Niedermüller Péter az egyéni mandátumáról, míg Hajdu László 15. kerületi polgármester a kerület vezetéséről mond le a DK-s győztesek közül. Vissza fogja adni mandátumát Vona Gábor, egy másik jobbikos képviselő és az MSZP egyik ismert arca is.

Végeredmény csak szombatra várható a 2018-as országgyűlési választással kapcsolatosan, de nagy meglepetésre minden bizonnyal már nem kell számítani: a Fidesz ismét kétharmaddal győzött. Lesz azonban változás a jelenleg elérhető eredményhez képest, ugyanis vannak olyan mandátumok, amelyek sorsa kérdéses.

Sorban mondanak le a mandátumról a politikusok

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Niedermüller Péter listáról jutott be, ugyanakkor a jelenlegi ciklusban európai parlamenti tagként képviseli a DK-t.

Az atv.hu megkereste, arról érdeklődve, hogy mi lesz a listáról megszerzett mandátumának sorsa. A politikus azt mondta, hogy a mandátumot nem veszi át, marad EP-képviselő. Mint mondta, „valamelyik kollégája fog előre lépni erre a helyre, ő pedig visszamegy Brüsszelbe, és 2019-ben is a DK listáján fog indulni, mint európai parlamenti képviselő.

Janiczak Dávid, Ózd jobbikos polgármestere szintén listáról jutott mandátumhoz.

Janiczak egy korábbi közleménye szerint nem lesz országgyűlési képviselő, helyette Ózdon marad polgármesterként. 

A DK-s Hajdu László a 15. kerületben éppen polgármester, aki szintén mandátumot szerzett. A politikus elmondta, hogy a mandátumot leadni nem tudja, hiszen nem pártlistán szerezte azt. Így pedig időközi polgármester-választás lesz majd a kerületben.

A DK 9 mandátumot szerzett, ebből hármat egyéni választókerületben. Marad 6, így az országos listájuk első 6 helyezettje juthat be a parlamentbe. Ugyanakkor az első 6 helyezett között található Oláh Lajos, aki már egyénileg is mandátumhoz jutott, illetve Niedermüller Péter is, aki elmondta, hogy a mandátumot nem veszi át, így más kollégájára fog az átszállni. Ezeknek köszönhetően léphetnek előre a lista 7. és 8. helyén található személyek, Székely Sándor, a DK-val szövetséget kötő Magyar Szolidaritási Mozgalom elnöke, illetve Gréczy Zsolt, a párt szóvivője.

Annak kapcsán, hogy Molnár Csaba is marad-e EP-képviselő vagy sem, a párt külügyi kabinetvezetője izgulhat. Ara-Kovács Attilának ugyanis akkor van esélye, ha a DK ügyvezető alelnöke továbbra is Brüsszelben szolgálja majd a pártot. 

Sorban mondanak le a mandátumról a politikusok

MTI Fotó: Kovács Tamás

Hétfőn este kiderült, visszaadja parlamenti mandátumát Vona Gábor is. A Jobbik elnöke kiszál a politikából is, nem fog indulni a párt közelgő tisztújításán, így az ő helyére is más ülhet be a Jobbik listájáról. Hasonlóan döntött Gőgös Zoltán. Az MSZP most lemondott elnökhelyettese a fiataloknak akarja átadni a terepet, ezért az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt jelentette be, hogy Harangozó Tamás javára lemond parlamenti mandátumáról.

Cikk- é címlapkép: MTI Fotó/Kovács Tamás

(ATV)

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
@levarosbukta: kérnek. Amúgy ez lenne a legjárhatóbb út ha az összes visszaadná a mandátumát. Sajnos nem teszik meg.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Commenter
@bakegya: túlment már mindenen, a falon is! A faluban ahol lakom nálunk ez a helyzet már korábban kialakult, mind lemondtak az ellenzéki képviselők, tehát az önkormányzat tiszta fideszesből áll. Ennyi. Ha működik kicsiben, nagyban is fog amíg ezt országosan és nemzetközileg is hagyják...
Madácsi Pali
@bakegya: minden szavaddal egyet értek. A csalással megállapitott eredmény alapján demokrata ember nem fogadhat el mandátumot!
evacica
Gögös Zoltánt nagyon sajnálom, az MSZP egyik legjobb politikusának tartom, főleg a mezőgazdaság terén! Vona meg nagy hibát követ el azzal, hogy visszavonul, ezzel csak Orbánnak tesz szívességet!
egyvandor
A különböző pártokból akad talán tíz olyan politikus, aki nem a ner által biztosított privilégiumokért politizál. (Ők a politikai elit közellensége.) A többi mehetne a levesbe.
karma1
Aranyapaim! Majus 8.-an nem lett volna szabad bemenni a Parlamentbe biodisszletnek, akik elott orban pavaskodhatott egyet, es akikbe - illuzio nelkul , igeretehez hiven - orban sorban mindenkibe belerugott.
Valoban erre volt szuksege az ellenzeknek? Tenyleg ennyire meg kellett alazkodniuk orban elott a 4 evig tarto kellemes fizetesert? Megerte?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél