Ismét szennyezett fűszerköményre figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután újabb atropin okozta ételmérgezésekről értesült.

A hivatal csütörtökön közölte, hogy a területileg érintett kormányhivatalok haladéktalanul elindították az események kivizsgálását, a Nébih pedig megkezdte a termékcsoport mintavételekkel egybekötött célellenőrzését.

Újabb megbetegedések a szennyezett fűszerkömény miatt

A közleményben emlékezetnek arra, hogy a Nébih március 22-én már intézkedett ugyanilyen ügyben: mérgező gyomnövénnyel, csattanó maszlaggal szennyezett fűszerkömény tételeket vont ki a forgalomból.

Három vállalkozó, a Szegeden található Chili Produkt Fűszerkereskedelmi Kft., a pécsi Markovics Antal egyéni vállalkozó, valamint az Aroma Trans Europe Kft. (Budapest/Tiszakécske) terméke volt szennyezett. A hatóság a vállalkozások által forgalmazott egész fűszerkömények közül a 2018. július 31-i és a 2019. május 19-i lejárati idővel, az őrölt fűszerkömények közül pedig a 2019. augusztus 31-i lejárati idővel rendelkező tételeket vonta ki a forgalomból.

A Nébih közleményében most ismét arra hívja fel a vásárlók és a vendéglátók figyelmét, hogy ezeket a termékeket, valamint az Egyiptomból származó fűszerkömény termékeket ne fogyasszák el, ne használják fel. Ismeretlen helyről származó, bizonytalan eredetű fűszerköményt se használjon fel senki. Megbetegedés esetén pedig haladéktalanul forduljanak orvoshoz.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.