Az Állami Számvevőszék adatai szerint 2006 és 2016 közt jelentősen javultak a munkaerőpiaci mutatók.

Jelentősen javultak a munkaerőpiaci mutatók 2006 és 2016 között Magyarországon: a foglalkoztatottak száma 10,7 százalékkal emelkedett, a munkanélkülieké 26,3 százalékkal csökkent, a gazdaságilag aktívak száma pedig csaknem 350 ezerrel nőtt a 15-74 éves korú népesség körében – állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a honlapjára hétfőn kikerült friss elemzésében.

ÁSZ: 10 év alatt 26,3 százalékkal csökkent a munkanélküliség az országban

Fotó: pixabay.com CCO

Az ÁSZ kiemelte: a gazdasági aktivitás növekedése közvetetten hozzájárult a GDP-arányos bruttó államadósság csökkenéséhez is, mivel mérsékelte az államháztartás kiadásait.

A gazdasági aktivitás 2006-2009-ig csökkent, majd 2011-től 2016-ig annak ellenére javult (55,2 százalékról 61,1 százalékra; 4,25 millióról 4,59 millióra), hogy a korosztályos népesség létszáma 2,7 százalékponttal csökkent az időszak végére – hívták fel a figyelmet az elemzésben. A 15-74 éves korú népesség tíz év alatt 7,72 millióról 7,5 millióra csökkent 2016-ra.

A munkanélküliek száma a 2006-os 318,2 ezerről 234,6 ezerre csökkent 2016-ra, a foglalkoztatottak száma 3,93 millióról 4,35 millióra nőtt – mutatott rá az ÁSZ.

Tíz év alatt a gazdaságilag inaktívak – nyugdíjasok, szociális ellátásban részesülők, valamint az eltartottak – száma 15,8 százalékkal lett kevesebb.

Az aktivitási ráta a férfiaknál a 60-64 éves korcsoport esetében, a nőknél pedig az 50-59 éves korcsoportban emelkedett a leginkább.

Az ÁSZ elemzése a foglalkoztatási mutatók javulásának főbb okai közé sorolja a nyugdíjkorhatár emelkedését, az idő előtti nyugdíjba vonulás lehetőségeinek korlátozását, a megváltozott munkaképességűek ellátó-rendszerének átalakítását, az aktívkorúak jövedelempótló ellátásainak szigorítását, továbbá a kötelező iskolába járás korhatárának csökkentését. Hatott az aktivitásra a közfoglalkoztatás kiterjesztése, a munkaképes korú lakosság kedvezőbb iskolai végzettség szerinti összetétele az aktívak körében, valamint 2013-tól kezdve a javuló foglalkoztatási helyzet – tették hozzá a tanulmányban.

A közfoglalkoztatottak száma a vizsgált időszakban folyamatos növekedést mutatott, 2016-ra számuk meghaladta a 220 ezret – emelték ki.

A közfoglalkoztatottak átlagos létszáma 2016-ban Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt a legmagasabb, a közfoglalkoztatottak csaknem egyharmada volt köthető ehhez a két megyéhez.

(MTI)

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

advocat
A gazdaságilag aktívaké nőtt. De még mindig van 73,6 %? Munkanélküli. Az hány fő? 234 ezer fő? Az sem kevés.
És mennyi a közmunkás? 220 ezer? Ez bizony majdnem félmillió. Mert azért a közmunkából megélni nem lehet, csak az éhenhaláshoz sok. És hány ember nem kap semmilyen támogatást? Mert a 90 nap hamar letelik!
Szóval, mi a helyzet az egymillió munkahellyel?
És hányan dolgoznak külföldön?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
balos
Ők csinálják a statisztikát!Mindenkor!Megteszik,mert megtehetik!A közmunkáért mennyi nyugdíj jár?
Istvántóth
ÁSZ: 10 év alatt 26,3 százalékkal csökkent a munkanélküliség az országban
Pontosítanék .

10 év alatt 26,3 százalékkel csökkent a munkanélkilü segély és az azt követő
jövedelempótló támogatások kifizetése ,helyette közmunkanélküliségben kamumunkáért fizetik ki ezeket az összegeket és így meg szerencsétleneknek esélyük nincsen piaci munkát keresni vagy találni bárhol a környezetükben . :-(((((((((((((((((
Pálinkás Pál
Természetesen ez hazugság..a munkanélküliek besorolása változott 10 év alatt ,a fidesz szája íze szerint...Mondj még egy országot, ahol nem számít munkanélkülinek aki akár csak egy napot dolgozik!!? Aki ha kikerül az ellátásból,automatikusan dolgozónak számít,hiába nincs munkája!!ahol a külföldön dolgozók beleszámítanak a magyar statisztikába!!!Plusz a közmunkások...
Nos ÁSZnak csúfolt hülyék egyesülete...tegyétek közzé hány ember után fizet a munkáltató járulékot,az a valós adat...ja hogy az nem lenne nektek kedvező???
namihami
És még egy apróság a többiek véleménye mellé. Nagyjából ennyi fiatal és középkorú (tehát aki még egyáltalán kell odakinn) ment ki az ottani munkaerő-piacra.
De ha beszámítja a honi statisztikába (és beszámítja), akkor máris milyen szép lesz a mutató. Aki csak néhány napot dolgozik közmunkán egy évben, az is javítja a papíradatokat. Érdekes, mi???
cikicakk55
Az ÁSZ felmérése egy kalap trágya. nem írom le amit már előttem is leírtak.Ezekkel a mutatókkal sikerült ezt a fasza eredményt kihozni.Jó lenne,ha az ÁSZ dolgozói csak egyetlen egy hónapig dolgoznának közmunkásként, vagy 3 hónapig kapnák a bazi nagy munkanélküli járadékot. Egyáltalán nem értem meg,hogy az ilyen statisztikát megírók,hogy tudnak nyugodtan aludni? Nem bántja Őket a lelkiismeret,hogy megpróbálják becsapni a Magyar embereket? Mondjuk ezzel azokat tudják csak becsapni,akik a Fideszre szavaztak,itt Magyarországi lakosok. A Románok,az Ukránok, a Szerbek és a Németek,nem is tudják,hogy itt mi van a munkaerővel. Annyit tudnak csak,amennyit a Fidesz mond,az meg annyi,hogy 4 évente id kell jönni szavazni.
ila51
ez a számolás is valami berlusconi féle újítás ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.