Magyarország minden tekintetben felkészült arra, hogy az autóipar hagyományos korszakát követően a digitális autóipari korszakban is a legsikeresebb legyen Európában – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Zalaegerszegen.

Szijjártó: a digitális autóipari korszakban is élen járó lehet Magyarország
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Szijjártó Péter a 45 milliárd forintos beruházással készülő, önvezető és elektromos autók tesztelésére is alkalmas járműipari próbapálya megtekintése kapcsán beszélt arról, hogy Európában is egyedülálló módon a zalaegerszegi pályán nemcsak városi és közúti tesztkörnyezetben lehet majd vizsgálni a járműveket. Ausztriával és Szlovéniával megállapodva határon átnyúló tesztutakat is biztosítanak a fejlesztőknek, így a határt keresztező infrastruktúrában is tesztelhetik az autókat.

A miniszter úgy vélekedett: a világban zajló "modernkori ipari forradalmat az autóipar vezényli" az önvezető és elektromos autók fejlesztése révén. Magyarország az új autóipari korszak sikereinek alapját is megteremti, ennek egyik fontos eleme a zalaegerszegi tesztpálya, amely 2020 elejére készül el teljesen.

Az új autóipari technológiákban is érdekelt legnagyobb német fejlesztő vállalatok, mint a Bosch, a Continental vagy a Thyssen-Krupp már magyarországi fejlesztési tevékenységet is folytat

- tette még hozzá.

Az MTI kérdésére Szijjártó Péter azt is elmondta: jelenleg 150, a világon vezető autógyártóval, alkatrészbeszállítóval vagy informatikai céggel folynak tárgyalások a zalaegerszegi tesztpálya igénybevételéről. Egy másik kérdésre úgy fogalmazott: a zalai létesítménynek köszönhetően Zalaegerszeg "a globális járműipari forradalom frontvonalában van".

Vigh László országgyűlési képviselő, a tesztpálya miniszteri biztosa felidézte, hogy két évvel ezelőtt jelentették be a tesztpálya építését, tavaly májusban pedig Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében tették le az alapkövet.

"Japán munkatempóban" március végére elkészült az első technikai épület, továbbá két pályarész aszfaltozása, illetve készül a fogadóépület. Egy komplett "okosváros" is épül, ahol utak, járdák, lámpák és épületek között tesztelhetik majd a járműveket a "zalai Szilícium-völgyben"

- fogalmazott a képviselő.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Clavigo
Bosch,,Continental,,Thyssen-Krupp... Ezekszerint már nem szabacsságharcolunk ??
bencemacska
Magyarország most is meg ezután is élen fog járni a LOPÁSBAN, amíg ti el nem takarodtok a pichába!!!
simmering73
Okosváros a zalai Szilicium-völgyben.:D:D:D
Aztán kézen közön nehogy eltűnjön okosban a szilicium.
egyvandor
szíj ártó ha te ezt fel tudnád mérni milyen mélyen múlod alul azokat akik ennek az országnak hírnevet és megbecsülést képesek tudásukkal szakértelmükkel kivívni, visszakullognál egy futsal pályára szemetet szedegetni.
egyvandor
@bencemacska: Ezek semmi máshoz nem értenek csak a propagandához, a lopáshoz. Mondjuk a főnökük nem is vár el mást, csak hogy biztosítva legyen a "hatalmomja"
wpym
Amíg nem lesz uniós bér, addig csak a multik kaszálnak.
advocat
És ebből mit is találtunk fel, mi alkottuk (pl.:porlasztó)? Mert bedolgozók vagyunk. Csináljuk amit ideadnak. Gondolkozz Petike? Sima bérmunkások vagyunk!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.