A kétharmados választási győzelem után jelentős átalakításokat tervez az igazságszolgáltatásban a Fidesz, ahol még nyolc éves kormányzás után is születtek a központi politikai akaratot figyelmen kívül hagyó döntések.

Az már lassan kész tény, hogy az OBH megszűnik és az Igazságügyi Minisztérium alá tagozódunk be

- így beszélt a tervezett átalakítások legfontosabb eleméről a 444.hu egyik forrása.

Az OBH azaz az Országos Bírósági Hivatal, a magyar igazságszolgáltatás irányító szerve, amit 2012-es alapítása óta Handó Tünde vezet.

Az OBH dönt például a bírósági vezetők kinevezéséről és a bíróságok ügyelosztási rendjéről is, így közvetve arra is befolyásuk lehet, hogy egy-egy ügyet melyik bíró tárgyalja.

Nem nehéz elképzelni, hogy a politikai szempontból érzékeny ügyekben milyen fontos szerepe van az OBH függetlenségének, hogy még véletlenül se érvényesíthesse a befolyását a kormány a bíróságokon.

444.hu: a kormányzat alá rendelik a bírói igazságszolgáltatást

Az OBH, illetve a szervezetet vezető Handó Tünde az elmúlt években többfrontos háborúba bonyolódott. Egyik oldalon több-kevesebb sikerrel próbálta visszaverni a kormány központosító törekvéseit, és ezzel nem szerzett magának barátokat a Fidesz környékén, közben pedig megromlott viszonya az általa irányított szervezettel.

A bírósági legendák szerint viszont Handó kimondottan jó viszonyt ápol Lévai Anikóval, Orbán Viktor miniszterelnök feleségével, van, aki ennek tulajdonítja, hogy a bírói szervezeten belüli népszerűtlenség és a kormánnyal időnként felvállalt konfliktusok ellenére is a helyén maradhatott.

(444.hu)

Cikk- és címlapkép: MTI Fotó: Máthé Zoltán

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Majd csak arra kell vigyázni a" jogi elégtétel" pereknél, hogy az első tárgyalási napon a vádirat helyett ne az ítéletet olvassák fel.!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
qxy
Vagyis, amit a Fidesz mond,az lesz az igaz és a jog és ezt védi. Ugye Polt Péter?
Ezért mondom. Nem tüntetni. kipicsázni a törvény jog emberét, és utána neki vágni az igazságért. de ha nem ezzel kezd akkor szar az egész. Tüntetés? Én lennék Orbán?.- Tüntess barom. mit érsz vele? Ki az úr? vedd már észre hogy ami szabad Jupiternek,... Vagyis Drasztikus, legyen vagy szarjunk bele.
advocat
Alakul. Aki megteheti, keresse elő a kivándorló bőröndjét! És húzzon el. Lassan már Észak-Korea is jobb hely lesz!
Commenter
@Nessy: Eddig is "alatta" volt, mármint orbán, polt és handó alatt. Meglep ez valakit?
Nem jogállamban, akarom mondani, illiberális demokráciákban, ez így szokás!
advocat
2012 előtt is így volt. Ezek szerint a régi kommenista módszer jobb?
Commenter
@advocat: jobb bizony, sőt tökéletes, annak ellenére hogy a tákolmány betiltotta. Rendre mindenben ezt alkalmazzák. Önmaguk paródiái, csak ez már nem nevetséges, hanem szomorú és káros az országra nézve mind rövid, mind hosszútávon...
Eladott Ország
Combosodik a honi diktatúra. Ugyanúgy van demokráciánk, mint ahogy van magyar labdarúgás is. Első ránézésre mindkettő élő létező kategória, csak ha elkezd peregni a Patyomkin díszletről a festék, akkor alatta megmutatkozik a meztelen király valósága. uploads.disquscdn.com/images/4a0d4396b070ec37019f5ebf89de6b7e5e90e0baf29de7e566636dff36f822fe.jpg

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.