Parlamenti választás 2018  – kövesse velünk élőben a választás legfontosabb eseményeit!

A cikk folyamatosan frissül.

Nincs több szavazó az Eötvös utcában

Nincs több szavazó az Eötvös utcában.

Már csak 10 ember vár arra, hogy leadja a szavazatát.

(Origo)

Az utolsó szavazó is bent van az Eötvös utcában. Perceken belül véget ér a szavazás

- közölte a köztévé tudósítója.

Egyelőre nem közölhet hivatalosan semmilyen választókerületi részeredményt a Nemzeti Választási Iroda egészed addig, amíg az utolsó szavazó le nem adta a voksát. Márpedig a Bocskai úton és az Eötvös utcában még állt a sor fél 10-kor.

(Index)

Hamarosan jöhetnek az első eredmények!

Legalábbis az NVI korábban azt ígérte, hogy fél 10 környékétől kezdik el közölni ezeket.

Várhatóan fél 10 körül kezdődik a beérkezett eredmények közlése

Várhatóan fél 10-kor megkezdődhet a Nemzeti Választási Iroda eredményközlése

- mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke vasárnap este sajtótájékoztatón.

Elmondta:

Budapesten a VI. kerületben és a XI. kerületben nem tudott bezárni a szavazókör.

Hozzátette:

a XI. kerületben eddig 7 ezren szavaztak le, de még 2500-an sorban állnak.

Mint mondta, abban állapodtak meg Patyi Andrással, a Nemzeti Választási Bizottság elnökével, hogy amint az összes szavazni kívánó bejut a szavazókör épületébe, megkezdik az előzetes eredmények közlését a www.valasztas.hu oldalon.

Ez fél 10-kor várható.

Hidvéghi: hatásos volt a kampány

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerint hatásos volt és sikeresnek mondható kommunikációjuk a választási kampányban.

Hidvéghi Balázs vasárnap este a Kossuth Rádiónak nyilatkozva azt mondta: ennek legfőbb jele, hogy nagyon magas a választási részvétel. Értékelése szerint hosszú kampány volt, nagyon élesek voltak az ellentétek, elsősorban a bevándorlás kérdésében, amely a nagyobbik kormánypárt szerint a legfontosabb, és meghatározó kihívás az ország előtt.

Üdvözölte a magas részvételt, és hozzátette: szerinte ez azt mutatja, hogy az emberek megértették, hogy nagy a tét.

Jelezte: arra kérik a Nemzeti Választási Irodát, tegye lehetővé, hogy aki még sorban áll, leadhassa szavazatát.

Hidvéghi Balázst kérdezték arról is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, miután reggel leadta szavazatát, azt mondta, indul mozgósítani. A kommunikációs igazgató szerint ennek "rendkívül nagy a jelentősége", mert a szavazópolgárok igénylik, hogy közvetlenül megkeressék őket. A Fidesznek hosszú idő óta erőssége, hogy közvetlen kapcsolatot tart fenn a választóival, megkérdezi a véleményüket – tette hozzá.

Szabó Tímea: megbukott a gyűlöletkeltő kampány

A Párbeszéd társelnökének értékelése szerint optimizmusra ad okot a magas választási részvétel, azt mutatja, "Orbán Viktorék gyűlölet- és félelemkeltő kampánya megbukott".

Szabó Tímea vasárnap este az MSZP-Párbeszéd újbudai eredményváróján újságíróknak nyilatkozva azt mondta, nagyon sokan vannak az országban azok, akik változást akarnak és egy békés országban akarnak élni.

A Párbeszéd társelnöke közölte, Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjének vezetésével pontosan ezt ígérték.

Azt ígérték ennek az országnak – mondta –, hogy olyan békés, gyarapodó közösséget építenek, ahol az egyrészt a valódi problémákra koncentrálnak – az egészségügyre, az oktatásra, az alacsony bérekre és nyugdíjakra –, másrészt az ígéreteket valóra is váltják. Meg tudjuk mutatni az embereknek, hogy a politika jelenthet olyan szolgálatot, amely mindenkinek jólétet és gyarapodást hoz – hangoztatta.

Az eredményt illetően Szabó Tímea nem kívánt jóslásokba bocsátkozni. Úgy fogalmazott: "jó eredményre számítunk. Itt most a legfontosabb az, hogy kormányváltás legyen és erre a részvételi adatok alapján meg is van az esély".

Szabó Tímea szerint azt még nem lehet tudni, kinek a mozgósítása volt hatékonyabb, de úgy vélte, többen vannak azok, akik változást akarnak. A felmérések azt mutatták, hogy már nemcsak az ellenzéki szavazóknak, hanem a Fidesz-szimpatizánsoknak is végtelenül elege van abból a gyűlöletkeltésből, amit Orbán Viktorék folytattak – mondta.

(MTI)

Gyurcsány abban bízik, hogy a Fidesznek lesz hátrányos a magas részvétel

A Demokratikus Koalíció elnöke abban bízik, hogy a Fidesz számára jelent hátrányt a magas részvétel, de az eredmények ismerete nélkül nem kíván jóslásokba bocsátkozni.

