Az MSZP-Párbeszéd frakciószövetségben politizál az Országgyűlésben – jelentette be Karácsony Gergely szerdán Budapesten újságíróknak. A Párbeszéd társelnöke közölte azt is: Tóth Bertalant választották a frakciószövetség vezetőjének.

Karácsony: "az emberek többsége nem arra szavazott, hogy a kormány folytassa a munkáját"

Tóth Bertalan, az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség vezetője és Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke az MSZP-Párbeszéd megválasztott országgyűlési képviselőiének tanácskozása után a Képviselői Irodaházban 2018. április 18-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az MSZP-Párbeszéd megválasztott országgyűlési képviselőinek tanácskozása után Karácsony Gergely közölte, a frakciószövetség a jogi és technikai részletein dolgoznak még, de a politikai szándék egyértelmű: azt, amit a kampányban közösen képviselt a változás szövetsége, azt az Országgyűlésben is közösen kívánja képviselni.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, a szövetséget tovább akarják vinni a választóik érdekében, illetve azoknak az embereknek az érdekében, akik változást akartak az országban, valamint azoknak az érdekében is, akiket a hatalom a választás másnapján megfenyegetett. Azért dolgoznak – folytatta – , hogy őket megvédjék.

Elismerve, hogy a választási eredmény nem úgy alakult, ahogy remélték, arról beszélt:

bármit is gondol magáról a kétharmad, a társadalom többsége továbbra is a változást akaró emberek szövetségét jelenti, hiszen az emberek többsége nem arra szavazott, hogy a kormány folytassa a munkáját

A Párbeszéd társelnöke szerint világos politikai döntést hoztak most azzal, hogy az MSZP, a Párbeszéd és a Magyar Liberális Párt közösen kíván politizálni. Közösen politizálnak az Országgyűlésben és közösen készülnek a következő választásokra is – részletezte.

Hozzátette: céljuk, hogy a szövetséget tágra nyissák, nyissanak a civil szervezetek és más demokratikus ellenzéki pártok felé.

Karácsony Gergely elmondta azt is, az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő tárgyalásokon az MSZP-Párbeszédet mellette Hiller István, az MSZP választmányi elnöke és Tóth Bertalan képviseli.

Tóth Bertalan közölte, a parlamenti munkában képviselni fogják azokat a választókat, akik az MSZP-Párbeszédre szavaztak, illetve azt a 2,5 millió embert is, akik változást akarnak. Hozzátette: nyilvánosságra fognak hozni minden, a "maffiaállammal" kapcsolatos információt, és élnek majd képviselői jogaikkal, ha bárki védelemre szorul.

Ő is hangsúlyozta a szövetség nyitottságát, továbbá jelezte, a parlamenten kívüli hangokat és véleményeket is szeretnék megjeleníteni az Országgyűlésben.

Karácsony: "az emberek többsége nem arra szavazott, hogy a kormány folytassa a munkáját"

Tóth Bertalan, az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség vezetője, Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke és Bősz Anett, Magyar Liberális Párt ügyvivője az MSZP-Párbeszéd megválasztott országgyűlési képviselőiének tanácskozása után tartott sajtótájékoztatón a Képviselői Irodaházban 2018. április 18-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt ügyvivője úgy értékelt, a három párt által létrehozott szövetség átível a politikai törésvonalakon, ennek pedig önmagában üzenete van. De annak is – folytatta – , hogy akármilyen formában is, de fenn tud maradni "a legkompromisszumkészebb és a legfelelősségteljesebb trió", a változás szövetsége.

Arra a kérdésre, önálló frakciója lesz-e az MSZP-nek és a Párbeszédnek, Tóth Bertalan azt mondta, a jogi részletekről hétfő reggelig döntenek.

Karácsony Gergelytől – aki Zugló polgármestere – kérdezték azt, lemondása után ki kapja meg a mandátumát. A politikus elmondta, erről a Párbeszéd elnöksége napokon belül dönt.

Tóth Bertalan kérdésre beszélt a Ház alakuló ülését előkészítő tárgyalásokról. Elmondta, jövő héten kezdődnek a tárgyalások, ha megismerik a tisztségviselők és a bizottsági helyek elosztásáról szóló ajánlatot, akkor döntenek arról, hogy elfogadják-e, foglalkoznak-e azzal egyáltalán. Akkor derül ki az is, hogy az ellenzéki pártok között lesz-e majd egyeztetés erről az ajánlatról – tette hozzá.

A frakcióvezető szerint ha marad "a pökhendi stílus", a hatalommal való visszaélés a kormánypártok részéről, akkor az ellenzéki pártoknak beszélniük kell arról, hogy részt akarnak-e venni a parlament munkájában. Tóth Bertalan csak az összes ellenzéki párt egyetértésével tartotta elképzelhetőnek a parlamenti munka bojkottját.

A frakcióülésen elbúcsúztak az MSZP azon képviselőitől, akik nem szereztek mandátumot.

Facebook-oldala szerint nem jutott be a képviselői irodaházba, így nem vehetett részt az ülésen a Párbeszéd politikusa, Tordai Bence, aki az MSZP-Párbeszéd közös listájának 11. helyéről került be az Országgyűlésbe. Tordai Bencének tavaly áprilisban vonták meg a belépési jogát az Országgyűlés Hivatalának épületeibe, mert a politikus a miniszterelnök főemeleti dolgozószobájának ajtajára plakátokat helyezett el.

Az MSZP-Párbeszéd húsz mandátumot szerzett az április 8-i országgyűlési választáson. A húsz politikusból 16 szocialista, három a Párbeszéd tagja, egy pedig a Magyar Liberális Párté.

Forrás: MTI

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

koszpeko
@JAJMÁR: A D.K. az összes helyen megtámadja az eredményt ahol a képviselő jelöltjük indult.
Ha az NVB visszadobja még mindig ott a Kúria.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tudode
Bizonyára . b e é r e t t . a 18. évről 16 évre leszállított .I S K O L A K Ö T E L E Z E T T S É G!
Pár ruppót spóroltak a CSALÁDI PÓTLÉKON! Vajon hány analfabéta helyett IKSZELTEK?
.
Ki tudja hány faluja van az országnak hasonló .. s z i n t e n!!!
.
----- A nyomorgó falu, ahol mindenki a Fideszre szavazott
24.hu/kozelet/2018/04/19/a-nyomorgo-falu-ahol-mindenki-a-fideszre-szavazott/
.
Ide jutott a MI, MÁ-SOKK nagy szerelme .. E N N Y I... S O K K .. É V ... U T Á N ezzel az elszabadult FELCSÚTI POFAÁGYÚVAL!!!
Commenter
@tudode: pár csirkefarhátért, és pár zacskó saját márkás lisztért, tésztáért...olcsón vették a nyomor szavazatait...
koszpeko
@Pegero: Te hozzád ki szólt?
Birkának csak bégetni.
Beeeeeeeeeeeee
koszpeko
@gulyasgyula: Mondod te.
Én meg azt mondom NINCS lefutva.
Csalás az csalás.
gulyasgyula
@koszpeko: ...Az EBESZ negfigyelők se találtak csalást .. Nincs ügy ..A tüntetők meg had visítozzanak , tüntessenek amíg nincs nagyobb balhé ..
koszpeko
@Pegero: De nagyon is bégetsz.
Nincs egy értelmes hsz.-od.
Nincs érved.
Behánysz valamit aztán ha választ kapsz rá elsunnyogsz.
Ennyit tud a gazdád és bandátok is.
Méltó szavazója vagy vezírednek a többi ide behányó narancsködössel együtt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.