Új híd épülhet az Ipolyon Ipolydamásd és a szlovákiai Helemba község között – jelentette be a magyar külgazdasági miniszter és a Szlovák Köztársaság gazdasági minisztere Ipolydamásdon szerdán.

Új híd épül  Magyarország és Szlovákia között
Fotó: Google Maps

Az ünnepélyes eseményen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy Magyarország és Szlovákia között a kapcsolat a múltban összetetten alakult, mára azonban olyan jó az együttműködés, amelyre korábban még sosem volt példa. Örvendetesnek nevezte, hogy sok nemzetközi kérdésben is hasonló álláspontot képvisel a két ország vezetése.

A miniszter hozzátette, hogy mindkét fél megítélése szerint mára a határok inkább a két ország összekötésére, mintsem szétválasztására szolgálnak. Ezt jelzi az új híd építése is, amelynek 2,1 milliárd forintos beruházására európai uniós keretből közösen pályáztak. Az 54 méter hosszúra tervezett híd 2020-ra készül el 

- tette hozzá.

Peter Ziga szlovák gazdasági miniszter szintén méltatta a két ország között mára kialakult kitűnő kapcsolatot. Az új hidak építése mellett hasznosnak nevezte a két ország elektromos vezetékrendszerének összekötésére tavaly aláírt megállapodást. Kiemelte a gázvezetékek összekötését is, amelyhez Bulgária és Románia is csatlakozott. A kétoldalú együttműködéseken kívül figyelemre méltónak nevezte a V4-ek közötti kapcsolatok kedvező alakulását is.

Érsek Árpád szlovák közlekedési miniszter a leendő új híd kapcsán kifejtette, a létesítmény hozzájárulhat a két ország közötti idegenforgalom, ezen belül a kerékpáros turizmus fellendüléséhez, de a kereskedelem és közlekedés alakulását is jótékonyan befolyásolhatja.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára emlékeztetett, hogy valaha 47 híd kötötte össze az Ipoly partjait, az 50-es évekre azonban számuk négyre csökkent. Most a két ország kormányának pozitív hozzáállása eredményeként további új hidak épülhetnek, amelyek nem csupán a régió, hanem a V4-ek gazdasági, kulturális kapcsolataira is élénkítően hathatnak.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
@lópicigáspár: (19:52) Én is csak úgy tudtam elképzelni! :)
Mikortól állanak ott a hídpillérek?
verőce21
@lópicigáspár: Kell oda egy híd, egyetértek, csak nem tudok róla, hogy ott állnak a pillérek. Mióta? 2003?
lópicigáspár
@verőce21: A hidat felrobbantották, de a pillérek sértetlenek maradtak. Elvileg volt már statikai vizsgálat is és megállapították, hogy csak a felső szerkezet kell rá. Ugyan ez igaz az apátfalvira is. Az imént csatolt cikkben látszik az emléktábla rajta a dátummal.
verőce21
@lópicigáspár: Rákerestem most, "...pótolva a második világháborúban felrobbant eredeti hidat. A gépjármű- és vasúti közlekedésre is alkalmas átkelőt a harcok alatt aláaknázták, de nem gyújtották meg a kanócot: a robbanást egy villámcsapás idézte elő. Az 1894-ben létrejött híd a megye első vasbeton szerkezetű hídja, Zielinski Szilárd tervezte, a lábai ma is láthatók a folyóban."
Azóta elmosta a hídlábaknál a feltöltést a víz. Majdnemhogy újat kell építeni. Nemcsoda, hogy 2003-ban leálltak a munkák.
verőce21
@lópicigáspár: @verőce21: Szép feladat lenne.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.