Az MSZP, a Jobbik, a DK, a Liberálisok és várhatóan az LMP is a Nemzeti Választási Irodához fordul, mert közlésük szerint "kételyek merültek fel bennük a választások tisztaságával kapcsolatban".

Az MSZP a választások tisztaságával kapcsolatban felmerült kételyek miatt a Nemzeti Választási Irodához és a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordul

- írja az MSZP keddi közleményében.

Hozzáteszik:

A választás napján az Nemzeti Választási Iroda informatikai rendszerében tapasztalt problémák feltárása érdekében az MSZP kedden hivatalosan az iroda vezetőihez fordult. Azt kérjük, hogy fogadják szakértőinket, részükre biztosítsanak betekintést a választás napján keletkezett dokumentumokba, és adjanak részletes tájékoztatás a vasárnap meghozott döntésekről. Az NVB delegáltunkon keresztül pedig az összes szavazóköri jegyzőkönyv elektronikus (scannelt) dokumentumainak megküldését kérjük

"A vizsgálatunk eredményéről a nyilvánosságot tájékoztatjuk" – fogalmaznak.

A Jobbik szintén közleményt adott ki, hogy újraszámolást kérő beadványokat készít

A Jobbik felszólította a Nemzeti Választási Irodát, hogy vizsgálják ki a választási csalások gyanújával kapcsolatos összes bejelentést.

A voksolási folyamat során több tisztázatlan eset történt: elromlott választási szoftver, kérdéses módon hullámzó részvételi arány, az átjelentkezők voksainak ellenőrzésével kapcsolatos visszás körülmények, az ellenzéki szavazatok feltételezhető „kreatív könyvelése” (példának okáért Budapest 2-es választókerületének 4. szavazókörében a Jobbikra a jegyzőkönyv alapján leadott listás szavazatokat a Netpárt neve mellé kerültek elszámolásra) rendszerszintű hibák és visszaélés gyanúját vethetik fel

- írták.

Ugyancsak közleményt adtak ki a Liberálisok

A Liberálisok az NVI-től várnak válaszokat a következő kérdésekre: Hogyan történhetett meg, hogy a részvétel adatai az utolsó félórára visszaestek? Miként lehetséges, hogy egyes szavazókörökben csak elrontott ellenzéki szavazatokat találtak? Kik és hol nyúlhattak bele az információs rendszerbe, illetve a begyűjtött szavazatokba?

- írják keddi közleményükben.

A DK "választási csalást" sejtet

Gyurcsány Ferenc az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, hogy szerinte nagyon sok megmagyarázhatatlan eset történt a választás napján, kezdve a választási szoftver elromlásától azon át, hogy a végső részvételi arány kisebb lett, mint a fél órával korábbi adat, egészen odáig, hogy az urnazárást követően 3 órán keresztül nincs semmilyen eredmény.

A DK elnöke ezért előterjesztést tesz, hogy a több mint 10 ezer szavazókör dokumentumait vessék össze a hivatalos adatokkal, és ha ez okot ad rá, akkor újraszámolásra is szükség lehet

- írja az Index.

Az ellenzéki pártok a Nemzeti Választási Irodához fordulnak – Gyurcsány csalást sejtet

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke kedd délután ezzel kapcsolatban sajtótájékoztatót is tartott "Választási csalás? Soha ennyi gyanús esetet nem jeleztek választások után" címmel a párt fővárosi irodájában.

Forrás: Index, ATV

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Veleda
@png: azért azt te sem tagadhatod le, hogy az össz baloldalból Gyurcsánynak volt a legösszeszedettebb és legjobban értelmezhető programja. Hogy mi lesz az ukrán nyugdíjasokkal? semmi. marad minden úgy ahogyan van. Mi lesz az elszámoltatással? semmi, lehet tovább fosztogatni.
Azért, mert te nem érted, az nem jelenti azt, hogy más sem érti!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Peller Anikó
@Petike06: ezt hol olvastad, linket tégy légyszíves.
Peller Anikó
@Peller Anikó: Nem megy petike?

Kaptam fülest Szegedről, csak a Tömörkény gimnázium voksaiból 5124 -et tüntettek el az összesítésnél a Pálffy Ilona vezette választási irodában.
verőce21
Vagy 150 ezer szavazat nincs kiértékelve, de a szavazóíven szerepelnek a megjelentek, innen van az eltérés.(még dobozban vannak, ill. a postán)
De ha sokat okoskodik az ellenzék lesz az vagy 311 ezer is, és mondjuk a DK éppen kiesik listán a Parlamentből. A listás voksaik pedig átmennek a győzteshez, lesz vagy 70%-uk akkor. De így járhat a maszop is, akkor már 4/5 a fidesz. @Peller Anikó: Tessék csak tüntetni, kiprovokálni az újraszámolást, akkor a másik oldal is "tüntet"
Peller Anikó
@Petike06: Ó, kösz, megtaláltam, tehát akkor csak a 18.30 -as adatokban van eltérés és a többi adat már jó.

Így értetted?

@verőce21: teljesen mindegy ki vannak e értékelve vagy sem mert csak a megjelent személyek száma szerepel a 18.30 -as adatokban.

A 19.00 h-s adatokban meg nem. Miért szedték le amikor a 18.30 adatokban elfért ez az adat?

Csak a megjelent személyek száma a kérdéses, itt még nem a voksok fajtája, arról most még szó sincs.

Ha 18.30 kor megjelentek a szavazásra ezek a személyek, akkor 19.00 órakor miért nem?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.