Az országgyűlési kampány alatt is haladt valamennyit a Római-part ügye, kiírtak egy új népszavazást, ami a védművek megépítésére vonatkozik. Az LMP és a Momentum már most a népszavazás mellé állt.

A hvg.hu cikke szerint a Fővárosi Választási Bíróság újabb népszavazási kérdést hitelesített a Római-part ügyében. Mint ismert, már tavaly októberben is lett volna egy népszavazási kezdeményezés, ám az arra az önkormányzati határozatra hivatkozott, amit Tarlós Istvánék később visszavontak – így okafogyottá vált a kiírás. 

Újabb népszavazási kérdést fogadtak be a Római-part ügyében

A Római-part fái 2016-ban

Fotó: wikipedia CCO/Livvyfan

Most azonban a cikk szerint magára védművekre vonatkozóan adtak be kérdést, méghozzá ezt: 

akarja-e, hogy a Duna Budapest római-parti szakaszán a parti sávban mobil árvízvédelmi gát épüljön?

A hvg.hu megkeresésére a Momentum jelezte, az óbudai pártszervezet már megkezdte a szükséges előkészületeket a népszavazási aláírásgyűjtéshez, az LMP frissen megválasztott képviselője, Csárdi Antal pedig arról beszélt, hogy pártja bele fog állni a kérdésbe, és támogatja az aláírásgyűjtést.

A Fák a Rómain civilszervezet szerint a népszavazási kiírásoknak halasztó hatálya van, vagyis két hónapig biztosan nem fognak dolgozni a parton. Ez úgy jött ki, hogy az országgyűlési választások előtt és után 40 napig nem lehet népszavazási kérdésben aláírást gyűjteni, vagyis leghamarabb május 18-án lehet elkezdeni a gyűjtést. 

A népszavazás kiírásához 138 ezer aláírásra van szükség, aminek 30 nap alatt kell összegyűlnie.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.