Mindenhol befejezték a szavazást – már szivárognak az első adatok

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke beszél a párt eredményváró rendezvényén a budapesti Anker'tben 2018. április 8-án. Mellette Molnár Csaba, a párt ügyvezető alelnöke. MTI Fotó: Illyés Tibor

Gyurcsány Ferenc a DK eredményváró rendezvényén tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a választás nem volt szabad és nem volt tisztességes. Hozzátette, álláspontját a végeredménytől függetlenül fenntartja. Dacára annak, hogy a választás nem tisztességes, egészen felemelő az a fajta nekibuzdulás, ami az országot jellemezte – tette hozzá. Megosztotta azt a reményét, hogy vasárnap az "Orbánnal szemben álló sokaság mozdult meg", mert elhitték, hogy le lehet győzni a rendszert. Továbbra is abban bíznak, hogy a választás a miniszterelnökkel szemben állók győzelmét hozza és "megakadályoz egy történelmi drámát", azt, hogy Magyarország a "kormány országrombolásának martalékává váljon" – hangsúlyozta. Megérdemelné az ország, hogy a demokrácia "üdítő, frissítő szele kiszellőztesse a Kárpát-medencét" – fogalmazott a politikus.

Egy kérdésre válaszolva kijelentette, saját szereplésüktől azt várja, hogy a DK egy stabil közepes párt lesz a parlamentben, amelyik megsokszorozza a képviselői számát.

Elfogadhatatlan, hogy a kormány nem tudja megoldani, hogy a választók emberséges körülmények között szavazhassanak és vannak olyan körzetek, ahol még az urnazárás után két órával is sorok kígyóznak – bírálta a választási szervek munkáját. Ez is mutatja, hogy a kabinet nem tud megfelelni a valós kihívásoknak – tette hozzá.

Londonban 8248-an voksoltak

A Londonban szavazó magyar állampolgárok közül az urnák zárásáig 8248-an adták le voksukat

- tájékoztatta az MTI-t vasárnap este a londoni magyar nagykövetség.

Londonban 9707 magyar állampolgár regisztráltatta részvételi szándékát az országgyűlési választásokon, vagyis a részvételi arány hozzávetőleg 85 százalékos volt.

Rendben zajlott a szavazás a magyar külképviseleteken

Rendben, fennakadások nélkül zajott a szavazás az országgyűlési választásokon az MTI által megkérdezett magyar külképviseleteken.

A romániai külképviseleteken a részvétel mindenütt meghaladta a 85 százalékot.

A csíkszeredai főkonzulátuson 1630 magyarországi állandó lakóhellyel rendelkező állampolgár kérte előzőleg a külképviseleti névjegyzékbe vételét: közülük 1412-en adták le szavazatukat – közölte az MTI-vel a külképviseleti választási iroda (küvi) vezetője. Kolozsváron 585 szavazót vártak a főkonzulátuson kialakított szavazóhelyiségbe, közülük 506-an voksoltak.

A bukaresti magyar nagykövetségen regisztrált 94 magyarországi lakos közül 88 adta le szavazatát. Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete elmondta: a romániai külképviseleteken rendben, fennakadás nélkül folyt a szavazás, amelyet a román média részéről is fokozott érdeklődés kísért. Mindhárom helyszínen vasárnap este 19 óráig folyamatosan fogadták a magyarországi lakcímmel nem rendelkező külhoni magyar állampolgárok levélszavazatait is. Mindkét horvátországi és mindkét szlovéniai külképviseleten zavartalanul zajlott a voksolás.

A belgrádi nagykövetségen a 19 órai urnazárásig a névjegyzékben szereplő 54 magyar állampolgár közül 53-an adták le voksukat. Emellett 755 magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgár kérte, hogy a szabadkai főkonzulátuson voksolhasson, közülük 19 óráig 710-en szavaztak.

A zágrábi szavazásról a külképviseleti választási iroda elnöke az MTI-nek elmondta: összesen 124 személy jelezte, hogy a horvát fővárosban fog szavazni, ebből 19 óráig 109 állampolgár szavazott. Az eszéki főkonzulátuson 19 óráig 18 választópolgárból 15 leadta a voksát, aki előzetesen kérte, hogy a külképviseleten szavazhasson.

A ljubljanai magyar külképviseleten 219 magyar állampolgár jelezte, hogy szavazni kíván, közülük 19 óráig 204 fő szavazott. A lendvai konzulátuson harminc ember kérte, hogy élni kíván állampolgári jogával, mind a harminc leadta a voksát.

Rendkívüli események nélkül zajlott a szavazás Pozsonyban és Kassán, tájékoztatták az MTI pozsonyi tudósítóját a két külképviseleti választási iroda elnökei, az este hét órai urnazárás után. Pozsonyban a szavazásra 112 választópolgár jelentkezett be, közülük 111 jöttek el szavazni. Hasonlóképpen zajlott a voksolás Kassán, ahol 20 választópolgár regisztrált a választásra és közülük 19 adták le szavazatukat.

Nyugodt körülmények között, és nagy érdeklődés mellett, zajlott le a szavazás a prágai magyar nagykövetségen. A névjegyzékbe az idén 579 magyar állampolgárt vettek fel, ami majdnem kétszázzal több a 2014-ben Prágában voksolók számától. Urnazárásig a bejegyzett szavazók közül 556-an adták le voksukat.

A varsói magyar nagykövetségen 19 óráig a külképviseleti névjegyzékbe bejegyzett 289 magyar állampolgár mintegy 70 százaléka adta le szavazatát – tájékoztatta az MTI-t Szabó Sándor, a varsói külképviseleti választási iroda elnöke. A nap folyamán összesen három szavazó a nemzetiségi listára voksolt, négy levélszavazatot is leadtak.

A krakkói magyar főkonzulátuson előzőleg 332-en kérték a külképviseleti névjegyzékbe vételét, közülük mintegy 98 százaléka leszavazott.

A kijevi magyar nagykövetségen 63-an adták le szavazatukat a 70 regisztrált választóból. A külképviselet tájékoztatása alapján a választás rendben lezajlott. Magyarország kárpátaljai külképviseletein vasárnap megerősített biztonsági intézkedések mellett, nyugodt körülmények között és magas arányú részvétellel folyt le a szavazás.

Az ungvári magyar főkonzulátuson urnazárásig a regisztrált 567 fő közül 482 magyar állampolgár – a szavazók 85 százaléka – szavazott. A beregszászi magyar konzulátuson a választói jegyzékben szereplő 2050 magyar állampolgár valamivel több mint 85 százaléka, összesen 1748 fő adta le voksát.

A berlini magyar nagykövetségen a névjegyzékben szereplő 2318 szavazó közül 2095-en voksoltak az urnazárás utáni első szavazatszámlálás szerint – mondta az MTI-nek Kolláth Erika, a berlini külképviseleti választási irodaelnöke.

Münchenben a főkonzulátuson 5105-en szerepelnek e névjegyzékben, közülük 4527-en voksoltak – mondta a müncheni küvi elnöke.

A stuttgarti főkonzulátuson a névjegyzékben szereplő 3556 választópolgár közül 3177-en adták le szavazatukat – ismertette a stuttgarti küvi elnöke.

A düsseldorfi főkonzulátuson 1579-en voksoltak a névjegyzékben szereplő 1784 fő közül – mondta Molnár Evelin, a düsseldorfi küvi elnöke.

A Franciaországban tartózkodó szavazásra jogosult magyar állampolgárok 83,29 százaléka adta le voksát vasárnap a párizsi magyar külképviseleten: az 1305 regisztrált magyarországi lakhellyel rendelkező magyar állampolgárból 1087-en jelentek meg a szavazáson – tájékoztatta a párizsi külképviseleti választási iroda vezetője az MTI-t.

Párizsban egyébként 34 százalékkal több választópolgár kívánt most szavazni, mint négy évvel ezelőtt.

A két spanyolországi szavazókörbe összesen 1256-an választót regisztráltak előzetesen, akik közül 1132-en adták le voksukat.

Madridban 438-an jelentek meg a konzulátus épületében kialakított szavazóhelyiségben, ami 89,2 százalékos részvételi arányt jelent a külképviseleti választási iroda (küvi) adatai szerint.

Itt kilenc szavazásra jelentkezőt vettek fel a visszautasítottak jegyzékébe.

Barcelonában 694-en szavaztak, a választási részvétel 90 százalékos volt.

Rómában a szavazásra jelentkezett 740 fő majdnem 92 százaléka élt választási jogával a Római Magyar Akadémián felállított urnáknál. A milánói főkonzulátuson a regisztrált 638 személynek 88,8 százaléka voksolt.

A hollandiai magyar nagykövetségen a névjegyzékben szereplők mintegy 95 százaléka, 2374 fő voksolt. A hágai szavazás fennakadás nélkül, békésén zajlott.

(MTI)

Elemzők: nehéz megmondani, mely pártok lesznek a magas részvétel nyertesei

Az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában megszólaltatott két elemző nem vállalkozott becslésre arról, mely pártok lesznek a nyertesei a magas választási részvételnek.

Mindenhol befejezték a szavazást – már szivárognak az első adatok

A Juhász Kata Társulat táncosai szórakoztatják a sorban álló átjelentkezett szavazókat a VI. kerületi Eötvös utcában az országgyűlési képviselő-választás napján, 2018. április 8-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője arról beszélt: általános tapasztalat szerint érdemben nem módosít a pártok támogatottságának arányán az ilyen növekedés, mivel az leképezi a korábbi pártpreferencia-arányt.

Szerinte a Demokratikus Koalíció és az LMP aggódhat a magas részvétel miatt, "a tízszázalékos küszöböt pedig az MSZP-nek kell megugrania", de a jelek szerint sikerrel veszik ezt az akadályt.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője azoknak a pártoknak kell aggódniuk a magas részvételi arány miatt, amelyeknek jól körülhatárolható a szavazóbázisuk, tartalékuk azonban nincsen.

Utalt arra, hogy az általa várt, 70 százalék körüli végleges részvételi adatnál 56-57 ezer voksra van szükség egy százalék megszerzéséhez, ez pedig nehezíti az ötszázalékos küszöb elérését a kisebb pártoknak.

Minden politikai erőnek van aggódnivalója a magas részvétel miatt – jelentette ki, hozzátéve, nem lenne meglepve, ha ugyanazok a pártok jutnának be a parlamentbe, mint 2014-ben.

(MTI)

Tóth Bertalan: a hatalom nem szerette volna, ha sikeres az MSZP mozgósítása

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője szerint a párt informatikai rendszerét ért terheléses támadás azt bizonyítja, hogy a hatalom nem szerette volna, hogy sikeres legyen a szocialisták mozgósítása.

Tóth Bertalan vasárnap este az MSZP-Párbeszéd újbudai eredményváró rendezvényén az MTI kérdésére, hogy milyen eredményt vár az MSZP-Párbeszéd számára, azt mondta: nehéz megbecsülni, mi történt az egyéni választókerületekben. Senki nem számított ilyen magas részvételi arányra, mi sem – tette hozzá a frakcióvezető.

Hangsúlyozta:

nagyon bizakodó, mert az MSZP sok áldozatot hozott azért, hogy esélyes jelöltek legyenek a választókerületekben.

Kérdésre válaszolta elmondta:

az MSZP minden megtett, minden jogszabály adta lehetőséggel élt a mozgósítás érdekében, azonban napközben egy terheléses támadás érte az MSZP informatikai rendszerét. Szerinte ez azt bizonyítja, hogy "a hatalom nagyon nem szerette volna", hogy ez a mozgósítás sikerüljön.

Tóth Bertalan kérdésre válaszolva elmondta: sok bejelentést kaptak napközben választási szabálytalanságokról, volt, ahol a választók beismerték, hogy azért kaptak pénzt, hogy a Fideszre szavazzanak, volt olyan hely, ahol láncszavazás történt. Hozzátette: ezeket a visszaéléseket bejelentették, és majd kiderül, hogy a választási bizottság miként értékeli, ezek milyen szinten befolyásolták a választási eredményeket.

(MTI)

Erős, önálló parlamenti frakcióban bízik a DK

A Demokratikus Koalíció abban bízik, hogy erős, önálló frakciója lesz a következő Országgyűlésben.

Gréczy Zsolt szóvivő az urnazárást követően az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, az általuk várt legrosszabb forgatókönyv az, hogy a Demokratikus Koalíciónak önálló frakciója van, de nem történik meg a kormányváltás, a legjobb pedig az, ha az erős DK-s frakció létrejötte mellett a szavazók az Orbán-kabinetet is leváltják.

A politikus megjegyezte, a rendkívül magas részvétel remélhetőleg azt jelzi, hogy az embereknek elegük lett az Orbán-kormányból, és ezért a kormányváltásra szavaztak.

Az egész napos választási hangulat azt mutatja, hogy az emberek élni akarnak azzal a jogukkal, hogy beleszólhatnak az ország sorsába – fogalmazott a politikus. Gréczy Zsolt közölte: reméli, hogy az eredmény "visszaigazolja a többség vágyait", és új, "demokrata kormánya" lehet az országnak.

A szóvivő sajtótájékoztatót is tartott, ezen kijelentette, hogy több "aggasztó jelet" is tapasztaltak. Többször is lefagyott a valasztas.hu rendszere – bírált, hozzátéve: a kormány nem készült fel eléggé a választás lebonyolítására. A szavazókörökben is voltak zavaró tényezők, egyes körzetekben olyan neveket húztak le a szavazólapokról, amelyeket nem kellett volna, másokon olyanok maradtak fent, amelyeknek nem lett volna szabad – sorolta.

Gréczy Zsolt a sajtótájékoztatón arra is kitért, hogy az interneten egyre több helyen olvasható, hogy rendőrkonvojok tartanak Budapest felé. Ha ez egy békés és tisztességes választás, a kormánynak nem kellene ilyen erődemonstrációt alkalmaznia – jelentette ki.

A párt egy fővárosi romkocsmában tartja az eredményváróját, a Demokratikus Koalíció vezetőit este kilenc óra körülre várják a helyszínre.

Gulyás Gergely: nagyon erős lesz az új parlament legitimációja

A következő Országgyűlés legitimációja nagyon erős lesz – így értékelte Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője a magas részvételt a vasárnapi parlamenti választáson.

"Nagyon örülünk annak, hogy ilyen sokan vettek részt a választáson, ez mutatja, hogy a magyar demokrácia erős, Magyarország polgárai dönteni akarnak a saját jövőjükről" – mondta a politikus, a Fidesz alelnöke a kormánypárt eredményváró központjában, Budapesten, a Bálnában, miután este hét órakor hivatalosan befejeződött a választás.

Gulyás Gergely a sajtótájékoztatón jelezte, még arra is jó esély van, hogy a mostani legyen minden idők legmagasabb parlamenti választási részvétele.

Értékelése szerint ez közös siker, a magyar demokrácia közös sikere.

A frakcióvezető köszönetet mondott mindenkinek, aki elment voksolni, azoknak pedig külön is, akik a kormánypártokra adták szavazatukat.

Fontosnak nevezte, hogy azokban a szavazókörökben, ahol még sorban állnak a választópolgárok, mindenkinek legyen lehetősége leadni a szavazatát. A választási szerveket ennek biztosítására kérte.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy voltak ugyan szabálytalanságok a vasárnapi választáson – a Fidesz is sok esetben tett panaszt –, de alapvetően a választás rendjét befolyásoló körülmény nem volt.

"Ezért nagyon örülünk annak, hogy magas részvétel mellett egy erős, legitim parlamentje lesz az országnak" – zárta szavait az alelnök-frakcióvezető.

A sajtótájékoztató után Gulyás Gergely több újságírói kérdésre is válaszolt, és egyebek mellett arról beszélt: továbbra is azt reméli, hogy a stabil kormányalakítást lehetővé tevő 100 mandátumot sikerül elérni. Azon túl minden ajándék – fogalmazott.

Egy esetleges koalíciós kormányzást firtató kérdésre azt válaszolta, nincs okuk erről beszélni, abban bíznak, hogy a választásnak világos eredménye lesz.

Megerősítette továbbá azt az álláspontját, hogy a realitás határán messze túl van a kétharmados többség.

A részvételről a frakcióvezető azt mondta: "nem gondolom azt, hogy attól, hogy többen mentek el, nekünk rosszabbak lennének az esélyeink".

(MTI)

Halász: a magas részvétel mutatja, hogy az emberek átérezték a választás súlyát

 A magas részvétel mutatja, hogy az emberek átérezték a választás súlyát, azt, hogy az ország jövőjéről is dönthettek – nyilatkozta Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője vasárnap este a Kossuth Rádióban.

Köszönetet mondott a választóknak, köztük külön azoknak, akik a Fidesz-KDNP jelöltjeire adták szavazatukat.

Hangsúlyozta: az emberek átérezték, hogy ez a voksolás nemcsak arról szól, hogy képviselőket és kormányt választanak, hanem az ország jövőjéről is dönthettek. A magas részvétel mindenképpen erős felhatalmazást jelent majd a következő kormánynak – tette hozzá.

Halász János kitért arra is, hogy a kampány szerinte "rettentően durva" volt az ellenzék részéről, de "nem hagyták magukat". Szerencsésnek nevezte, hogy tudtak beszélni "arról, ami előttünk áll", az ország sorsáról, a magyar kultúra megőrzéséről és arról, hogy megmaradhasson a migrációellenes, nemzeti kormány, ne "Soros jelöltjei" jöjjenek.

(MTI)

Juhász: a magas részvétel kormányváltást ígér

Az Együtt abban bízik, hogy kormányváltás lesz, a párt alelnöke szerint a magas részvételi adatok azt mutatják, hogy azok közül is sokan elmentek szavazni, akik talán eddig a bizonytalanok táborába tartoztak.

Juhász Péter az urnazárást követően tartott budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, meggyőződése, hogy az Együtt bent lesz a parlamentben.

A magas részvételi arány mindenképpen jó hír a kormányváltást akaróknak – fogalmazott az ellenzéki politikus. Szerinte a Fidesz "csak a stabil, fix táborát tudta mozgósítani", és olyanok is nagy számban mentek el szavazni, akik kormányváltást akarnak.

"Az Együtt politikája arról szólt, hogy a kormányváltásért politizáltak, tehát minden olyan eredménynek örülnek, ami ehhez közelebb visz" – mondta Juhász Péter.

Hozzátette: abban bíznak, hogy két egyéni mandátumot szereznek Szabó Szabolcs (Csepel) és Vajda Zoltán (Mátyásföld) révén.

Szigetvári Viktor, az Együtt miniszterelnök-jelöltje arról beszélt, hogy az eddiginél több az egyéni mandátumszerzés lehetősége. Megjegyezte, hogy a választási rendszer működése most sem volt botrányoktól mentes, és az ellenzék partner lett volna a hibák kijavításában, azonban a Fidesz nem.

Juhász Péter szerint a Fidesz legitimitása a magas részvétel miatt megingott.

(MTI)

MSZP-Párbeszéd: a kormányváltó szándékot jelez a rekordközeli részvétel

Az MSZP-Párbeszéd szerint a rekordközeli választási részvétel a kormányváltó szándékot jelzi.

Budai Bernadett, az MSZP szóvivője vasárnap este a fél hetes, 68,13 százalékos részvételi adatok ismeretében az MTI-nek az MSZP-Párbeszéd újbudai eredményvárójának helyszínén azt mondta, úgy tűnik, kiemelkedően magas, várhatóan rekordközeli lesz a részvétel.

Felhívta a figyelmet arra, Budapesten az országos átlagot meghaladó lehet a részvételi arány.

A szóvivő úgy értékelt:

az országban megmozdult valami, az emberek elhitték, hogy leváltható az Orbán-kormány és le is akarják váltani.

"Meggyőződésünk, hogy a mostani magas részvétel az mindenképpen a kormányváltó (...) szándékot tükrözi" – fogalmazott.

Szerinte azok mentek el nagyobb arányban, akik eddig soha nem mentek el szavazni, vagy esetleg bizonytalanok voltak.

Budai Bernadett azt mondta, akármi is lesz a végső eredmény, mindenképpen azt mutatja, hogy az országban nem mehetnek úgy a dolgok holnaptól, mint ahogy eddig mentek.

Kérdésre beszámolt arról, hogy az MSZP és a Párbeszéd elnöksége az eredményvárónak helyet adó újbudai MSZP-irodához közeli épületben ülésezik. Hozzátette: Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje még nem érkezett meg.

Az XI. kerületi MSZP irodájának lufikkal, zászlókkal és plakátokkal feldíszített kertjében két sátort is felállítottak, mivel sok újságíró akkreditált az eredményváróra és idevárják a párt aktivistáit is. A kertben tartják majd az eredményt értékelő sajtótájékoztatót is.

Hadházy Ákos: az LMP 8-10 százalékos eredményére számít

Nyolc-tíz százalékos LMP-s választási eredményre számít Hadházy Ákos társelnök, és bízik abban, hogy egyéni mandátumot is szereznek. A politikus ezt pártja eredményváró rendezvényén, egy budapesti szállodában az urnazárást követően nyilatkozta vasárnap.

Hadházy Ákos szerint az ellenzéknek kedvez a magas részvételi arány. Úgy értékelt, a Fidesz mozgósítása már nem lehet megfelelő ilyen választási hajlandóság mellett, mert amit egy városban meg tud csinálni a kormánypárt, arra az egész országban már nem képes.

Azt az eredményt tudja elfogadni, amelynél a jelenlegi kormánytöbbség kisebbségbe szorul, más eredményt kudarcnak értékel

- jelentette ki. Úgy ítélte meg, ennek esélye már 50 százalék felett van.

A politikus elmondta azt is:

ha marad a jelenlegi kabinet, vállalja a felelősséget és ígéretéhez mérten lemond vezetői pozíciójáról a pártban, és ezt akár a választás estéjén bejelenti.

Kanász-Nagy Máté szóvivő azt mondta: minél nagyobb a részvétel, annál nagyobb az esély a kormányváltásra. Szerinte sok bizonytalan szavazó járult az urnákhoz, ami akár 10 százalék feletti eredményt is hozhat pártja számára. Az LMP-nek szerinte megvannak a tartalékai, a legkevésbé elutasított párt, így akik az utolsó pillanatban döntenek a szavazásról, jó eséllyel szavaznak rájuk.

A párt eredményváróján urnazárás után fél órával még kevés politikus tartózkodott, Szél Bernadett miniszterelnök-jelölt későbbre ígérte érkezését.

(MTI)

Novák: az emberek megértették, hogy Magyarország sorsa a tét

Az emberek megértették, hogy ez egy sorsdöntő választás, Magyarország sorsa a tét

- kommentálta a Fidesz alelnöke pártja eredményváró központjában az M1-nek a magas részvételt a vasárnapi parlamenti választáson.

Novák Katalin különösen örömtelinek nevezte, hogy kistelepüléseken is sokan mentek el szavazni.

A kormánypárti politikus közölte, az elmúlt nyolc évben nagyon sokat tettek azért, hogy az ország erősödni tudjon, a családok nagyobb biztonságban, minél jobban tudjanak élni. Ezért – mint mondta – bízik abban, hogy őket támogatják a választók, és jó eredményre számít.

(MTI)

Németh Szilárd: erős legitimációval működhet az új Országgyűlés

A magas választási részvételi arány azt jelenti, hogy a parlament rendkívül erős legitimációval teheti a dolgát

- mondta Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke vasárnap az Echo Tv-nek.

A kormánypárti politikus az utolsó választási urna bezárása előtt, a részletes választási eredmények ismerete nélkül nyilatkozva úgy fogalmazott, biztos abban, hogy meggyőző többség választotta a kormánypártot.

Kijelentette, minden rendben ment a választáson, amelyen az emberek arról döntöttek, milyen jövőt szeretnének maguknak.

Németh Szilárd beszélt arról is, hogy választókerületében, Csepel-Soroksáron jól sikerült a Fidesz mozgósítása, a választópolgárok megértették, hogy a voksolás Magyarország hosszú távú jövőjéről, az ország és Európa biztonságáról, a családok jólétéről szól. A napnál világosabb, hogy Magyarország függetlenségéről volt szó, arról, kikkel kell együtt élnie a magyaroknak, hogyan kell megőrizniük a kultúrájukat – tette hozzá.

A Fidesz alelnöke azt mondta, az ellenzéket a gyűlölet, az agresszivitás vezérelte, mivel gyakorlatilag az életükért küzdöttek, ezért "adták-vették" a jelöltségeket. Ennek lett az eredménye, hogy sok helyen egy "erős Soros-jelölt" nézett szembe Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz-KDNP nemzeti jelöltjével.

Németh Szilárd kitért arra is, szerinte a kisebb pártoknak már izgulniuk sem kell, mert a magas részvétel miatt biztosan "elvéreztek".

(MTI)

A Jobbik rendszerkritikának tartja a részvételi arányokat

A Jobbik alelnöke a rendszer kritikájaként értékelte a részvételi adatokat vasárnap esti budapesti sajtótájékoztatóján.

Z. Kárpát Dániel az urnazárást követően történelmi jelentőségűnek nevezte a voksolást és megköszönte szavazóknak, hogy a "fullasztó légkör ellenére" nagy számban kifejezték véleményüket.

Értékelése szerint a magas részvétel azt jelzi, hogy Magyarország nem kér abból a visszataszító hangulatból, ami az elmúlt hónapokban eluralkodott. Megjegyezte: a Jobbik igyekezett programok mentén, építő jellegű kampányt folytatni, s nem felülni a provokációknak.

Az alelnök arról is beszámolt: nemcsak jobbikos, hanem apolitikus és klasszikus baloldali emberekkel is tudtak közös pontokat találni, amelyek mentén kialakítható egy nemzeti minimum. Azt is megfogalmazta: a Jobbik hangulati rendszerváltást szeretne véghez vinni és hozzáértő kormányt alakítani.

Z. Kárpát Dániel kérdésre kitartásra buzdította azokat, akik még nem tudták leadni szavazatukat; ebben, illetve a külképviseleteken kialakult sorokban tudatosságot feltételezett. Hozzátette: pártja éppen ezek elkerülésére javasolja az e-szavazás intézményét.

A visszaéléseket firtató kérdésre azt felelte: minden jogorvoslati lehetőséget ki kívánnak meríteni, s arra számítanak, hogy a következő napokban tucatjával fognak a "csontvázak kiesni a szekrényből", ezek adott esetben a végeredmény legitimitását megkérdőjelezhetik.

(MTI)

Az utolsó részadat szerint 68,13 százalékos volt a részvétel – éjszakába nyúlhat a választás

A választásra jogosultak 68,13 százaléka, 5 365 511 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson 18.30 óráig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

Amíg valamennyi szavazókör be nem zárt, nem indul el a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldalán az előzetes eredmények közlése. Jelenleg Londonban és Újbudán a leghosszabb a várakozók sora – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke vasárnap Budapesten. Várhatóan este tíz órára itt is befejeződik a szavazás.

Az NVI elnöke a Nemzeti Választási Bizottság tagjait tájékoztatta a választásnapi eseményekről. Mint mondta, Szegeden, Győrben és Pécsen fél 8 körül tudnak zárni. A XIII. kerületben, a VI., VII., VIII. és IX. kerületben "jó a helyzet", bár itt napközben hosszú sorok voltak. Ugyanakkor – mint mondta – a XI. kerületben "tragikus" a helyzet, annak ellenére, hogy három teremben szavaztatnak. Itt másfél kilométeres a sor.

Jelezte:

Londonban is nagyon hosszú a sor, bár itt tizenkét felé szedték a névjegyzéket. A londoni az egyetlen külképviselet, amely nem tudott bezárni este 7 órakor. Itt 9700-an jelentkeztek szavazásra előzetesen.

A szavazókörök hivatalosan 19 órakor bezártak, azonban ahol a választópolgárok még sorban állnak, leszavazhatnak

Ameddig valamennyi szavazókör be nem zár, nem indulhat el az NVI eredményközlő rendszere

- mondta Pálffy Ilona.

Ez azt jelenti, hogy azok a szavazókörök, amelyek 19 órakor be tudtak zárni, elkezdik a szavazatok számlálását, és az eredményt rögzítik is a Nemzeti Választási Rendszerben, az azonban nem jelenik meg a nyilvános www.valasztas.hu oldalon.

Amikor valamennyi szavazókör bezárt, az NVI "élesíti" a szavazatösszesítő rendszert és az a nyilvánosság számára is megismerhető lesz. Ez azt jelenti, hogy nem "nulláról" indul az eredményközlés, hanem egyből az eredmények viszonylag magas fokú feldolgozottsággal jelennek meg a honlapon.

Hivatalosan befejeződött a szavazás

Este 7 órakor hivatalosan befejeződött a szavazás az ország 3154 településén és a 23 budapesti kerületben településén kialakított 10 285 szavazókörben a vasárnap tartott országgyűlési választáson. Azok a szavazni akarók, akik már a sorban állnak, még leadhatják voksukat.

A szavazókörök bezárása után a szavazatszámláló bizottságok hozzákezdhetnek a voksok szétválogatásához és összeszámlálásához.

A szavazatszámláló bizottságoknak először több adminisztratív feladatot el kell végezniük, mielőtt az urnákat felbonthatnák: összecsomagolják az elrontott és fel nem használt szavazólapokat, és jegyzőkönyvben rögzítik a szavazáson megjelentek számát.

Csak ezek után bonthatják fel az urnákat. Addig nem kezdik el a szavazókörökből érkező eredményadatok közlését, amíg valamennyi szavazókör be nem zár, az utolsó választópolgár is le nem adta a voksát.

A bizottságoknak ellenőrizniük kell, hogy az urnák sértetlenek-e, ha nem, akkor ezt rögzíteniük kell a rendkívüli események jegyzőkönyvében. (A bizottság dönt arról, hogy – az eset körülményeit is figyelembe véve – az urna sérülését figyelmen kívül hagyva belekeveri annak tartalmát a többi szavazólap közé, vagy a sérült urnát nem bontja fel.)

Először a mozgóurnát bontják fel, megkeresik benne az ellenőrző lapot, ha az nincs benne, az urnában lévő összes szavazólap érvénytelen. Ezután felbontják a szavazóhelyiségben használt urnákat, és azok tartalmát összekeverik a mozgóurnák tartalmával. Felbontják a borítékokat, kiveszik a szavazólapokat, és különválogatják az egyéni, pártlistás és nemzetiségi szavazólapokat.

A bizottság jelöltenként és listánként külön-külön megszámlálja a szavazatokat, kötegeli és a kötegre jelöltenként/listánként külön-külön ráírja az érvényes szavazatok számát.

A bizottság külön csomagolja azokat a szavazólapokat, amelyeken nincs pecsét. A szavazólapok hátoldalára ráírják, hogy a bélyegzőlenyomat hiánya miatt érvénytelenek, majd kötegelik és a rendkívüli események jegyzőkönyvében rögzítik az ilyen szavazólapok számát, de ezt a szavazóköri jegyzőkönyvben nem kell feltüntetni.

Külön csoportba teszik a lebélyegzett, de érvénytelen szavazatokat (amelyeken egyetlen körben sincs, illetve több körben van x vagy + jel, kiesett jelölt neve mellett szerepel a szavazat, vagy a választópolgár ceruzát használt). Érvényesnek fogadják el azt a szavazatot, amelyen egy körben van tollal írt x vagy + jel.

A szavazatszámláló bizottság a szavazatokat minden esetben legalább kétszer számolja meg. Az ismételt számlálást addig folytatja, amíg annak eredménye valamely megelőző számlálás eredményével azonos nem lesz.

A szavazatszámláló bizottság jegyzőkönyvvezetője a szavazatok első összeszámlálásának eredményéről haladéktalanul adatlapot állít ki, amelyet telefonon, telefaxon vagy az adatlapok szállításával azonnal továbbít a helyi választási irodához, amely haladéktalanul rögzíti azokat az informatikai rendszerben.

A szavazatszámláló bizottság a szavazatok megszámlálása után megállapítja a választás szavazóköri eredményét, a szavazatok összeszámlálásáról és a szavazóköri eredmény megállapításáról jegyzőkönyvet állít ki.

Azt követően, hogy a szavazatszámláló bizottság már megállapította a szavazókörben a szavazás eredményét, a szavazatok újraszámlálására csak jogorvoslati eljárás keretében van lehetőség, és arra kizárólag a jogorvoslatot elbíráló szerv jogosult. A szavazatszámláló bizottság a jegyzőkönyveket, választási iratokat, nyomtatványokat és szavazólapokat – az urnával együtt – haladéktalanul a helyi választási irodához szállítja.

Lesz azonban 106 szavazókör, ahol nem bontják fel vasárnap este az urnákat: ezek "megvárják" a külképviseleteken, illetve a más magyarországi településeken leadott (átjelentkezők által leadott) szavazatokat. Az "utazó" voksokat a választás utáni szombaton keverik bele ennek a 106 szavazókörnek az urnáiba.

Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság a jegyzőkönyvek alapján összesíti a szavazatokat, és állapítja meg a választás eredményét.

Érkeznek az utolsó részeredmények: eddig 68,13% adta le a voksát

A választásra jogosultak 68,13 százaléka, 5 365 511 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson 18.30 óráig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

Mindenhol befejezték a szavazást – már szivárognak az első adatok

Fotó: MTI

A részvételi arány 18.30 órakor Vas megyében volt a legmagasabb, 71,94 százalék, ami 147 237 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt, 63,55 százalék, ebben a megyében 332 743-an voksoltak.

A fővárosban a szavazók 72,75 százaléka, 990 587 választópolgár adta le szavazatát 18.30 óráig.

A korábbi parlamenti választásokon az utolsó részvételi adatot 17.30-kor tették közzé, 18.30-kor nem volt adatközlés.

A végleges nem hivatalos részvételi adatok az éjszakai órákban lesznek elérhetők az NVI honlapján.

Részvételi arány – 18.30 óra – főváros – 72,75 százalék

A vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson 18.30 óráig a szavazásra jogosultak 72,75 százaléka adta le szavazatát a fővárosban.

Budapesten a reggel 7 órai adatok szerint a választásra jogosult 1 millió 361 ezer választópolgárból 1,92 százalék, 26 200 választó adta le szavazatát. Reggel 9 órára már a jogosultak 11,1 százaléka (151 197 választó), délelőtt 11 órára a jogosultak 29,14 százaléka (396 755 választó), 13 órára a jogosultak 45,52 százaléka (619 821 választó), 15 órára a jogosultak 57,71 százaléka (785 785 választó), 17 órára a jogosultak 67,28 százaléka (916 067 választó), 18.30-ra a jogosultak 72,75 százaléka (990 587 választó) járult az urnákhoz.

A végleges nem hivatalos részvételi adatok az éjszakai órákban lesznek elérhetők az NVI honlapján.

Forrás: MTI, Index

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Pálffy Iluska inkább arról regélne, hogy miért ilyen hosszúak a sorok??? Miért nem biztosítottak megfelelő számú szvazókört és személyzetet a választások lebonyolítására!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Jozefina
Pálffy Iluska inkább arról regélne, hogy miért ilyen hosszúak a sorok??? Miért nem biztosítottak megfelelő számú szvazókört és személyzetet a választások lebonyolítására!!!
papa.49
Ez a picsa teljesen alkalmatlan a feladatára, azt hitte hogy 30 % körüli részvétel lesz elzavarni a bánatos francba a tehetségtelen senkiházit !!!
human
@Jozefina: Pálffy már korábban is azzal rázta le magáról a felelősséget, hogy menet közben derül ki, mi hogy működik. Majd legközelebb ügyesebbek lesznek. Ezt csak az analfabéták veszik be. Tudták hány szavazó lesz. Tudták ehhez hány szavazó helységre és emberre lesz szükség. Ezt könnyen ki lehet számolni. Valamint a levélszavazathoz szükséges anyagot is későn adták fel. Elismerték. A minimum az, hogy lemond a pozíciójáról, mert alkalmatlan a feladatra. (Persze alkalmas, hiszen pont azt tette amit Orbán elvárt tőle. Akadályozta azokat a szavazókat akiket kellett.)
Béla333
Szégyen ez most ugyanúgy, mint ahogy a 8 évvel ezelőtt is szégyen volt!
szep napot
Oruljunk, hogy sokan szavaztunk (nak), Kim Kong Viktor, Feribohoc, Gabyfiucska, Noverojuhasz, Viharkisasszony es Koncsita is ezt akarta. Mindenki boldog lehet.
cs.n.
Tegye fel a kezét, aki ezt végigolvasta. Engem nem érdekel, csak az eredményekre vagyok kíváncsi, már ha lesznek még ma.
division
@cs.n.: A falvakban elsöprő győzelmet aratott a Fidesz, a többit majd meglátjuk.
Sámannus
Megint hülyének néztek bennünket . Azt csinsámal a,it akarnak A rénszarvas vadász garatulál a saját hazugságaihoz. Gyakorlatilag elhazudják a részeredményeket.
Lakapcsolták a villanyt az események előtt, mintha nem az történt volna amit vártak. Az egész országot hülyének nézik.
nyanya001
Magyarország elbukott !
Európából kiiratkozott győztek a semmirekellő hazug tolvajok !
cs.n.
@division: A falvak azért falvak, mert nem sokan laknak bennük. A választást sem falvak döntik el. Béke veled.
division
@cs.n.: Nem, persze. Az emberek akarták hogy újra a Fidesz nyerjen.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.