A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) mély aggodalmát és együttérzését fejezi ki a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió bezárása miatt.

A MÚOSZ szerint tovább szűkült a nem kormányzati befolyás alatt lévő médiatér, és felszólítja a kormányt, továbbá a médiahatóságot és a versenyhatóságot, hogy haladéktalanul kezdjenek a magyar sajtószakmai szervezetekkel egyeztetéseket az állampolgárok és az újságírók jogait korlátozó eltorzult médiaviszonyok rendezése érdekében.

„2018. április 10. a magyar sajtószabadság újabb fekete napja. Tovább zsugorodott a nem kormánybefolyás alatt működő médiatér, és a drasztikus lépés egyszerre üzen a lelkiismeretes munkát végző újságíróknak illetve szerkesztőknek, különösen pedig a szabad tájékozódás alkotmányos jogával élni kívánó közönségnek: bárkinek elvehetik a munkáját, bárkit megfoszthatnak a nem manipulált informálódás lehetőségétől.

A MÚOSZ az elmúlt hónapokban számos alkalommal figyelmeztetett a hasonló lépések bekövetkezésének egyre komolyabb esélyére. Arra is felhívtuk a figyelmet: törvénytelennek és jogsértőnek tartjuk azt a helyzetet, hogy a magyar közéleti sajtóban a pártatlan és sokszínű tájékoztatást garantáló tulajdonosi szerkezet helyett – a médiatörvény írott betűjével ellentétesen – pártokhoz és oligarchákhoz kötődő véleménymonopóliumok alakulnak ki. Emiatt a közéleti sajtó primer politikai érdekek szószólója lesz, az újságírók pedig politikai aktorok túszaivá válnak. Egy más irányú választás esetén most talán a fideszes befolyású, közpénzből finanszírozott médiában lennének tömeges elbocsátások – egyetlen adófizetőnek, egyetlen újságolvasónak vagy rádióhallgatónak sem érdeke, hogy így legyen.

Tisztességes, demokratikus országok közéleti sajtója nem rendelődhet alá a napi politikai érdekeknek. Ennek az alkotmány- és jogsértő helyzetnek a kialakulása a kormány, valamint a média- és a versenyhatóság felelőssége. Felszólítjuk őket, hogy haladéktalanul kezdjenek a teljes magyar közéleti sajtóra kiterjedő, a sajtószakmai szervezeteket is bevonó egyeztetéseket az alkotmány és a médiatörvény rendelkezéseivel ellentétes, az állampolgárok és az újságírók jogait korlátozó eltorzult médiaviszonyok rendezése érdekében. A mostani esetben érintett munkáltatókat pedig arra kérjük, hogy a törvények szellemében, méltányosan és humánusan eljárva, minden indokolt járandóságot kifizetve zárják le munkahely nélkül maradó kollégáink foglalkoztatási jogviszonyait” 

–  írja a szervezet. 

(MÚOSZ)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
korrekt, szakmai állásfoglalás főleg annak fényében, hogy a lap munkatársai milyeneket irkodtak éveken keresztül a MUOSZ-ról! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.