Az emlékezés a tisztelet kultúrájának fontos része, aki nem tiszteli őseit, nemzeti értékeit, az nem képes más nemzeteket és azok kultúráját sem tisztelni – mondta Simicskó István honvédelmi miniszter kedden Zágrábban, ahol Damir Krsiticevic horvát védelmi miniszterrel közösen emléktáblát leplezett le a Mirogoj temetőben az első világháborúban hősi halált halt 450 magyar katona tiszteletére.

Simicskó István: az emlékezés a tisztelet kultúrájának fontos része

Simicskó István honvédelmi miniszter beszédet mond Zágrábban, a Mirogoj temetőben, az első világháborúban hősi halált halt 450 magyar katona tiszteletére állított emléktábla avatásán 2018. április 3-án. MTI Fotó: Varga György

Kiemelte: a civilizáció korszakos változással járó időszakba lépett.

Ma Európa a hanyatlás útján halad, elsősorban azért, mert nap mint nap felszámolja keresztény gyökereit, és ezért elveszíti a lelkét

- hangsúlyozta.

Mint mondta: a magyaroknak és a horvátoknak fel kell mutatniuk a keresztény értékek melletti kiállásukat.

"Mert megtanulták, hogy szükségük van embertudatra, nemzettudatra és istentudatra" – hangoztatta. Imádságra hívott az elesett katonákért, a hazáért, a horvát-magyar nép megmaradásért, és Európa jövőjéért. Aláhúzta, hogy az ilyen közös emlékezés azt a lelki muníciót is megadja mindenki számára, amely erőt ad a jövő kihívásaihoz.

Úgy vélte: a két népnek szüksége van egymásra a jövőben is. A horvát és a magyar nép sorsközösségben él, és a jövője is közös, amit csak barátként lehet építeni – tette hozzá.

Damir Krsticevic beszédében szintén kiemelte, hogy a horvát és a magyar nép baráti nép, ezer éves múlt köti össze őket.

Mint mondta, az első világháború eseményeiből tanulva békére kell törekedni, és a következő generációk számára jobb jövőt kell építeni. "Ez a megemlékezés ékes példája a horvát-magyar nép barátságának és fényes jövőjének" – húzta alá.

Az első világháborúban hősi halált halt 450 magyar katona tiszteletére leleplezett emléktáblát a magyar honvédelmi minisztérium és a zágrábi magyar nagykövetség közösen állította Áder János államfő kezdeményezésére, aki tavaly Zágrábban járt, és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfővel a temetőbe is kilátogatott, hogy leróják tiszteletüket a magyar katonák előtt.

Az első világháborúban megsebesült katonák közül 3697-en haltak meg zágrábi kórházakban. Közülük 3297-en közös sírban nyugszanak a Mirogoj temetőben: több mint ezer horvát, 450 magyar, 110 osztrák és 330 szerb katona. A cseh, a szlovén, a bosnyák, a román és a montenegrói áldozatok pontos száma mai napig ismeretlen.

Az első világháború alatt, mivel nem volt katonatemető, először külön-külön temették el őket. 1927-ben azonban Zágráb város vezetése úgy döntött, exhumálja a maradványokat, és közös sírba helyezi, mert a régi sírhelyeket már nem gondozta senki. A közös nyughelyre végül 1940-ben került síremlék, de évtizedekig nem volt rajta felirat. Arra, hogy a síremlék az első világháborúban elesett katonákat jelöli, egyedül a Mirogoj temető dokumentumai között volt utalás 1974-ből, de sem az elesettek számáról, sem azok nemzetiségéről nem volt feljegyzés. 1994-ben, a délszláv háború alatt a második világháborúban harcoló horvát domobranok (honvédek) egyesülete helyezett feliratot a síremlékre, de csak a horvát katonák tiszteletére. Sokáig a közvélemény számára teljesen ismeretlen volt, hogy közöttük más nemzetiségű katonák, így magyarok is vannak. Erre Boris Kukic történésznek világított rá, akik komoly kutatásokat végzett az archívumokban és levéltárakban, és a feltárás eredményét 2014-ben hozta nyilvánosságra.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
na, most kérem vissza a nem fizetett tandíjamat is!
Amennyiben Európa őslakosairól beszélünk, akkor bizony az a neandervölgyi ősember volt. Aztán voltak itt kelták, germánok, gallok, rómaiak, görögök, avarok, és bizony akkoriban a kereszténység, mint vallás meg sem született. Mi is csak ezer éve lettünk pogányokból tűzzel - vassal keresztényekké. Hogy aztán Isten égisze alatt "keresztes háborúk"címen irtsuk az arabokat! Most akkor hogy is van ez? Mire kell, és mire nem,emlékezni?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.