Rengeteg tényezőt vettek számításba, a becslések szerint 65 százalékos lehet a részvételi arány.

Lesz-e kormányváltás? Itt a friss mandátumbecslés
Fotó: Balogh Zoltán/MTI

A Nézőpont Intézet szakértői becslésre épülő kalkulációja szerint

112-123 mandátumra számíthat a Fidesz-KDNP a vasárnapi választás után, és bár a kétharmados győzelme nem valószínű, továbbra is erős parlamenti többsége lesz.

A Nézőpont csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írták: a listás választási eredményekre vonatkozó szakértői becslés a Nézőpont Intézet személyes, telefonos, valamint online kutatási adatait, továbbá az átszavazási hajlandóságot, a kampányhatás miatt erősödő választási aktivitást, a választástörténetet, valamint a rejtőzködők pártpreferenciáját veszi figyelembe.

A becslés szerint 65 százalékos lesz a választási részvétel. Ilyen részvételi arány mellett

a Fidesz-KDNP listás választási eredménye 43 százalék lehet, míg a Jobbikra 22 százalék, az MSZP-Párbeszéd szövetségre 11 százalék, a Demokratikus Koalícióra (DK) és az LMP-re pedig 8-8 százalék szavazhat. Várhatóan nem szerez listás mandátumot a Momentum (3 százalék), a Kétfarkú Kutya Párt (2 százalék), valamint az Együtt (1 százalék)

- írták.

Tudatták: a szakértői becslésre épülő mandátumkalkuláció alapján 112-123 mandátumra számíthat a Fidesz-KDNP. Bár a kétharmados győzelmük nem valószínű, a kormánypártoknak továbbra is stabil, erős többségük lesz. Jelezték: mivel a tényleges mandátumszámokat egyéb szempontok is befolyásolják (ezek között említették a jelöltek személyét vagy a helyi részvételt befolyásoló tényezőket), a végeredményre nézve sávos becslést érdemes adni.

Ennek alapján a Fidesz-KDNP mandátumszáma 112-123, a Jobbiké 36-42, az MSZP-Párbeszéd szövetségé 19-20, a DK-é 11-13, az LMP-é 6-8 között alakulhat. A kalkuláció alapján három egyéb, baloldal által támogatott képviselője is lehet a parlamentnek, és a német nemzetiség képviselője is szerezhet egy mandátumot.

A mandátumkalkuláció alapján a kormánypártok 74-85, a Jobbik 7-13, az MSZP-Párbeszéd 8-10, a DK 3-5, az LMP legfeljebb 1, míg a baloldal által támogatott egyéb jelöltek legfeljebb 3 egyéni mandátumot szerezhetnek. A listás mandátumokat nézve a Fidesz-KDNP 38, a Jobbik 29, az MSZP-Párbeszéd 10-11, a DK 8, az LMP 6-7, míg a német nemzetiség képviselője 1 mandátumra számíthat.

A kutatás módszertanáról közölték azt is: a mandátumbecslés a 2014-es egyéni választókerületi eredményeket, a várható részvételt, a listás választási eredményekre vonatkozó szakértői becslést, a levélszavazatok becsült számát, valamint a nemzetiségi listás szavazatok becsült számát veszi figyelembe, és a választójogi törvény szerinti töredékszavazat-számlálással is kalkulál.

