A Politico című brüsszeli hírportál és a Süddeutsche Zeitung című német liberális lap a parlamenti választásokkal, a Bild című német lap pedig a kormány nemzetközi migrációról szóló tájékoztatási kampányával kapcsolatban foglalkozott az elmúlt napban Magyarországgal.

A Fidesz számára a vereség nem opció, Orbán talán börtönbe is kerülhet – külföldi lapok a választásokról

Fotó: Sean Gallup/Getty Images

A vereség nem opció 

Az április 8-i magyarországi választásnak továbbra is a kormánypárt a legnagyobb esélyese, a kampány azonban "meglepően feszült és küzdelmes" volt, s az utóbbi hetek fejleményei miatt az ellenzéki oldalon egyre többen bíznak abban, hogy a Fidesz legalábbis meggyengíthető – írta hétfőn a Politico.

A brüsszeli hírportál arról számolt be, hogy a kampányt kémkedési vádak, álhírek, kiszivárogtatások és korrupciós botrányok tarkítják, a kormányzati támadások fő célpontja pedig továbbra is Soros György magyar-amerikai üzletember.

Mint írták, miközben a kormánypárt átalakította a választási rendszert, a média jelentős részét pedig az ellenőrzése alá vonta, a kampány intenzitása jelzi, hogy "az illiberális demokrácia bajnokának, a migráció keményvonalas ellenzőjének" számító miniszterelnök mennyire fél a választási vereségtől.

A kormány bírálóinak többsége nem igazán hisz benne, hogy Orbán legyőzhető, de az utóbbi időben tapasztalt "buktatók" miatt mégis egyre többen bíznak abban, hogy legalábbis meggyengíthetik a Fideszt, ha a legerősebb ellenzéki jelöltre szavaznak az egyéni választókerületekben – mutatott rá a szerző.

"A Fidesz számára a vereség nem opció: a sorozatos botrányok miatt ebben az esetben Orbán több szövetségese, de talán ő maga is hosszú időre börtönbe kerülhet"

- olvasható a cikkben.

Így változtatta meg Orbán Magyarországot

A Süddeutsche Zeitung Így változtatta meg Orbán Viktor Magyarországot címmel közölt a hírportálján összeállítást, amelyben a szerző, Matthias Kolb kiemelte, hogy a "populista" politikus vezetése alatt az ország "gazdagabb, korruptabb és EU-szkeptikusabb" lett.

A többi között kifejtette, hogy a Fidesz egyértelműen vezet a közvélemény-kutatásokban, de a hódmezővásárhelyi polgármester-választás jelzi, hogy erősödik az elégedetlenség "az Orbán-rendszerrel és a korrupcióval" szemben.

A nemzetközi migrációs válsággal kapcsolatban hozzátette, hogy Orbán Viktor Angela Merkel német kancellár ellenfeleként lépett fel, több mint két éve sürgeti, hogy Európa védekezzen "a +menekültek inváziója+ ellen", és a keresztény értékek védelmezőjeként állítja be magát. Mindez "politikailag kifizetődött" a kormányfőnek, aki erre a "félelemkeltésre" alapoz a választási kampányban is. Tipikusak az uniós bürokraták és Soros György elleni támadásai is, és az ausztriai, a németországi és az olaszországi választási kampány azt mutatja, hogy "sokan utánozzák retorikáját, amely így megváltoztatta az európai vitakultúrát" – írta a Süddeutsche Zeitung (SZ) szerzője.

Egyebek mellett arról is írt, hogy a bírálatok szerint az állami médiumok a menekültekről "nagyon egyoldalúan", a terrorveszélyről pedig "nagyon bőségesen" számolnak be, szakértők aggodalommal szemlélik "a magyar jogállam kiüresítését", és a választási kampányban egyre hangosabbak a panaszok a "széles körben elterjedt korrupcióról, és arról a tényről, hogy egy szűk elit egyre nagyobb vagyont halmoz fel".

Egy német elemzőt idézve az SZ hozzátette, hogy a korrupció és a kliensrendszer miatti elégedetlenség mellett a migrációval kapcsolatos bizonytalanság és félelem is jelen van, így a választások előtti helyzet kormányváltó hangulat nélküli kiábrándultságként írható le, és azzal lehet számolni, hogy a Fidesz megnyeri a választást, de nem arat elsöprő győzelmet.

A Bild szerint Orbán szinte biztos lehet az újraválasztásában

A Bild Miként akar Orbán pontokat szerezni a menekültek elleni uszítással címmel közölt hírportálján a magyar kormány új köztéri plakátjáról szóló cikket, amelyben a szerző, Philip Fabian kiemelte, hogy Orbán Viktor "szinte biztos lehet újraválasztásában", mégis ismét "élesebb hangot üt meg a migránsokkal szemben, ezúttal egy, a kormány nevében folytatott plakátkampánnyal".

Kifejtette, hogy a plakát ugyanazt az üzenetet közvetíti, amely Orbán legfontosabb "politikai üzenete", miszerint Magyarországnak és Európának be kell zárkóznia a bevándorlás elől, "jóllehet a kampányt nem Orbán pártja, a Fidesz finanszírozza, hanem valamennyi adófizető".

A többi között hozzátette: szinte biztos Orbán Viktor választási győzelme, és egyedül "a korrupció ügye lehet veszélye számára", de csak akkor, ha az ellenzék valamennyi egyéni választókerületben egyesül a Fidesz ellen, ami "nem valószínű forgatókönyv".

(MTI)

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

DR Eric CARTMEN
Ha megtörténne, és lesittelnék a püffedt pávatáncost, az az ORSZÁG FELEMELKEDÉSÉNEK AZ ELSŐ NAPJA LENNE !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Jozefina
Igen minden magyar válsztópolgárnak állampolgári kötelessége lennne elmenni szavazni!!! Ma ez Magyarország létkérdése!!!
Borsodi
hvg.hu/itthon/20180322_MarkiZay_ujabb_dobasa_a_kiugrott_KDNPs_is_a_Fidesz_ellen_kampanyol

Nagy a tét,börtön vagy fojtasd tovább. @namihami: félő,hogy igazad lehet,még mindig sok a birka bégető szavazó.A Mészáros féléket meg is értem,de a csóró nyomorban élő közmunkából élőket nem tudom,- mért jó nekik így ha lehetne jobb?
quadrocopter
Ahogyan a szekus székelyek "szavaznak", még a 3/3 is meglesz! Brüsszel is meg fog állni!
Az ENSZ meg feloszlatja magát! Bánatában!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.