Magyarország beérte Németország munkanélküliségi rátáját, az elért eredmények kormányzati és nemzetgazdasági szempontból is büszkeségre adnak okot – mondta Simon Attila, az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán pénteken a KSH legfrissebb adataira reagálva.

Magyarország beérte Németországot a munkanélküliségi adatokkal

Fotó: Pixabay

Ezek szerint 2018 első negyedévében az egy évvel korábbihoz képest 67 ezerrel többen, azaz 4 millió 435 ezren dolgoznak a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. A munkanélküliek átlagos létszáma pedig 29 ezerrel, 178 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal, 3,9 százalékra csökkent.

Simon Attila kiemelte, hogy belső átrendeződés van a munkaerőpiacon, azzal együtt, hogy egyre magasabbak a bázisadatok. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elsődleges munkaerőpiacon, azaz a versenyszférában 125 ezerrel többen dolgoznak, ami úgy jöhetett létre, hogy egy év alatt 42 ezren elhagyták a közfoglalkoztatást, és 15 ezerrel kevesebben dolgoznak külföldön. Ezek a számok jobban mutatják, hogy mennyire dübörög a magyar munkaerőpiac – fogalmazott, hozzátéve: a sokat kritizált közfoglalkoztatási program gyümölcse kezd beérni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szintén kiemelte, hogy kimagasló volt a foglalkoztatás bővülése év elején, 2010-hez képest így 756 ezerrel több embernek van munkája, ebből főként a kormány piacot támogató foglalkoztatáspolitikájának hatására 600 ezer munkahely a hazai versenyszférában jött létre. A munkanélküliség évtizedes mélyponton, továbbra is négy százalék alatt, 3,9 százalékon áll.

Hozzátették, hogy a növekedést nagyban segítették a kormány által indított Munkahelyvédelmi akció kedvezményei, az Ifjúsági garancia program, a hatéves bérmegállapodás és a további munkaerőpiac-élénkítő intézkedések. A foglalkoztatottak számának jelentős mértékű növekedésében nagy szerepe van a magyar munkaerőpiaci reformoknak, a gazdaságfejlesztő programoknak, a munkát terhelő adók csökkentésének, a minimálbérek érdemi emelésének, illetve a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak – olvasható a tárca közleményében.

(MTI)

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Perwool
Te Simon! A munkanélküliség tudod miért csökken papíron? Elmondom.
Pár hónap munkanélküliség után kikerülsz a nyilvántartásból, ha találtál munkát, ha nem. Attól kezdve nem vagy munkanélküli, csak nem dolgozol.
Emberek tömegei kaptak munkát. Közmunkát. 50 ezer forintért. Szóval az eddigi szociális segélyt, csak el kell érte menni otthonról. Produktív munkával általában nem jár, az adófizetők állják a számlát, de jól néz ki, hogy ennyi embernek munkát adtak. Esetleg próbáld ki pár hónapig, aztán gyere ide tapsikolni, hogy de fasza munkád van! Amúgy szerinted az mitől van, hogy a kormány szerint a közmunka rendes meló, de az átlagbéreket mindig úgy közlik, hogy a "közfoglalkoztatottak nélkül"? Kicsit lerontaná a statisztikát, mi?
A legszebb. Gyanítom a világon egyedülálló. Az Orbánék a munkahely teremtés eredményei közé sorolja azokat, akik külföldön dolgoznak bejelentve. Beszarás... Akik jórészt miattuk lépnek le az országból, azok az ő érdemükként találtak munkát! Lényegében van benne valami, de ezzel azért elég hülyén néz ki dicsekedni... Rövidesen gondolom majd a külföldön dolgozók fizetését is beleszámolják a hazai átlagbérbe és akkor aztán @va ovációval vastapssal jelented be, hogy mekkorát javult a nép helyzete, Orbánnak hála.
Gratulálok!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@Perwool: Ami nincs!-társadalombiztositás- az nem tud összeomlani.A többivel egyet értek.
Grafix69
@Perwool: Teljesen jól látod , már éppen akartam írni ,de előbb elolvastam az írásod és mivel pont ezeket akartam megfogalmazni így már nem kell . Mellesleg nagyon jó rálátásod van , és előfordulhat ,hogy a külföldi jövedelmeket is belistázzák a statisztikába .:))
Ördögvadász
@Perwool: A Hórosz-szemeddel, te aljas barom..
simmering73
Szemét csúsztatás á la fidesz. Ha kivesszük ebből a rabszolgatartást (közfogik népes táborát), rögtön siralmasabb lesz a kép. Arról kérünk majd cikket mikor Magyarország beéri Németországot a bérek tekintetében. Vagy az már a fantasztikum kategória?
Eladott Ország
@Ördögvadász: hirhatar.com/wp-content/uploads/csak_a_fidesz.jpg
Ez a tetves fidesz bűnöző banda gazdaságilag fog szétrobbanni!
Eladott Ország
"Magyarország beérte Németországot a munkanélküliségi adatokkal". A szem nem marad szárazon.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.