Jogerősen nyolc-nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a kutyájuk megkínzásával vádolt nagycserkeszi párt a Nyíregyházi Törvényszék pénteken.

Toma Attila, a törvényszék sajtószóvivője közleményében azt írta, ítéletével a férfira és a nőre a tavaly novemberben első fokon kiszabott négy-négy hónap fogházbüntetést súlyosbította a másodfokú bíróság, amely egyebekben helybenhagyta a korábban meghozott határozatot.

Súlyosbították a kutyájukat kínzó nagycserkeszi pár büntetését

Fotó: Pixabay

Az egymással élettársi kapcsolatban élő, négy gyermeket nevelő vádlottak keverék kutyájukat kölyökkora, 2015 áprilisa óta tartották házuk udvarában. A kutya nyakára úgy kötötték rá kötelet, hogy az már a felhelyezéskor is túl szoros volt. A zsinór kétéves koráig volt a kutya nyakán folyamatosan, és a nyakmozgató izmokat a nyak mindkét oldalán teljesen elvágta.

A kötél miatt a kutya feje a többszörösére dagadt, állapotáról egy ismeretlen bejelentő értesítette a mezőőrt, majd az önkormányzatot. A rendőri intézkedés időpontjában a kutya nyakán már csak egy körülbelül fél centi vastag szövet takarta az állat nyelőcsövét, légcsövét és az artériáit. A családtól végül az Állatbarát Alapítvány és az állatvédők mentették ki a rendkívül rossz állapotban lévő kutyát, de az a gondos állatorvosi ápolás ellenére néhány héttel később elpusztult.

A másodfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak súlyosan megsértették az állattartásra vonatkozó rendelkezéseket. A nyilvános tárgyaláson egyikük nem voltak jelen, de az elsőrendű vádlott írásban benyújtott beismerő vallomásában – korábbi nyilatkozatával ellentétben – elismerte, hogy ő kötötte rá kölyökkutyájuk nyakára a szoros zsinórt – ismertette Toma Attila.

Megjegyezte, a vádlottak egyrészt aktív magatartásukkal, másrészt mulasztásukkal olyan magatartást fejtettek ki, ami az állat elhullásához vezetett, ebben felelősségük egyértelműen megállapítható.

"A törvényszék megállapítása szerint a vádlottak kirívó, kegyetlen, hosszabb időn át kifejtett elkövetési magatartása – amely miatt a bűncselekmény tárgyi súlya az átlagos szintet jóval meghaladja – kizárja minden más büntetési nem alkalmazását, és azt is, hogy a szabadságvesztés végrehajtása próbaidőre felfüggesztésre kerüljön" – fűzte hozzá a szóvivő.

Az ítélet jogerős.

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csipetke
Végre valami történt az állatvédelemben.
Peller Anikó
@csipetke: ok, hanyagság de ne feledd, ha normálisan disznóölőkéssel a nyakán keresztül szívenszúrod a kutyát, hogy az kivéreztessen akkor semmilyen bünti nem jár érte, mert az állatot csak kóser módon lehet leölni. Ez esetben büszkén lehet vele kampányolni a kutyakolbászfesztiválon és már tölthető is a kutya a saját belébe.
Peller Anikó
@1magyar: akkor követelem, hogy a disznófesztiválon nagykéssel agyonszúrt disznókért is börtön járjon. De csak fideszeseknek.

A lelőtt rénszarvasért is.
A lelőtt szarvasért is.
A lelőtt vaddisznókért is.
Az agyonütött szúnyogokért is.
Az eltaposott sűndisznókért is.
Az agyonütött lóbogárért is. Ecetetrá.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.