49 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Csalással még súlyosabb lesz a helyzetük.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
A Mráz szerint!!! =)) ergo ebből semmi sem igaz! =))
kulabombaafityiszre
Valamint a félrenézőpontnál a kutatás módszertanához hozzáadták azt a pár milliárd forintot
amit ettől a kormánytól kapnak évről-évre.Így aztán muszáj volt ilyen eredményt kinyögni,mert ha nem,akkor ugrik a lóvé.Samuka ezzel tisztában van.
Commenter
@Horizont: Totál igaz minden szavad. És igen, félek, csalni fognak!
justhpeter
Csalással még súlyosabb lesz a helyzetük.
Borsodi
Ahhoz képest,hogy tuti nyerésre állnak, érdemes a két vidám arcot megnézni.olyanok az örömtől mint akik szart ettek.
cs.n.
"a rejtőzködők pártpreferenciáját veszi figyelembe"
Azt meg hogy, b.szod? Aki nem válaszol, vagy nem biztos pártválasztó, honnan tudjátok a pártpreferenciáját?
Sámannus
Majd vasárnap éjfélkor okoskodjanak a csókosok.
evacica
Remélem, hogy elmennek a fenébe ezek a korrupt hazug tolvaj népnyúzó senkiháziak!
Zeta
Aztán , ha mégis 70% fölött mennek el szavazni, akkor, akkor bizonx baj is lehet. Nekik.
kereső
Már ott hibádzik a dolog,hogy csak!65%-ra méri ? a részvételi arányt.Ennyinél biztos a fidesz győzelme- ezt közelitette a 2010-es részvétel.
A 2002-es meg 73,51 %-volt.Akkor volt utoljára, amire én emlékszem ilyen nagy a rejtőzködők/nem válaszolók aránya-akkor 10 megkérdezettből 7 nem válaszolt.1 válaszolt, az meg nem mondta meg a párt preferenciáját.
Mértek is pontosan a közvéleménykutatók!-nagy bukta volt az nekik is.
Borsodi
Szerintem mennek a levesbe.De csalásra fognak hivatkozni több helyen.Érzik a vesztüket félnek most nagyon.Ha az emberek meg világosodnak nem teszik az x rájuk.
Isten most le súlyt minden gonoszra meglátjátok,azokra is akik eladják a becsületüket.
Mézike
@Horizont: Az ukránok jobbára a nyugdíj miatt vannak bejelentkezve. Csak akkor kaphatják ha van magyarországi lakcímük. No meg ugye szavazhatnak... @Shikari: Hogy könnyebben menjen nekik vasárnap a szavazás nyitva lesz a Záhonyi átkelő.
Macskaszem
@Shikari: Annyira jellemző, hogy mindig másra kenitek a sz@rt.
terlasz
@Horizont: Nem egyértelmű számodra? Azok, akik nem O. seggét nyalják. Tágabb értelmezésre képtelen Shikink.
libellle
@Commenter: biztos, hogy elcalják a válsztást. kivácsian várom, hogy a Bild-Zeitung mikor holnap vgy honapután gratulál esetleg az orbáni gyözelemhez. ugy mint putinnak már pénteken gratuláltak mert mindenki tudta és tudja, hogy a választás ott is el volt csalva.
verőce21
@Horizont: Azért, mert nem libsi, hanem lipsi. (liberális posztkommunisták selejtes ivadéka)
simmering73
Tegnap este már az orvosi rendelő várójában is a mocskos fidesz zúgott. :D
Mézike
@Horizont: Ne lepődj meg! nekik az igazi honfitárs az ukrán, a román...és ki tudja még ki. Csak nem az aki itt dolgozza le az életét.
