Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter szerint az Európai Uniónak határozottan cselekednie kell a Fidesz nagyaranyú választási győzelme után, semlegesítenie kell az uniós értékeken mutatkozó "kóros elváltozást".

A Die Welt című német napilap által hétfőn megszólaltatott luxemburgi miniszter úgy fogalmazott, hogy különösen a magyar választások után "Németországnak és Franciaországnak, illetve minden, nem közönyös tagországnak, az európai egyezmények alapján gyorsan és határozottan semlegesítenie kell ezt az értéktumort".

Asselborn: az EU-nak cselekednie kell a Fidesz győzelme után

Fotó: Michal Cizek / AFP

Asselborn kijelentette, hogy az egységes Európa nem azért jött létre, hogy szabad folyást hagyjon a kormányokban a nacionalista ideológiáknak, hanem hogy ne ismétlődjenek meg a huszadik század első felének pusztításai, amit szerinte kizárólag a közös értékeken alapuló unió szavatolhat tartósan. A miniszter aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Magyarország és Lengyelország után máshol Kelet- és Közép-Európában vagy akár egy nagy uniós alapító tagországában is "kedv támadhat" az értékek megváltoztatására és rémhírek terjesztésére.

Jean Asselborn szerint az Európai Unió alapvető fontosságú döntés előtt áll Magyarországgal kapcsolatban. "Vagy hagyja az EU (érvényesülni) az orbáni logikát, prioritásként tekint a tömeges migráció jelentette veszélyre és a keresztény értékek felbomlására, ami ellen védekezni kell, vagy megállítja ezt a hallatlan rémhírterjesztési kurzust, és kiáll az emberi értékek, a közösség és a béke Európai Uniójáért".

A luxemburgi diplomácia vezetője szerint Magyarország valós problémája nem a néhány száz menekült bevándorlása, hanem az egyre több fiatal kivándorlása Magyarországról az EU más tagországaiba.

A 2018. április 8-i parlamenti választás a Fidesz-KDNP ismételt kétharmados győzelmét hozta. Az országos listákra leadott szavazatok 98,5 százalékos feldolgozottsága alapján a Fidesz-KDNP 48,51 százalékos eredményt ért el, a Jobbikra a választópolgárok 19,51 százaléka voksolt, az MSZP-Párbeszédre 12,33, az LMP-re 6,9, a DK-ra 5,58 százalék. A kormánypártok – a 106 egyéni választókerületből 91-ben győzelmet elérve – összesen 133 országgyűlési mandátumot szereztek, a Jobbik 26, az MSZP-Párbeszéd 20, a Demokratikus Koalíció 9, a Lehet Más a Politika 8 parlamenti helyet kap. Egyéni választókerületből szerzett mandátumot az Együtt egy jelöltje, továbbá egy független képviselőjelölt, és kedvezményes mandátumhoz jutott a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata.

(MTI)

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csipetke
Már épp illő,hogy az EU észbekapjon,és odafigyeljen arra,ami itt folyik.Leginkább az EU-s pénzek felhasználására...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csipetke
Már épp illő,hogy az EU észbekapjon,és odafigyeljen arra,ami itt folyik.Leginkább az EU-s pénzek felhasználására...
Eladott Ország
A luxemburgi külügyminiszter szavaira a magyar hobbifutsal koronázatlan királya, anyuéktól kunyerált kölcsönből luxusvillát vásároló amatőr külgazdasági miniszter haladéktalan óbégatásba kezdett. Szijjártó Péter – természetesen és szokása szerint – politikushoz és felnőtt emberhez egyaránt méltatlan, ellenben rettentően kínos nyivákolása a megszokott rend szerint zajlott. Nem a luxemburgi külügyminiszter szavaira reagált és nem tényekkel igyekezett cáfolni a vádakat, hanem alpári, elfogadhatatlan, de legalább infantilis sivalkodással kezdett személyeskedni. „ eddig is tudtuk, hogy Jean Asselborn komolytalan figura” , látszik, hogy csak néhány kilométerre lakik Brüsszeltől, ” kioktató, nagyképű, frusztrált” . Magyarországot akarja kizárni az EU-ból, de „ magát már régen kizárta a komolyan vehető politikusok közül ” – vélekedett. Hozzátette: „ rendes nihilistaként ” fáradságot nem ismerve dolgozik az európai biztonság és kultúra lerombolásán.
peterkelemen
Az Unió mindaddig amíg be nem fagyasztja az összes uniós pénzt Orbánéknak addig hiteltelen! Nem pénzelhet egy kibaszott diktatúrát az Unió!
cikicakk55
Ezzel a választási eredménnyel bebizonyosodott,hogy a nép nem birka! rengetegen mentek el szavazni és igen is,kormányváltást akart a magyar emberek legnagyobb része. Egyszerűen ebben az országban akkor sem tudnának nyerni a nem Fideszes pártok,hogy ha 100% ment volna el szavazni.Annyira a saját érdekükre lett átírva az Alkotmány,az összes választási törvény,hogy nincs az az erő,amit a Fidesz ne tudna felül csalni. Minden ember tudja,hogy a Fidesznek kb 1 millió szavazója van,a másik 4,5 millió nem rájuk szavazott.Az,hogy még is nyertek pontosan megmutatja,hogy milyen mocskos törvényt alkottak.A megvásárolt Románok,Ukránok,Szerbek,Cigányok adták ki a Fidesz legnagyobb szavazó táborát.Ha tisztességes,a régi kétfordulós szavazás lett volna és csak az itt született és itt felnőtt Magyar állampolgárok szavazhattak volna,akkor már 2014-ben sem tudtak volna nyerni. Mindent a közpénzből finanszíroztak,így annyit költöttek amennyit akartak A magyar adófizetők pénzéből a magyar emberek ellen. Szégyen ami ebben az országban történt az utolsó 8 évben.
tudode
Ez az un. N A G Y A R Á N Y Ú ...GYŐZ-ELEM .. SS, mivel 19 h után NEM FOLYT a hírözön a rendszerváltás óta .. M E G S Z O K O T T .. módon.
.
Au utca népe .. K É T S É G B E .. VONJA a választási eredményeket ez után az emútnyocév után, mivel elfelejtettek kormányozni, és az államfő helyett "CSAK" az a pártitkár nyomta a sódert, aki arról .. H Í R Ö S, hogy 27 éve .. HA D I C S E L E K K E L .. nyúlkál/nak ahhoz a KÖZVAGYONHOZ, amely ua munkaeszközük, mint bármely "nehezen dolgozó kisembernek" a munkaeszköze!
.
Visszaéltek/nek azzal, hogy az ÁLLAMPOLGÁROK megvezethetőek 5 kg krumplival, akkor amikor még a jobbos érzelmű POLITIKUSOK SZERINT "is"
.
""""Ami 2016 és 2018 között történik Magyarországon, az nem csupán a következő 10 évre határozza meg Magyarország és a magyarok sorsát, de kihat a következő 100 évre is. Az Orbán-kormány 2016 és 2018 közötti döntéseinek következményeit áldják vagy átkozzák rajtunk kívül az utánunk jövő generációk is.."""
.
Nem ér a .. N E V E ..., K Á P O S Z T A ... a feje annak, aki ALKOTMÁNYOS PUCCSAL rázza a .. M I ... R O N G Y U N K A T!
.
Ilyen felelőt, SZAKBARBÁR kormánya nem volt az országnak, MINT EZEK!!
justhpeter
Amikor az Unió előveszi a cumit, ezek zokogni fognak.
mackoka46
@csipetke: Nemcsak arra. A jogállam helyzetére is. Nem létezik, hogy csak a fidesz bűnöző burzsoáziát támogassa az EU és Manfred Weber.
egyvandor
Nyomjátok a zsozsót a rablóbandának ez tarja őket össze és ebből telik a propagandára is.
koszpeko
@justhpeter: Az a baj, hogy akkor mi is nem csak ők.
justhpeter
Ez így van rendjén. Magyarországnak az Orbán-banda kellett. Ha így van, akkor azt is kapja meg, ami vele jár.
Pálinkás Pál
@cikicakk55: Nincs igazad..nézd meg a kimutatásokat...szinte az összes szavazóhelységben ha összeadod az ellenzéki szavazatokat,magasabb mint a fideszé...tehát csak azt kellett volna tenni amit jó páran mondtunk itt már ősz óta..mindenhová egy ellenjelölt ...annyi programmal hogy fideszesek a sittre...
namihami
Nem most kéne ébredni. Régóta ezt csinálja. Most újabb 4 évet kapott.
Ébresztő Unió, még ha későn is...
cikicakk55
@Pálinkás Pál: Igen,láttam mennyi ember szavazott és tudva a Magyar emberek eddigi közönyét,ez a választás most rengeteg embert hívott a szavazó fülkékbe. Itt csak akkor van ekkora felhajtás,ha változás készül. Nem azt vonom kétségbe,hogy nem volt annyi szavazatuk,mint amit írnak,de azokat a határon túli Magyarok, és a megvett cigányok hozták össze. Tisztességtelen választás volt. Sok kinn élő Magyart küldtek el azzal,hogy vége a választásnak. Több százan nem tudtak leszavazni vagy 3 országban. Az is biztos,hogy az ellenzék töketlenkedése is segítette őket.. Ha össze adnánk azokat a szavazatokat,akik nem a Fideszre szavaztak,messzi lemaradtak,csak a sok kis kamupárt és az ellenzék nagy pofája,,hogy kivel igen,kivel nem,ez feldarabolta az embereket. Az is 100%, hogy a Románok levélszavazatai sem voltak tiszták. Sok szavazott levélben, és itt is.
terlasz
@durbincs: A bukás tény, de ehhez kellett egy velejéig romlott csaló fidesz. A mindig tájékozottabb fővárost viszont nem tudták behülyíteni.
Desischado
@cikicakk55: és ehhez mit szólsz? Olvasd el, és ti is!
varosikurir.hu/lebuktak-de-ennek-az-orszagnak-olyan-mindegy/
Van végre konkrét bizonyíték is! Nem létezik, hogy nem lehet jogorvoslatot szerezni! Az életünk a tét!
szíjártó meg inkább azzal törődne, hogy megfelelő szaktudást igyekezne szerezni: Hol van ő Asselborn tudásához és politikai jártasságához képest?
Pálinkás Pál
@cikicakk55: A kis kamupártokanak ehhez semmi köze...őket nem számolom bele,csak a 3 nagy "ellenzéki"pártra leadott voksokra értettem!
Eladott Ország
@peterkelemen: tegnap 16:35; Az Uniós pénzek befagyasztása csak idő kérdése.
"Az uniós szakbizottság jelentése szerint el kell indítani Magyarország ellen a 7-es cikkely szerinti eljárást, és ha nem csatlakozunk az európai ügyészséghez, fel kell függeszteni az EU-pénzek folyósítását."
Eladott Ország
@terlasz: Véleményem szerint az egész választási szerverhez hozzányúltak, megbuherálták!
A csúti cigánynak és bűnöző tolvaj kleptokrata bandának ez életfontosságú volt, a számonkérés a börtön elkerülése céljából.
png
Egyszerűen muszáj, hogy beavatkozzon az EU.
Ezt nem odázhatják el tovább, mert ez egy rákos sejt, amit ha nem kezelnek időben, áttételes lesz, és mindent felemészt.
Már sokszor idézték ide is, de úgy látszik, még mindig kell: “Ha ez az ember még egyszer hatalomhoz jut, Isten óvja Magyarországot, de még Európát is.”
Commenter
@png: így van, muszáj most már, ez nem is lehet kérdéses! Ennek a döghadnak mennie kell,így vagy úgy.
kereső
A Financial Times kommentárrovatában Gideon Rachman, a brit lap vezető szemleírója Európa rothadt peremvidéke címmel közölt publicisztikát, amelyben úgy fogalmazott: az önkényuralom és a korrupció előretörésének időszakában az EU büszkén hirdeti, hogy kiáll a demokráciáért és a jogállamiságért. Jóllehet a 28 tagállam többsége még dicsekedhet ezzel, a peremvidéken azonban "antidemokratikus rothadás kezdődött", és ha ezt nem kezelik, e rothadás átterjed a központra is.

Gideon Rachman szerint a legnyilvánvalóbb veszély Magyarországról ered. Orbán Viktor miniszterelnök máris meggyengítette azokat az intézményeket, amelyek alapvető fontosságúak a szabad társadalom számára. A szerző szerint nem elsősorban a menekültekkel szembeni ellenségesség, hanem ez az alapvető oka annak, hogy Orbán Viktor fenyegetést jelent az EU-ra.
Béla333
Nem csodálkoznék, ha egy ilyen Orbán féle vezetőt háromszor is 2/3-dal megválasztó országot kivágnák a fenébe az Unióból.
Meg is érdemelnénk!
Semmi keresnivalónk nincs a kultúr nemzetek között!
kereső
@Béla333: "néznek bennünket kúltúr népek..."
Eladott Ország
@durbincs: Ha neked szótagolva írom vagy lassan, teljesen mindegy, úgysem fogod fel.
Hellcat
Várjuk ki a végét ennek a "fidesz győzelemnek"...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.