett már az NVI-hez a határidő lejárta után. A szavazási iratcsomagokat a 12 kijelölt külképviseleten azok vehetik át hétfőtől, akik ezt kérték a regisztrációjuknál, és csak személyesen. Az NVI elnöke elmondta, a nemzetiségek regisztrációja is lezárult a múlt héten, közel 60 ezren regisztráltak, a legtöbben – 33 ezren – a németek, ők – szavai szerint – jó eséllyel indulnak a kedvezményes mandátumért. A szavazatszámláló bizottságba már 28 ezer delegáltat rögzítettek a választási irodák, a legtöbbet – közel 14 ezret – a Fidesz-KDNP jelentett be, a Jobbik több mint 7 ezret, az MSZP-Párbeszéd 4700-at, a DK közel 1900-at.

Megjegyezte, bíznak abban, hogy mind a 10 286 szavazókörben lesz pártdelegált, aki segíti a választási szervek munkáját. A visszalépésekkel kapcsolatban elmondta: a Nemzeti Választási Bizottság iránymutatása szerint a szavazást megelőző nap, április 7-én 11 óráig léphetnek vissza a jelöltek, hogy ki is húzzák őket a szavazólapokról. (Az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt már szombaton tartják a szavazást.)

Pálffy Ilona közölte: a külképviseleti megfigyelőket és az NVI-hez a levélszavazatok ellenőrzésére a delegáltakat csütörtök 16 óráig lehet bejelenteni. Mint mondta, a levélszavazatokat jövő héten kedden kezdik felbontani, és ellenőrzik az azonosító nyilatkozatokat, a szavazatot tartalmazó borítékot azonban csak a voksolás befejezését követően bonthatják fel. Tájékoztatása szerint 28 gépen, 2-2 emberrel, két műszakban végzik majd a levélszavazatok nyilatkozatainak ellenőrzését.

(MTI)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Pálffy Ilona, az NVI elnök ismét megcsillogtatta, hogy lövés sincs az egészről és csak pártfeladarként hablatyol! =))
RonaGyuri
Ja ha szájat jártat arról beszéljem, hogy hol vannak a választási füzetek???
namihami
Bizony, ne hagyják, mert ha elfogy a baksis, akkor nem fog a ""határontúli igazmagyarjának"" a potyapénzből még több jutni. Bár azt mondják, hogy ez felülről nyitott keret. Tehát, csak tessék-tessék, folyton-folyvást. Ad még a Viktor, ha neki x-elünk. A hülye honi adófizető majd bedobja a közösbe, hogy mi a Vezérre szavazhassunk belőle.
RonaGyuri
@RonaGyuri: bocsánat úgy tűnik csak reklamálni kellett, mert azóta kikerült! =))
SystemError
Pálffy Ilona számomra az egyik legnagyobb féreg a "rendszerben" Ő egy személyben rúgta ki többször az ország szabad és demokratikus intézményes pillérét. Remélem beledöglesz az unikumba, amit a Balatoni teraszon iszogatsz, amit ezért kaptál. Ő lenne az egyik, akit élete végéig állam és nemzetellenes bűncselekmények miatt leültetnék. Eladtad az országodat féreg k..!
human
Спасибо за ваш совет.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.