Három év alatt több mint ötszörösére nőtt az egyházi közbeszerzések egy eljárásra jutó keretösszege – közölte az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Budapesten, a Közbeszerzési Hatóság egyházi közbeszerzésekről szervezett konferenciáján.

Balog Zoltán: három év alatt több mint ötszörösére nőtt az egyházi közbeszerzések keretösszege
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (j) és Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke a hatóság egyházi közbeszerzésekről szervezett konferenciáján a budapesti MOM Kulturális Központban 2018. április 5-én. Fotó: Soós Lajos

Balog Zoltán elmondta: 2015 óta 608 közbeszerzési eljárást írtak ki a magyarországi egyházak 75 milliárd forint összértékben. Az egy eljárásra jutó keretösszeg növekedése folyamatos: 2015-ben 45 millió, 2016-ban 93 millió, 2017-ben 230 millió forint volt, 2018-ban pedig 250 millió forint.

A miniszter kiemelte:

az egyházak egyre nagyobb mértékben és egyre több területen vesznek részt az állam, a társadalom életében, ez pedig folyamatos tanulást kíván mind az egyházak, mind pedig az állami hivatalok részéről.

Balog Zoltán felidézte: 1895-től az állam és az egyházak pozitív együttműködése azon is alapult, hogy az állam hagyta működni az egyházakat saját törvényeik szerint. Hagyták, hogy gazdálkodjanak, és így alapvetően saját gazdasági tevékenységükből finanszírozták működésüket, fejlesztéseiket.

Ennek a jó gyakorlatnak vetett véget 1945 után az államosítás, és a rendszerváltás után is lemaradt a környező országokban megvalósított teljes kárpótlás. Magyarországon ugyanis az a "rossz kompromisszum" született, hogy "csak funkcionálisan, csak közszolgálatra" kapták vissza vagyonukat az egyházak. Ez azonban "képmutatás", hiszen hogyan vegyen részt a közszolgálatban az egyház, ha nincs önálló gazdálkodást biztosító vagyona – mondta a miniszter.

Hozzátette, ezért a kormány egyházpolitikájának célja, hogy

olyan eszközöket bocsásson az egyházak rendelkezésére, amelyek maguk is jövedelemtermelők.

A miniszter szerint a közszolgálatban az egyházaknak az állampolgárok igényeihez és a saját erejükhöz mérten kell részt venniük, az államnak pedig az a dolga, hogy rendelkezésükre bocsássa az eszközöket e munkához.

Az egyházak azonban ezzel a szolgálattal kilépnek saját belső, ismert terükből, és találkoznak egy olyan világgal, ahol az övéktől eltérő szabályok érvényesek. Ezzel párhuzamosan az állami igazgatási szféra szereplői is "rácsodálkoznak" az egyházakra. E csodálkozás mögött "jó esetben naiv tudatlanság", sokszor azonban régi, rossz beidegződésekből fakadó rosszindulat is van – jegyezte meg.

Balog Zoltán szólt arról is:

az új magyar alkotmány kimondja, hogy "szükségünk van a lelki és szellemi megújulásra", és "ez az, amit nem tudunk és nem is a akarunk az egyházak nélkül megtenni".

Ugyanakkor létezik egyfajta kettősség: miközben a magyar államnak olyan vezetői vannak, akik az új alkotmány szellemében dolgoznak és gondolkoznak, az adminisztratív szinteken még mindig jelen van az idegenkedés, értetlenkedés. Ezért is fontos a konferencia, amelyen találkozhatnak egymással az egyházi közbeszerzések szereplői – tette hozzá a miniszter.

A konferenciát szervező Közbeszerzési Hatóság tájékoztatása szerint a rendezvény célja segíteni az egyházakat, hogy minél több és hatékonyabb közösségi célú fejlesztést tudjanak megvalósítani közbeszerzések keretében.

Az egyházi fejlesztésekre irányuló közbeszerzések összértéke 2017-ben 42,8 milliárd forint volt, idén márciusig 11 milliárd forint értékben folytattak közbeszerzéseket a magyarországi egyházak.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
Na jövő héttől ennek is vége. Már épp eléggé fel vannak hízlalva az egyházak.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nemkati
Na jövő héttől ennek is vége. Már épp eléggé fel vannak hízlalva az egyházak.
Pálinkafőző Rézüst
Amit lemaradó rétegtől vettetek el, te álkeresztény álszent papimitátor...
Aki Én
,,-térdre csuhások...
-ruszkik haza...
-a külhoni magyaroknak nem szabad szavazati jogot adni, mert ellenőrizhetetlen és visszaélésekre ad lehetőséget...
-aki nem hajlandó tárgyalni a szerveződő civil erőkkel, az ne csodálkozzon, ha fegyverrel kergetik majd az utcán...
-migránsok tízezreire van szüksége a hazának...
-hálásak vagyunk a Soros-alapítványnak és Soros Györgynek..."
...
Perwool
Érthetetlen, hogy a kereszténységgel példálóznak olyan szemétládák, akik lábbal tiporják a tízparancsolatot és ifjabb korukban úgy bömbölték, hogy "A párttal, a néppel egy az utunk", hogy visszhangzott tőlük Kelet-Európa.
Nessy
Magyarul: minél több pénzzel kitömni az általuk preferált, a híveiket a fidesz támogatására buzdító, velük szolidáris egyházakat határon innen és túl. Ezek az egyházak már nem Istent, hanem Orbánt és a pénzünket "imádják"!
Nessy
@Perwool: Viszont boldogan visszahoznák a szent inkvizicíót!
tudode
Azt hiszi ez a LELKIPÁSZTOR, hogy lóvéval minden .. E L I N T É Z H E T Ő.., de nem, mert lelkipásztor társainak, volt barátainak megvan a véleménye a MEGÉLHETÉSI POLITIKUSSÁ fajult, volt LELKIPÁSZTORRÓL:
.
------A tékozló pásztor – Már csak tamburmajorminiszterként funkcionál Balog Zoltán
168ora.hu/itthon/a-tekozlo-pasztor-mar-csak-tamburmajorminiszterkent-funkcional-balog-zoltan-5466
.
"""Ő az egyik legnagyobb barátvesztő politikus. Szép lassan eltünedeztek mellőle mindazok, akik évtizedeken át közel álltak hozzá, miközben az Orbán Viktorhoz fűződő barátsága fokozatosan egyoldalú imádattá alakult. Öt éve vezeti az emberminisztériumot, látszólag karrierje csúcsán van, miközben napról napra veszít politikai súlyából. Ma már inkább csak akkor figyelnek rá, ha épp mosolyt fakaszt valamelyik közszereplése alkalmával. Egykori barátainak az fáj a legjobban, hogy botcsinálta, sőt kártékony politikus lett egy hajdan nagy reményekkel induló, művelt és intelligens teológusból. Balog Zoltán portréja."""
.
Oszt' mit tett az eü-vel, oktatással, szoc. ellátásssal, stb-vel, amelyeket KICSAPTAK PÁR RUPPÓVAL gebinbe, ezeket a FELADATOKAT miért nem HÁROMSZOROSAN finanszírozta a NAGY... L E L K É V E L, ill. az adóforintjainkból!!!
balos
Érdekes,hogy a "nagy"reményű"ifjakból nagy g..i-k lettek!Vajh miért is?Könnyűnek találtattak a kisértésekben!
cs.n.
És hány milliárd ment a mi zsebünkből a nem magyarországi egyházaknak?
Perwool
@Nessy: " Bibliatagozat"​felfújt gumikeresztény, aki naponta köpi pofán Jézus tanításait!

Nincs nagyobb dögvész egy államban, mint a vallási buzgalom erkölcsösség nélkül.
/ Jeremy Bentham /
cikicakk55
Még van pofája dicsekedni a mocsoknak,hogy az adófizetők pénzén mennyi kapnak. Arról persze nem beszél,hogy a hiveket mennyivel vágják meg. Régen főleg abból éltek amit a misék után összekalapoztak,meg a temetéseken, esküvőkön kaptak na meg amit a túristák bedobàlnak a perselyeikbe. Nem is érdemelnének semmi támogatást. A midek ma màr nem annyira Istenről és a bibliáról szólnak,hanem a politikáról.Ráadásul a mai papok nagy része vizet prédikál és bort iszik. A tízparancsolatnak még 1 pontját sem tartják be. Balog meg egyáltslán nem papnak való. Neki kéne a legjobban tudni mekkora bajban van az egészségügy,de nem érdekli. Mocskos Fidesz nyalon szélhámos álpap.
quadrocopter
Harangkötél ismét szerepelt egyet csengettyűnyi IQ-jával!
papa.49
Az ország többi része meg le van szarva mi bolondpap, az egyházak hívei ne csak a szájukat jártassák segítsék is az egyházukat, az egyházi iskolák sokszorosan több állami támogatást kapnak mint az államiak, miért is bolondpap ???
CsipkeRózsa
"három év alatt több mint ötszörösére nőtt az egyházi közbeszerzések keretösszege"

A minimálbéreket és a családi pótlékot pedig nyolc év alatt nem emelték egy 1 %-kal sem.
kisrigó
@Nessy: Valóban, azt álszent módon elhallgatta, hogy ezzel párhuzamosan mennyi "alkotmányos költséget" zsebeltek be. Tehát, nem csak a híveket, hanem mindnyájunkat megloptak. Persze, sajnos találtak ehhez partnert az egyházban is! Sőt, a támogatást nem mindig használták jó célra, hanem pl. az elesettek támogatása helyett luxus éttermet , friss tengeri hallal, (járjon jól a horvát haver is!), legyen a püspök úrnak kedvére a kínálat! Lám, ezt is lenyomták a torkunkon! Kellene már egy Krisztus, aki kikergeti a kufárokat!
human
Tehát ötszörös a túlárazás. Köszönjük az infót.
desiro
A csuhások dőzsölnek, a gyerekek meg éheznek.
Dögölj meg balogh páter
CsipkeRózsa
@CsipkeRózsa: Helyesbítek, nem a minimálbéreket, hanem a minimálnyugdíjakat nem emelték.
troll6
Na, csak ne tessék dicsekedni kérem szépen ilyennel! Tele lesz az összes szentfazéksuli cigány purdéval...
Zeta
Na ez is baj. Ha valaki , akkor ők igazán nfm fogják előmozdítani álszenteskedésükkel az országot.
egyvandor
Az ilyen pénzeknek nem a hívőktől kellene befolynia? Egyszerűbb így lenyúlni, mint megdolgozni a hívők lelkéért? Az a kereszténység küldetésének részét képezi, vagy simán maffia tevékenység?
KisGenyo2
Magyarul 5x annyi adónkat lopják el a különböző papok érdekcsoportjai. Őszintén örülök! XD

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.