Rengeteg tényezőt vettek számításba, a becslések szerint 65 százalékos lehet a részvételi arány.

Lesz-e kormányváltás? Itt a friss mandátumbecslés
Fotó: Balogh Zoltán/MTI

A Nézőpont Intézet szakértői becslésre épülő kalkulációja szerint

112-123 mandátumra számíthat a Fidesz-KDNP a vasárnapi választás után, és bár a kétharmados győzelme nem valószínű, továbbra is erős parlamenti többsége lesz.

A Nézőpont csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írták: a listás választási eredményekre vonatkozó szakértői becslés a Nézőpont Intézet személyes, telefonos, valamint online kutatási adatait, továbbá az átszavazási hajlandóságot, a kampányhatás miatt erősödő választási aktivitást, a választástörténetet, valamint a rejtőzködők pártpreferenciáját veszi figyelembe.

A becslés szerint 65 százalékos lesz a választási részvétel. Ilyen részvételi arány mellett

a Fidesz-KDNP listás választási eredménye 43 százalék lehet, míg a Jobbikra 22 százalék, az MSZP-Párbeszéd szövetségre 11 százalék, a Demokratikus Koalícióra (DK) és az LMP-re pedig 8-8 százalék szavazhat. Várhatóan nem szerez listás mandátumot a Momentum (3 százalék), a Kétfarkú Kutya Párt (2 százalék), valamint az Együtt (1 százalék)

- írták.

Tudatták: a szakértői becslésre épülő mandátumkalkuláció alapján 112-123 mandátumra számíthat a Fidesz-KDNP. Bár a kétharmados győzelmük nem valószínű, a kormánypártoknak továbbra is stabil, erős többségük lesz. Jelezték: mivel a tényleges mandátumszámokat egyéb szempontok is befolyásolják (ezek között említették a jelöltek személyét vagy a helyi részvételt befolyásoló tényezőket), a végeredményre nézve sávos becslést érdemes adni.

Ennek alapján a Fidesz-KDNP mandátumszáma 112-123, a Jobbiké 36-42, az MSZP-Párbeszéd szövetségé 19-20, a DK-é 11-13, az LMP-é 6-8 között alakulhat. A kalkuláció alapján három egyéb, baloldal által támogatott képviselője is lehet a parlamentnek, és a német nemzetiség képviselője is szerezhet egy mandátumot.

A mandátumkalkuláció alapján a kormánypártok 74-85, a Jobbik 7-13, az MSZP-Párbeszéd 8-10, a DK 3-5, az LMP legfeljebb 1, míg a baloldal által támogatott egyéb jelöltek legfeljebb 3 egyéni mandátumot szerezhetnek. A listás mandátumokat nézve a Fidesz-KDNP 38, a Jobbik 29, az MSZP-Párbeszéd 10-11, a DK 8, az LMP 6-7, míg a német nemzetiség képviselője 1 mandátumra számíthat.

A kutatás módszertanáról közölték azt is: a mandátumbecslés a 2014-es egyéni választókerületi eredményeket, a várható részvételt, a listás választási eredményekre vonatkozó szakértői becslést, a levélszavazatok becsült számát, valamint a nemzetiségi listás szavazatok becsült számát veszi figyelembe, és a választójogi törvény szerinti töredékszavazat-számlálással is kalkulál.