ittott
@durbincs: gondolod, hogy eluttnak odáig, hogy el tudják olvasnia címeket?
Eladott Ország
Már sokszor, sokan elmondták, de talán nem árt újra világossá tenni: a Fidesz szavazótábora 2010 óta alapvetően csökken. 2010-ben 2,7 millióval sikerült összehozni a brutál kétharmadot, ez 2014-re 2,1 millióra olvadt, de így is elég volt a tutira. Igaz, hogy év eleji becslésnek tekintendő, de valódi elemzők (mármint azok, akik nem Orbán Viktor lelki nyugalmáért mímelik a közvéleménykutatást) legfeljebb 2,3 millióra becsülik a Fidesz-szavazók számát, vagyis az állampárt bázisa befagyott, és ezzel az elvtársak is tisztában vannak: senki másnak nem muzsikálnak évek óta, csak a sajátjaiknak, 6 millió emberről simán lemondtak, meg sem próbálják megszólítani őket. Értem én, hogy addig kell ütni a vasat, ameddig a tevét valahogy átpréselik a tű fokán, de hogy állítólagos szakembereknek semennyire nem számít a szakmaiságuk, és bármit képesek összehalandzsázni a köz megtévesztésének nemes céljából, a Párt és a Vezér legnagyobb dicsőségére, az nekem akkor is érthetetlen, ha nyolc éve egyebet sem csinálnak. Úgyhogy a Nézőpont Intézet és a propaganda hazugságaival szemben igenis érdemes tömött sorokban, magas számban az urnákhoz járulni. Ez az egyetlen, úgy értem az egyetlen, matematikailag is stabil lábakon álló módja annak, hogy a Fidesz lánctalpakon pusztító országlásának véget lehessen vetni.
ittott
@durbincs: csak egyet javaslok. ez abszolút... Arthur Koestler: Sötétség délben. Európa KK. 2016.
ráadásul magyar származású. szép estét
Pálinkás Pál
@Shikari: nektek a puszta létetek a jogállamiság megcsúfolása!!!
karma1
@Horizont: HAhaha, ez a hulye shikari azt mondja, hogy a bejelentkezeshez szukseges a haztulajdonos beleegyezese is,... HAHAHA,... Volt olyan, hogy a megadott cimen egy disznool volt!!! Kepzeld, ahogy egy mangalica rofi alairja a bejelentoivet! Szakadok a rohogestol! Ennyi komplett seggnyalo idiotat!...:O))))
verőce21
@karma1: Valóban vicces. De ez nem lehet igaz. Disznóólra nem adnak ki házszámot!
Meg üres telekre sem.
karma1
@verőce21: "Szávay István jobbikos országgyűlési képviselő facebook oldalán találtunk a hírre, és az Index.hu is lehozta, miszerint Bácsbokodon egy valószínűleg lakatlan házba 167 (!), feltételezhetően szerb-magyar kettős polgár van bejelentkezve. Szerinte nyilvánvaló, hogy életvitelszerűen nem tartózkodnak Magyarországon, az ő szavaztatásukat a Fidesz fogja intézni április 8-án, eldöntve ezzel akár a helyi egyéni mandátum sorsát is. Ezen kívül megemlíti, hogy talátak Csátalján egy disznóólat nyolc lakossal. Ezen ingatlanok tulajdonosaival szemben adóhatósági eljárást fognak kezdeményezni, mert vélhetően anyagi ellenszolgáltatás fejében járultak hozzá a lakcímlétesítéshez."

Ebbol a cikkbol veve:

sugopart.hu/kozelet/valasztasi-csalas-keszul-korzetunkben
verőce21
@karma1: Lakássá alakított disznóól?
De akkor is van tulajdonosa. A lakcímbejelentőt tényleg alá kell írni a tulajdonosnak. De az is kérdés, ki ellenőrzi a hitelességét?
verőce21
@karma1: De különben engem is megröhögtetett!
verőce21
Micsoda jó ötletet adott, hogy végigolvastam a kommenteket. Jövő héten veszek az ukrán határ mellett egy kis családi házat!
Nem. Lehet nagyobb is. :)
Desischado
@karma1: Úristen, ez igaz?! Mindjárt megpusztulok a röhögéstől, a klavit is alig bírom ütögetni...
Imádkozom, hogy bukjanak, és ha rengetegen elmennek szavazni, akkor nekik annyi! Én magam vagy 7 embert győztem meg, mert minden szavazat számít! A nézőpont meg elmehet a sunyiba!
Pálinkás Pál
@Shikari: Mit próbálkozol...nagyon alacsony szinten mozogsz még az egysejtűek között is!!
Pálinkás Pál
@Shikari: Én nem hergelem magam,remélem holnapután te fogod be a pofád a havasokban...megszűnik a magyar adófizetők pénzén való lebzselés román!!!
Pálinkás Pál
@Shikari: téged fognak a román honfitársaid..nem lesz magyar lóvé...szarban lesztek...de meg is érdemlitek átszavazó tetvek!!!
Pálinkás Pál
@Shikari: Neked van fajtád...úgy becézik szőröstalpú!!!
karma1
@Desischado: Ott a cikk linkje is, nyisd ki,...:o))))
karma1
@verőce21: Es te nem felsz a szazmillio afrikai migrancstol??? Hiszen mind ott all Szerbiaban, hiszen koverlaca, szijjaspetya, de foleg a legfobb elmebeteg ennyit es ilyet vizional... Talan jobban kene magadra vigyazni...
Most kepzeld el, mi tortenik, ha a hazadba egy AIDS-es, homoszexualis, lepras, irastudatlan afrikai akar bejutni, es mindenkit megeroszakol, meg azt is, aki a disznoolba van bejelentkezve???
Ne va'lajja' ekkora kockazatot,... nnnna...:o))))
verőce21
@karma1: Na de én az ukrán határ közelében írtam, az ukrán nyugdíjasok megsegítésére.
Eladott Ország
@verőce21: 24.hu/belfold/2017/12/01/300-ezres-nyugdijt-szerezhetnek-olyanok-akik-nem-is-magyarorszagon-elnek/
300 ezres nyugdíjt szerezhetnek olyanok, akik nem is Magyarországon élnek. Találtak olyan embert is, aki az ukrajnai átlagosan 20 ezer forintos nyugdíj helyett 300 ezer forintot kap Magyarországon, miközben Magyarországon , tizenötezren kapnak 300 ezer forintnál magasabb nyugdíjat.
verőce21
@Eladott Ország: Hát ezt érdemes már megcsapolni havonta, egy lakásbejelentői engedéllyel. :)
advocat
Örömmel értesítek mindenkit, hogy szeretett pártunk és kormányunknak sikerült elérni, hogy az addig 525.- forintos kenyeret (nemrég még 495.- volt) sikerült 560.-ra emelni. Éljen a rezsicsökkentés. Is. Vagy ez nem az? (A cég neve:"L...i.)
Eladott Ország
@verőce21: Ezért mennek többek között ezek a szarházi bűnöző kleptokrata fideszesek a börtönbe. Ez még csak hab a tortán.
kulabombaafityiszre
@verőce21: ma, 10:04
Nem csak bejelentés ,életvitelszerü tartózkodás.
Na ezt nem ellenőrzik a rájuk szavazás miatt azok akiknek a farát nyalod.
Tudod a volt kommunistából lett lipsik,majd állítólagos keresztény konzervetívok.
Tehát bukott kommunista lipsik seggét nyalod,minden saját kritika nélkül,elvtelenül.
A vezéred szar volt kommunistának,lipsinek,most meg szar,keresztény konzervatívnak is.
verőce21
@kulabombaafityiszre: Te meg, úgy tűnik, még szarnak is sz.r vagy!
Csizmás Kond
@kulabombaafityiszre: Te a kommunista rendszer után jöttél ?
kulabombaafityiszre
@verőce21: ma, 14:53
Mondjad te kis kommunista imádó.
kulabombaafityiszre
@Csizmás Kond: ma, 14:56
Apám nem volt pártitkár,nem voltam kisz-titkár,nem voltam munkásőr,nem szerveztek be a hadseregben,Sosen hittem istenben,viszont minden vallást tisztelek,kivéve a fideszkdnp féle nylon kereszténységet.Sosem szavaztam a fideszre,és míg élek nem is fogok.
Csizmás Kond
@kulabombaafityiszre: ..vagyis alacsony beosztású pártagok azért csak voltatok ?
qxy
Ha nem Orbán nyerne Majd tesz róla. Van annyi halott még aki rá szavaz nem?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.