Özönlenek az LMP-hez a választási jogsértésre utaló panaszok, amelyek hátterét a párt feltárná – mondta keddi sajtótájékoztatóján Szél Bernadett társelnök. A társelnökségről már lemondott Hadházy Ákos szerint ezek miatt nehezen kerülhető el az összes szavazat újraszámlálása.

LMP: nehezen kerülhető el az újraszámlálás

Szél Bernadett, a Lehet Más a Politika (LMP) társelnöke és Hadházy Ákos, a párt antikorrupciós szakszóvivője Az LMP vizsgálatot kezdeményez a választási csalások felderítése ügyében címmel tartott sajtótájékoztatójukon az Országgyűlés Irodaházában 2018. április 10-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Szél Bernadett kijelentette: jogászaik folyamatosan próbálják feltárni a vitatott eseteket, amelyek közül a saját környezetében, Pest megye 2-es választókörében tapasztaltakat hozta példaként, ahol vizsgálni kell a listás és az egyéni szavazataik közötti jelentős eltérés okát.

Szerinte át kell tekinteni kell azt is, országosan mekkora a gond a választás tisztaságával kapcsolatban. Ehhez még várják a részletes adatokat a választási szervektől. Nézni fogják a szavazáson megjelentek, de nem szavazók számát is, azok ugyanis lánccsalásra utalnak – mondta.

Vannak olyan körzetek, ahol nem volt ellenzéki delegált a szavazatszámlálók között, mint mondta, ezekben szerintük független megfigyelő jelenlétében kell újraszámolni a voksokat. "Amennyiben ezt nem fogják hagyni, akkor meg fogjuk szervezni, hogy ellenzéki képviselők mehessenek az újraszámláláshoz".

Hadházy Ákos úgy fogalmazott: nyilvánvalónak tűnik, hogy tömegesen történtek csalások, a kérdés, hogy a központi nyilvántartásba beavatkoztak-e. Zavarba ejtőnek minősítette a vasárnap délelőtti programleállást, programváltás, és mint mondta, rendkívül lassan jöttek az eredmények a választás éjszakáján.

Még a Fidesz tagjaként szerzett tapasztalataira alapozva azt állította: a kormánypárt már a választások megkezdése után néhány órával meg tudja saccolni a várható eredményeket. A Kubatov-lista létező lista, amin minden választópolgár rajta van – jelentette ki –, és mindenkit annak megfelelően tartanak nyilván rajta, hogyan közreműködött korábban a párt akcióiban.

"Ez alapján a Fidesz pontosan be tudja azonosítani mindannyiunkról, hogy kire várható a szavazatunk" – folytatta. Hozzátette: a Fidesz szavazóköri biztosai le szokták adni a már szavazók listáját. Szerinte mindezek alapján nem lesz elkerülhető a szavazatok teljes körű újraszámolása.

Szél Bernadett kérdést kapott arról, felelősnek érzi-e magát az ellenzék sikertelenségéért. "Természetesen érzem a felelősséget, egy hatalmas arculcsapás volt az, ami történt vasárnap" – kezdte válaszát. Teljes, előrehozott tisztújítást kért emiatt – folytatta –, amin maga is megmérettetik.

Arra a kérdésre, hogy sajtóhírek szerint a várhatóan mandátumhoz jutó képviselőjük, Ungár Péter megvásárolná a Magyar Nemzet napilapot, Szél Bernadett azt mondta: úgy tudja, politikustársa egyetlen célja, hogy a médium ne kerüljön a propagandamédia kezére.

Arra a felvetésre, hogy Schiffer András korábbi társelnök jogi eljárást helyezett kilátása utódja kijelentései miatt, amely szerint Schiffer András fenyegette volna a visszalépőket, Hadházy Ákos azt mondta: "a Fidesz minden korrupcióinfóm után nagyon hasonlóan szokott nyilatkozni", de a feljelentések általában nem szoktak bekövetkezni. "Azt hiszem, itt sem fog bekövetkezni és itt sem hazudtam" – felelte.

Az LMP belső feszültségeit érintő kérdésre Szél Bernadett azt felelte: a párt egységes a célja megvalósításában, ennek módjában valóban voltak feszültségek. Ez a párt korábban sosem folytatott olyan szövetségi politikát, mint most, és valóban voltak, akik szerint ezt máshogy kellett volna. Kijelentette ugyanakkor: minden döntést az országos politikai tanács többségével és az elnökség támogatásával hozták.

Hadházy Ákos hangsúlyozta: "semmilyen önállóskodás" nem volt, amit az LMP tett, az mind többségi döntés alapján történt.

Azzal kapcsolatban, hogy lemond-e parlamenti mandátumáról, azt felelte: ebben a kérdésben még nem hozott döntést, de megfelelő időben meghozza azt.

Vona Gábor Jobbik-elnök távozásával kapcsolatban Szél Bernadett sajnálatát fejezte ki, és, mint mondta, reméli, hogy a Jobbik nem fog szélsőjobboldali párttá válni.

(MTI)

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Ne csak újraszámoljatok...nézzetek ÁT MINDENT...informatikai rendszer lehalása stbstb...NVI már most dugdozza a dokumentumokat...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
1magyar
A számláló bizottságban nekik sem volt emberük? Mert azok azért vannak ott, hogy felügyeljék - nem?
human
Nem ártana pár profi informatikus. A szerver log fájljaiból kiderülhet, hogy volt-e valódi üzemhiba vagy sem.
szep napot
Szoval azt mondja, hogy az ellenzekbol nem voltak jelen minden korzetben a szavazobizottsagban. Vagy azt, hogy az Lmp-s biztosok csaltak a fidesz javara.
Szerintem is szamoljuk ujra a szavazatokat, az LMP, DK fizeti. Ha mar lud legyen kover, rendezzuk meg most a 2022-es valasztasokat. Dupla vagy semmi.
wagabund
...a győztest sehol nem kérdezik...

...az lmp ezentúl csak zavaró tényező, mint egy muslinca a borocskában..de attól még iható...
nemfideszes
@1magyar: Azokban a falvakban ahol a lakosság 99%-ának a megélhetése a közmunkától, vagyis a fideszes polgármestertől, vagy éppen a helyi fideszes kiskirály cégétől függ, szerinted mennyire fogja bárki is nyíltan felvállalni, hogy ellenzéki párt megbízásából beüljön megfigyelőnek?! Ne adj Isten csalást tapasztalva még fel is emelje a szavát! Tényleg ennyire képtelenek vagytok használni a fejeteket?!
1magyar
@nemfideszes: El nem tudom képzelni, hogy ha egy párt beültet egy embert, hogy felügyelje a saját érdeküket - szemet hunyjon bármely csalás felett.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.