76 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Dőlök a röhögéstől a pártatlan gerinces szakmailag kifogástalan Nézőpont.
Na majd figyeljétek csak azt a 113-123 mandátumot seggnyalók.
Ha csaltok legfeljebb akkor összejöhet amúgy tuti nem!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Horizont
Dőlök a röhögéstől a pártatlan gerinces szakmailag kifogástalan Nézőpont.
Na majd figyeljétek csak azt a 113-123 mandátumot seggnyalók.
Ha csaltok legfeljebb akkor összejöhet amúgy tuti nem!
RonaGyuri
A Mráz szerint!!! =)) ergo ebből semmi sem igaz! =))
kulabombaafityiszre
Valamint a félrenézőpontnál a kutatás módszertanához hozzáadták azt a pár milliárd forintot
amit ettől a kormánytól kapnak évről-évre.Így aztán muszáj volt ilyen eredményt kinyögni,mert ha nem,akkor ugrik a lóvé.Samuka ezzel tisztában van.
Commenter
@Horizont: Totál igaz minden szavad. És igen, félek, csalni fognak!
justhpeter
Csalással még súlyosabb lesz a helyzetük.
Borsodi
Ahhoz képest,hogy tuti nyerésre állnak, érdemes a két vidám arcot megnézni.olyanok az örömtől mint akik szart ettek.
cs.n.
"a rejtőzködők pártpreferenciáját veszi figyelembe"
Azt meg hogy, b.szod? Aki nem válaszol, vagy nem biztos pártválasztó, honnan tudjátok a pártpreferenciáját?
Sámannus
Majd vasárnap éjfélkor okoskodjanak a csókosok.
evacica
Remélem, hogy elmennek a fenébe ezek a korrupt hazug tolvaj népnyúzó senkiháziak!
Shikari
Na a hülyék már most csalásról vonyítanak, pedig még ki se kaptak! :-))))))
Lesz ideológia miért buktak megint!
Zeta
Aztán , ha mégis 70% fölött mennek el szavazni, akkor, akkor bizonx baj is lehet. Nekik.
Horizont
@Shikari: Már megy a csalás, csak te nem vagy tájékozott.
Az Ukrán határ mentén ahol 1-1 házba 30-120 embert is bejelentkeztettek!
Gondolkozz ember!
kereső
Már ott hibádzik a dolog,hogy csak!65%-ra méri ? a részvételi arányt.Ennyinél biztos a fidesz győzelme- ezt közelitette a 2010-es részvétel.
A 2002-es meg 73,51 %-volt.Akkor volt utoljára, amire én emlékszem ilyen nagy a rejtőzködők/nem válaszolók aránya-akkor 10 megkérdezettből 7 nem válaszolt.1 válaszolt, az meg nem mondta meg a párt preferenciáját.
Mértek is pontosan a közvéleménykutatók!-nagy bukta volt az nekik is.
Shikari
@Horizont: A bejelentkezéshez a szállásadó hozzájárulása szükséges. A törvény nem limitálja, hogy egy lakcímre hányan jelentkezhetnek be.
Személyesen ismerek olyan putrikat, ahová 30-50 ember van bejelentkezve.Az ok egyszerű. A helyi szociális támogatás jobb, mint a többi településen így mindenki a rokonokhoz van bejelentve.
Mivel ez nem tilos, hol itt a csalás?
Horizont
@Shikari: Nem!!! Ők kimondottan a szavazás miatt vannak átjelentkeztetve!
Ne add már a hülyét nem áll jól :)
Bemutattak egy házaspárt akinek a polgi azt mondta ha nem írja alá a bejelentkezőket akkor nuku közmunka. Szerinted???
Shikari
@Horizont: Mindenki azzal harcol, amilye van! Libsiék hazudozással. Igazán őszinte a házaspár, ha a tv-be el merik mondani, de a polginak nem mernek ellentmondani! Életszerű, ugye?
Horizont
@Shikari: Sajnos teljesen! Már be vannak jelentve! És nem túl tanultak ...finoman szólva.
Kik a libsik, mit hazudnak?? Lécci válaszolj erre.
Borsodi
Szerintem mennek a levesbe.De csalásra fognak hivatkozni több helyen.Érzik a vesztüket félnek most nagyon.Ha az emberek meg világosodnak nem teszik az x rájuk.
Isten most le súlyt minden gonoszra meglátjátok,azokra is akik eladják a becsületüket.
Shikari
@Horizont: Nem sértegetlek, nyugi! A házaspárt a libsi újságírók előkapták és gyorsan egy sztorit építettek belőle. Szóval a pár a polgi nyomásának engedve több száz ukrán állampolgárt bejelentett az ingatlanára, de aztán megbuktatva a polgit ezt elmondták. Ez szerinted életszerű? Az is kérdés, hogy az, ki hová van bejelentve nem nyilvános adat. Ezt hogy szerezték meg az újságírók? Honnan tudják, hogy ezek ukránok? Ha azok, nincs baj, mert csak ukrán állampolgárnak nincs szavazati joga!
Szóval, sok a lyuk a történetben és nagyon bűzlik az egész a megrendezettségtől!
Mézike
@Horizont: Az ukránok jobbára a nyugdíj miatt vannak bejelentkezve. Csak akkor kaphatják ha van magyarországi lakcímük. No meg ugye szavazhatnak... @Shikari: Hogy könnyebben menjen nekik vasárnap a szavazás nyitva lesz a Záhonyi átkelő.
Macskaszem
@Shikari: Annyira jellemző, hogy mindig másra kenitek a sz@rt.
Horizont
@Shikari: Bűzlik ez tény, csak más okból mint neked!!!
Nem válaszoltál teljes körűen a kérdésemre. Kik a libsik?
terlasz
@Horizont: Nem egyértelmű számodra? Azok, akik nem O. seggét nyalják. Tágabb értelmezésre képtelen Shikink.
libellle
@Commenter: biztos, hogy elcalják a válsztást. kivácsian várom, hogy a Bild-Zeitung mikor holnap vgy honapután gratulál esetleg az orbáni gyözelemhez. ugy mint putinnak már pénteken gratuláltak mert mindenki tudta és tudja, hogy a választás ott is el volt csalva.
Horizont
@terlasz: Tőle szerettem volna hallani vagyis olvasni, mert szerintem azt se tudják mit jelent csak mint a papagáj nyomatják!
verőce21
@Horizont: Azért, mert nem libsi, hanem lipsi. (liberális posztkommunisták selejtes ivadéka)
Horizont
@verőce21: Hahahahahaha A fideszre gondoltál ugye? :))))
Shikari
@Horizont: Mocskos, hazudozó, magukat liberálisnak mondó, de nemzetet szétverő, gondolatrendőrségre áhítozó antidemokratikus, többség ellenes erőszakos, fasiszta majmok!
Shikari
@Macskaszem: Mert szar alakok a libsik!
simmering73
Tegnap este már az orvosi rendelő várójában is a mocskos fidesz zúgott. :D
Horizont
@Shikari: Nyugodj le baszki, még megárt a hülyeséged. :)
Mézike
@Horizont: Ne lepődj meg! nekik az igazi honfitárs az ukrán, a román...és ki tudja még ki. Csak nem az aki itt dolgozza le az életét.
durbincs
Herbert George Wells* :H. G. Wells. NYÜVEK HARCA ?
...
*H. G. Wells: Az időgép · H. G. Wells: A bűvös bolt és más elbeszélések · H. G. Wells: Dr. Moreau szigete H. G. Wells: Az istenek eledele H. G. Wells: A láthatatlan ember / Az istenek eledele · H. G. Wells: Szörnyetegek szigetén · Jack London – H. G. Wells: Ádám előtt / Kőkori történet · H. G. Wells: A vakok országa.
ittott
@durbincs: gondolod, hogy eluttnak odáig, hogy el tudják olvasnia címeket?
Eladott Ország
Már sokszor, sokan elmondták, de talán nem árt újra világossá tenni: a Fidesz szavazótábora 2010 óta alapvetően csökken. 2010-ben 2,7 millióval sikerült összehozni a brutál kétharmadot, ez 2014-re 2,1 millióra olvadt, de így is elég volt a tutira. Igaz, hogy év eleji becslésnek tekintendő, de valódi elemzők (mármint azok, akik nem Orbán Viktor lelki nyugalmáért mímelik a közvéleménykutatást) legfeljebb 2,3 millióra becsülik a Fidesz-szavazók számát, vagyis az állampárt bázisa befagyott, és ezzel az elvtársak is tisztában vannak: senki másnak nem muzsikálnak évek óta, csak a sajátjaiknak, 6 millió emberről simán lemondtak, meg sem próbálják megszólítani őket. Értem én, hogy addig kell ütni a vasat, ameddig a tevét valahogy átpréselik a tű fokán, de hogy állítólagos szakembereknek semennyire nem számít a szakmaiságuk, és bármit képesek összehalandzsázni a köz megtévesztésének nemes céljából, a Párt és a Vezér legnagyobb dicsőségére, az nekem akkor is érthetetlen, ha nyolc éve egyebet sem csinálnak. Úgyhogy a Nézőpont Intézet és a propaganda hazugságaival szemben igenis érdemes tömött sorokban, magas számban az urnákhoz járulni. Ez az egyetlen, úgy értem az egyetlen, matematikailag is stabil lábakon álló módja annak, hogy a Fidesz lánctalpakon pusztító országlásának véget lehessen vetni.
durbincs
@ittott: párat belőle, legalább, illett már mindenkinek elolvasni ?
ittott
@durbincs: csak egyet javaslok. ez abszolút... Arthur Koestler: Sötétség délben. Európa KK. 2016.
ráadásul magyar származású. szép estét
durbincs
@ittott: Herbert George Wells nevű embernél érdemes maradni ? maga dolgait meg bátran ?? olvasgassa csak maga ? hisz a maga élete ? ön dönt miket olvas ? csak egy javaslat ez is ?@ittott: csak magának ? abszolúte nem belebeszélve az életébe ?
Pálinkás Pál
@Shikari: nektek a puszta létetek a jogállamiság megcsúfolása!!!
durbincs
@ittott: lehet előbb kicsit morgos voltam ? bocsássa meg ?de ezek a rágós orosz forradalmárok,
egy randa setét világba visznek, amihez nem nagy kedv van ? H. G. Wells.ehetőbb ?
karma1
@Horizont: HAhaha, ez a hulye shikari azt mondja, hogy a bejelentkezeshez szukseges a haztulajdonos beleegyezese is,... HAHAHA,... Volt olyan, hogy a megadott cimen egy disznool volt!!! Kepzeld, ahogy egy mangalica rofi alairja a bejelentoivet! Szakadok a rohogestol! Ennyi komplett seggnyalo idiotat!...:O))))
verőce21
@karma1: Valóban vicces. De ez nem lehet igaz. Disznóólra nem adnak ki házszámot!
Meg üres telekre sem.
karma1
@verőce21: "Szávay István jobbikos országgyűlési képviselő facebook oldalán találtunk a hírre, és az Index.hu is lehozta, miszerint Bácsbokodon egy valószínűleg lakatlan házba 167 (!), feltételezhetően szerb-magyar kettős polgár van bejelentkezve. Szerinte nyilvánvaló, hogy életvitelszerűen nem tartózkodnak Magyarországon, az ő szavaztatásukat a Fidesz fogja intézni április 8-án, eldöntve ezzel akár a helyi egyéni mandátum sorsát is. Ezen kívül megemlíti, hogy talátak Csátalján egy disznóólat nyolc lakossal. Ezen ingatlanok tulajdonosaival szemben adóhatósági eljárást fognak kezdeményezni, mert vélhetően anyagi ellenszolgáltatás fejében járultak hozzá a lakcímlétesítéshez."

Ebbol a cikkbol veve:

https://sugopart.hu/kozelet/valasztasi-csalas...
verőce21
@karma1: Lakássá alakított disznóól?
De akkor is van tulajdonosa. A lakcímbejelentőt tényleg alá kell írni a tulajdonosnak. De az is kérdés, ki ellenőrzi a hitelességét?
verőce21
@karma1: De különben engem is megröhögtetett!
verőce21
Micsoda jó ötletet adott, hogy végigolvastam a kommenteket. Jövő héten veszek az ukrán határ mellett egy kis családi házat!
Nem. Lehet nagyobb is. :)
Desischado
@karma1: Úristen, ez igaz?! Mindjárt megpusztulok a röhögéstől, a klavit is alig bírom ütögetni...
Imádkozom, hogy bukjanak, és ha rengetegen elmennek szavazni, akkor nekik annyi! Én magam vagy 7 embert győztem meg, mert minden szavazat számít! A nézőpont meg elmehet a sunyiba!
Horizont
@verőce21: Még a falu ravatalozójába is voltak bejelentkezők ...Szégyen ami ebben az országban folyik és még nagyobb szégyen hogy ezt megengedik sőt előidézik fentről.
Shikari
@Pálinkás Pál: Te beszélsz, abortusz csődje? :-))))))))))))))
Pálinkás Pál
@Shikari: Mit próbálkozol...nagyon alacsony szinten mozogsz még az egysejtűek között is!!
Shikari
@verőce21: Meg fogsz lepődni! A lakcímbejelentéseken az aláírásokat senkinek nem kell ellenőrizni. Nem írja elő jogszabály. Ennek oka van! Amíg a kokerók bejelentkeztek a rokonokhoz hatvanan a több segély reményében, a liberális vezetésű ország képviselői nem tartották fontosnak a probléma szabályozását. Most visszanyalt a fagyi!
Shikari
@Pálinkás Pál: :-) Hergeld csak magad pubika! :-)))))))))
Pálinkás Pál
@Shikari: Én nem hergelem magam,remélem holnapután te fogod be a pofád a havasokban...megszűnik a magyar adófizetők pénzén való lebzselés román!!!
Shikari
@Horizont: Olvass utána! Nem fogok neked itt tanulmányt írni!
Shikari
@Pálinkás Pál: Ugatsz antimagyar? Majd megkötünk!
Pálinkás Pál
@Shikari: téged fognak a román honfitársaid..nem lesz magyar lóvé...szarban lesztek...de meg is érdemlitek átszavazó tetvek!!!
Shikari
@Pálinkás Pál: Untatsz tahó! Beszélgessenek veled a fajtatársaid!
Pálinkás Pál
@Shikari: Neked van fajtád...úgy becézik szőröstalpú!!!
Shikari
@Pálinkás Pál: Mondtam. A fajtikkal vakogjál antimagyar söpredék!
karma1
@Desischado: Ott a cikk linkje is, nyisd ki,...:o))))
karma1
@verőce21: Es te nem felsz a szazmillio afrikai migrancstol??? Hiszen mind ott all Szerbiaban, hiszen koverlaca, szijjaspetya, de foleg a legfobb elmebeteg ennyit es ilyet vizional... Talan jobban kene magadra vigyazni...
Most kepzeld el, mi tortenik, ha a hazadba egy AIDS-es, homoszexualis, lepras, irastudatlan afrikai akar bejutni, es mindenkit megeroszakol, meg azt is, aki a disznoolba van bejelentkezve???
Ne va'lajja' ekkora kockazatot,... nnnna...:o))))
verőce21
@karma1: Na de én az ukrán határ közelében írtam, az ukrán nyugdíjasok megsegítésére.
Eladott Ország
@verőce21: https://24.hu/belfold/2017/12/01/300-ezres-ny...
300 ezres nyugdíjt szerezhetnek olyanok, akik nem is Magyarországon élnek. Találtak olyan embert is, aki az ukrajnai átlagosan 20 ezer forintos nyugdíj helyett 300 ezer forintot kap Magyarországon, miközben Magyarországon , tizenötezren kapnak 300 ezer forintnál magasabb nyugdíjat.
verőce21
@Eladott Ország: Hát ezt érdemes már megcsapolni havonta, egy lakásbejelentői engedéllyel. :)
advocat
Örömmel értesítek mindenkit, hogy szeretett pártunk és kormányunknak sikerült elérni, hogy az addig 525.- forintos kenyeret (nemrég még 495.- volt) sikerült 560.-ra emelni. Éljen a rezsicsökkentés. Is. Vagy ez nem az? (A cég neve:"L...i.)
Eladott Ország
@verőce21: Ezért mennek többek között ezek a szarházi bűnöző kleptokrata fideszesek a börtönbe. Ez még csak hab a tortán.
kulabombaafityiszre
@verőce21: ma, 10:04
Nem csak bejelentés ,életvitelszerü tartózkodás.
Na ezt nem ellenőrzik a rájuk szavazás miatt azok akiknek a farát nyalod.
Tudod a volt kommunistából lett lipsik,majd állítólagos keresztény konzervetívok.
Tehát bukott kommunista lipsik seggét nyalod,minden saját kritika nélkül,elvtelenül.
A vezéred szar volt kommunistának,lipsinek,most meg szar,keresztény konzervatívnak is.
verőce21
@kulabombaafityiszre: Te meg, úgy tűnik, még szarnak is sz.r vagy!
Csizmás Kond
@kulabombaafityiszre: Te a kommunista rendszer után jöttél ?
kulabombaafityiszre
@verőce21: ma, 14:53
Mondjad te kis kommunista imádó.
kulabombaafityiszre
@Csizmás Kond: ma, 14:56
Apám nem volt pártitkár,nem voltam kisz-titkár,nem voltam munkásőr,nem szerveztek be a hadseregben,Sosen hittem istenben,viszont minden vallást tisztelek,kivéve a fideszkdnp féle nylon kereszténységet.Sosem szavaztam a fideszre,és míg élek nem is fogok.
Csizmás Kond
@kulabombaafityiszre: ..vagyis alacsony beosztású pártagok azért csak voltatok ?
durbincs
Ja magyarázat mindig van ? De hogy pöttöm kultúrát magukra kapkodnának ? azt meg,minek ?
Muuuu + Buuuu ?
qxy
Ha nem Orbán nyerne Majd tesz róla. Van annyi halott még aki rá szavaz nem?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél