A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke szerint törvénymódosítás kellene ahhoz, hogy az átjelentkezéssel szavazók sorban állását el lehessen kerülni a jövőben.

Pálffy Ilona: törvénymódosítással lehetne elkerülni az átjelentkezők sorban állását

Fotó: Soós Lajos / MTI

Pálffy Ilona vasárnap esti, a választási központban tartott sajtótájékoztatóján arra utalva beszélt erről, hogy az egyik XI. kerületi szavazókörben – ahová 10 ezernél több választó jelentkezett be – kilométeres sor alakult ki estére.

Az NVI elnöke emlékeztetett arra, hogy mind az iroda, mind pedig a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábban számos jogszabály-módosítási javaslatot terjesztett az Országgyűlés elé – például, hogy az átjelentkezés határidejét szerdában jelöljék meg –, ám a törvényt nem tudta módosítani a parlament, mert nem volt meg a szükséges kétharmados támogatottság.

Emlékeztetett arra, hogy egy-egy szavazókörhöz átlagosan 800-1000 választópolgár tartozik, ám az átjelentkezők magas száma miatt ez a többszörösére nőhet, ami "iszonyatosan leterheli" az ott dolgozókat. Ahhoz, hogy ezeken a helyeken ne alakuljanak ki hosszú sorok, módosítani kellene a törvényt.

Mint mondta, négy évvel ezelőtt 5 ezren szavaztak átjelentkezéssel a XI. kerületben, most csütörtökön 8 ezren voltak, ez nőtt péntek délutánra 10 700-ra. Hozzátette: amennyire lehetett, felkészültek a tömegre.

Patyi András, az NVB elnöke a sajtótájékoztatón ehhez kapcsolódva kiemelte: a választópolgárok péntek délután 16 óráig jelentkezhettek át, azaz a választási irodáknak hamarabb kellett befejezni a felkészülésüket, mint ahogy az átjelentkezés határideje lezárult. A területi és a helyi választási iroda mindent megtett – mondta.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

cs.n.
Most nem azért, de ezt a Pálffy Icát könnyebben el tudnám képzelni lépcsőházi takarítónőnek ünneplőruhában, mint nemzeti főakárkicsodának. Persze tudom, ízlések és kivert fogak, ez csak olyan offtopic megjegyzés volt. :)
GeoCravker
Ez a nő idióta.
Nem este 10-kor kellene beállítani plusz szavazatszámlálókat, hanem reggel hatkor.
Ha pedig törvénymódfosítás, akkor pont úgy kellene kezelni, mint minden más esetben sem kezelik.
1 év helybenlakás, aztán csá.
Vagy azt, aki a választás előtt 48 órával átjelentkezik, és nem marad azon a címen legalább egy évig, választási csalás elősegítéséért eljárás alá kellene vonni.
Ezt követően lenne érdekes az átjelentkezések alakulása

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.