Megkezdte a beérkezett levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak ellenőrzését a Nemzeti Választási Iroda kedden – jelentette be Pálffy Ilona, az NVI elnöke sajtótájékoztatóján.

Megkezdte a levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak ellenőrzését a Nemzeti Választási Iroda – Csíkszeredáról már 4 ezer levélszavazat érkezett

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke egy levélszavazati borítékot mutat az iroda budapesti központjában tartott sajtótájékoztatón 2018. április 3-án. Ezen a napon megkezdődött a külföldről érkezett levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak feldolgozása. MTI Fotó: Kovács Tamás

A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az áprilisi országgyűlési választáson, amennyiben március 24-éig felvetették magukat a névjegyzékbe.

Pálffy Ilona elmondta:

összesen 315 ezer szavazási levélcsomagot küldtek ki, és közel 63 ezren kérték, hogy a szavazási iratcsomagot külképviseleten vehessék át.

Eddig csaknem 19 ezer levélszavazatot adtak le, ebből közel 6 ezret külképviseleteken; 14 ezret pedig levélben juttattak vissza az NVI-hez.

Csíkszeredáról már 4 ezer, Szabadkáról 1700 levélszavazat érkezett vissza az NVI-hez.

A héten várhatóan a többi Kárpát-medencei követségről is szállítanak be az NVI-be levélszavazatokat.

Mint mondta, a jogorvoslati eljárások elhúzódása miatt csak március 21-én tudták az utolsó levélcsomagokat feladni, így azok várhatóan csak április legelején érkeznek meg az amerikai kontinensre.

Megjegyezte:

a külképviseletek arra hívják fel a választók figyelmét, hogy ne postán küldjék vissza az NVI-hez a levélszavazatokat, hanem a külképviseletekre juttassák el azokat, ahonnan a külképviseleti szavazatokkal együtt szállítják majd Magyarországra.

Megkezdte a levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak ellenőrzését a Nemzeti Választási Iroda – Csíkszeredáról már 4 ezer levélszavazat érkezett

A Nemzeti Választási Iroda munkatársai a külföldről érkezett levélszavazatok azonosító nyilatkozatait dolgozzák fel az iroda budapesti központjában 2018. április 3-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

Pálffy Ilona elmondta: az NVI-be érkező levélcsomagokból 50-es csomagokat képeznek, ezeket kapják meg a számítógépeknél dolgozó munkatársak, akik a levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak ellenőrzését végzik.

Jelenleg 28 számítógépen 2-2 munkatárs dolgozik az azonosító nyilatkozatok ellenőrzésén, két műszakban.

Hozzátette: a munkatársak először azt ellenőrzik, hogy a szállítóboríték le van-e zárva, amennyiben nincs, az érvénytelen. Ellenőrzik, hogy a lezárt borítékban van-e azonosító nyilatkozat, és amennyiben igen, úgy az azonosító nyilatkozat tartalmát a levélben szavazók névjegyzéke alapján ellenőrzik. Ellenőrzik azt is, hogy a szavazatot tartalmazó "kis boríték" is le van-e zárva.

Ha az azonosító nyilatkozaton feltüntetett adatok a levélben szavazók névjegyzékében, illetve nyilvántartásokban szereplő adatokkal megegyeznek, a szavazatot tartalmazó borítékot – felbontás nélkül – félreteszik. Ezt ugyanis csak a szavazás lezárulta után lehet felnyitni – tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a szavazás titkosságát az biztosítja, hogy a nyilatkozatot annak ellenőrzése után "elválasztják" a lezárt borítékban lévő szavazattól.

A Nemzeti Választási Iroda mellé a szavazási iratok és a szavazatok megszámlálása törvényességének ellenőrzésére küldhettek öt-öt megfigyelőt az országos listát állító jelölőszervezetek.

Pálffy Ilona közölte: az NVI-hez a szavazási iratok ellenőrzésére és a levélszavazatok számlálására a Fidesz-KDNP és a Jobbik 5-5, az MSZP-Párbeszéd 4, a DK és a Momentum 2-2 megfigyelőt küldött. 

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Pénzen vett voksokkal, pénzen vett hatalom!
namihami
Amelyik a Fideszre érkezett, az rendben. Amelyik nem, az érvénytelen.
Ellenőrizze, aki tudja...
CsipkeRózsa
A nyilatkozatokon levő aláírásokat ki ellenőrzi? Lehet, hogy egy részük halott-szavazatok, vagy az illető nem is tudja, hogy ő szavazott volna.
Nessy
Pénzen vett voksokkal, pénzen vett hatalom!
Pálinkás Pál
azok a legaktívabb here rohadékok...az a 4000!!!
Pálinkás Pál
Nos..egy esetleges kormányváltás után,aki erre az eljárásra rábólintott ,minimum 3 év fegyház hazaárulásért!!! párthovátartozástól függetlenül!!!
egyvandor
... és azt tudjuk hogy kik adták fel személyesen a szavazataikat?
Akik szavazata beérkezett azok tudnak róla? és arról is kikre szavaztak?
Vajon azok szavazatainak szervezett kézbesítése is megtörtént akik tudvalevően nem a Gorbánékat támogatja?
Mi a magyarázata annak hogy a levélszavazatok 95%-a a gorbánék hatalmát igyekszik fenntartani? Mennyire tükrözi ez a határon túliak politikai vélemény szerinti megoszlását?
Nekem ez az egész a lúgos doki nagybátyjának egykori elszólásának visszaigazolása.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél