Nem biztosította az elszámoltathatóságot a Magyar Államkincstár (MÁK) vezetői irányítási rendszere 2013 és 2015 között, és nem volt megfelelő a vagyongazdálkodási tevékenysége sem – közölte az Állami Számvevőszék főtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Szabálytalanságokat talált az ÁSZ a Magyar Államkincstárnál

Holman Magdolna hozzátette:

a MÁK az informatikai rendszerekkel összefüggő feladatainak egy részét nem látta el szabályszerűen, illetve a Nemzetgazdasági Minisztérium irányító szervi feladatellátása sem volt szabályszerű.

A főtitkár megjegyezte ugyanakkor: a MÁK pénzügyi gazdálkodása a jogszabályi előírásoknak megfelelt.

A hiányosságok megszüntetésére az ÁSZ a kincstár elnökének tizenhat, a nemzetgazdasági miniszternek három javaslatot fogalmazott meg – jegyezte meg a főtitkár, utalva arra, hogy harminc napon belül intézkedési tervet kell kidolgozniuk az érintetteknek.

Holman Magdolna hangsúlyozta, ellenőrzésükkel támogatni kívánják a szabálytalanságok kijavításában a kincstár 2017 novemberétől hivatalba lépett új vezetését.

A MÁK működéséről a számvevőszék egy elemzést is készített a 2008 és 2016 közötti évekre vonatkozóan, amelynek tapasztalatairól szintén a csütörtöki sajtótájékoztatón számoltak be.

A nyolc évre kitekintő elemzés főbb megállapításaiból a főtitkár kiemelte:

a MÁK pénzügyi gazdálkodása javuló tendenciát mutatott, 2011-től tekinthető szabályszerűnek, a vagyongazdálkodás minősége ugyanakkor romlott, 2013-tól nem felelt meg a szabályoknak. A főtitkár rámutatott: kiemelt kockázatokat azonosítottak az informatikai rendszerek biztonsága területén.

Pető Krisztina felügyeleti vezető kiemelte: a MÁK-nál hiányoztak például munkaköri leírások, nem biztosították egyes informatikai rendszerek adatainak a védelmét, továbbá a belső ellenőrök funkcionális függetlenségét.

Nemcsak a mostani jelentés, de a korábbi ellenőrzések is azt mutatták, hogy hiába tárja fel az ÁSZ a MÁK-nál a hiányosságokat, azokat nem szüntetik meg – mondta a felügyeleti vezető.

A sajtó kérdésére Holman Magdolna megerősítette, hogy a hiányosságok megszüntetésének elmaradása a korábbi vezetés számlájára írható, a mulasztások azonban nem olyan természetűek, hogy feljelentést kellene tenniük.

Bevezeti az államkincstár a számvevőszék által javasolt módosításokat

Megteszi a szükséges változtatásokat a Magyar Államkincstár (MÁK) annak érdekében, hogy megfeleljen az Állami Számvevőszék (ÁSZ) javaslatainak – közölte a kincstár csütörtökön az MTI-vel.

A MÁK közleménye hangsúlyozza, hogy a gazdálkodást, a belső szabályrendszert, a központosított illetményszámfejtő rendszer (kira), valamint az önkormányzati adó és gazdálkodási rendszer (ASP) működését áttekintő számvevőszéki vizsgálat szerint a kincstár szabályszerűen gazdálkodott, de néhány területen változtatásokat javasoltak. Ennek érdekében a szükséges intézkedési tervek elkészültek – közölték.

Az információbiztonsági kockázatok és szervezeti folyamatok nyomon követését belső monitoringrendszer segíti, az eredményeket szakértői csoport értékeli – írták. Hozzátették, hogy a kira működésének javítására a MÁK modern informatikai fejlesztéseket tervez. A közlemény szerint az önkormányzati pénzügyi beszámolókat javító módszertan továbbfejlesztése is megkezdődött az ÁSZ javaslatai alapján.

A MÁK szervezeti átalakulása eredményesen lezárult, működése megfelel a jogszabályoknak

- írták.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Perwool
És??? Mi fog történni? Semmi! Következmények nélküli kormány van hatalmon.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
@Desischado: A poén, hogy elismerik hogy szabálytalanságok voltak, de nem hajlandóak jogorvoslatért folyamodni. Ugyanezt csinálta a kúria az ukrán utaztatott szavazókkal. Arra elegendőnek tartották a bizonyítékokat, hogy elismerjék, választási csalás történt, de arra már nem volt elegendő a bizonyíték hogy ezért meg kelljen ismételni a népszavazást.
Csizmás Kond
@human: Mondtam, hogy nem tudom, viszont akárki rendellenességet állapít meg és azt nyilvánosságra is hozza annak van következménye.
Az csak egy beteges hozzáállás, hogy ma nem büntetnek senkit mert fideszes mert stb...
human
@Csizmás Kond: Tiborcz István vs OLAF jelentés??? Következmények. Aha
Tudod mikor volt itt valódi következménye annak ,hogy politikus lopott? Mikor Zuschlagot 6 év letöltendő börtönre ítélték 70 millió forint miatt.
Kapaszkodj meg. A Gyurcsány kormány alatt nyomoztak ellene és akkor indult el a büntető per. A Bajnai kormány alatt pedig elítélték. Ilyet Orbán kormányzásának idejéből nem tudsz mondani.
Rockxy
Magdusnak jó a parókája.
A máknak meg nincs mákja.
Csizmás Kond
@human: ...szerintem te túlugrod önmagad...a Tiborz féle izé még csak kérdések szintjén van...ha lesz döntés lesz büntetés is. cuslag meg bevallotta hogy csalt...
...szerintem te most valamire hajtasz...föltétlen bűnbak kéne...:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél