Az alakuló negyedik Orbán-kormányban lesznek visszatérő arcok és újak is, de régiek közül talán senki nem kap annyival kisebb szerepet, mint Kósa Lajos.

Kósa Lajos 2010 óta nem kapott ilyen kis szerepet Orbán kormányaiban

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

Egyetlen egy olyan minisztere van Orbán Viktornak, aki mindvégig a kormánya tagja volt, Pintér Sándor. Ő az első, a második és a harmadik Orbán-kormánynak is a belügyminisztere volt. Mindig elterjed róla, hogy most már nem vállalja, aztán valahogy mégis ő lesz megint. Természetesen ott van a 4. Orbán-kormányban is.

Van még egy miniszter, aki mindhárom eddigi Orbán-kormányban szerepet kapott, Varga Mihály, de kétszer csak csere volt: 2001-ben Járai Zsigmondot váltotta a pénzügyminiszteri poszton, 2012-ben pedig előbb Fellegi Tamás helyett lett az „egyes nemzetközi pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszter”, aztán 2013-ban már a jegybankelnökké választott Matolcsy Györgytől vette át a Nemzetgazdasági Minisztériumot. A most záruló volt az első teljes ciklusa miniszterként, vele is számol Orbán a következő kormányában.

Ha a 2010-ben kezdődő Fidesz-ciklus nézzük, akkor Pintér mellett két stabil tagja volt az Orbán-kormánynak: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Fazekas Sándor agrárminiszter. Semjén marad, hogy ellássa a miniszterelnök-helyettesi teendőit, Fazekas ugyanakkor nem lesz tagja a 4. Orbán-kormánynak. Orbán lecserélte, ami Fazekas indokolásában úgy néz ki, hogy nemet mondott a kormányfőnek, mert a jövőben inkább a Fidesz-frakció munkáját segíti szaktudásával.

A legmegalázóbb lehetőség Kósa Lajosé volt a 2010-től kezdődő ciklusban. Őt tavaly októberben bízta meg Orbán a Modern városok program lebonyolításával, már a poszt is erősen kreált volt, de még ezt a feladatot sem folytathatja az új kormányban.

A Kósának jutó 238 nap messze, messze a legkevesebb, amit 2010 óta kormánytag kapott Orbántól (ha idecsapjuk az első Orbán-kormányt, akkor is csak ketten voltak rövidebb ideig nála kormánytagok. Nógrádi László, aki lemondott, miután a megkülönböztetést jelző szolgálati autója frontálisan ütközött, a másik autóban ülő fiatal pár mindkét tagja meghalt és Ligetvári Ferenc, akit a kisgazda belháború temetett maga alá).

Kósa rendkívül rövid miniszterségének 2010 után nincs párja. Süli Jánossal lehetne még összehasonlítani, de a „paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter” folytathatja a munkáját május után is. Paks 2-höz hasonlóan a Modern városok programja sem ér véget most, Kósának inkább mégis más feladatot adott Orbán: a Fidesz önkormányzati kampányát vezeti majd, ami Kósa magyarázata szerint összeférhetetlen a kormánytagsággal, és ezért nem lesz a kabinet tagja. (Az új kormány várhatóan május legvégén alakul meg, május 28-át vettük alapul a kalkulációknál. A kormánytagként eltöltött napokat néztük, narancssárgával azokat jelöltük, akik folytatják. Trócsányi László a hírek szerint csak 2019-ig lesz miniszter, utána várhatóan uniós biztos lesz.)

A második Orbán-kormányban egyetlen egy nő volt, Németh Lászlóné (ő sem egy teljes cikluson keresztül), a harmadikban egy sem. Most újra lesz nő, de megint csak egy, Bártfai-Mager Andrea. Ő is fejlesztési miniszter lesz, akárcsak korábban Németh Lászlóné, Orbán ezek szerint ehhez ragaszkodik. Az új kormányban Bártfai-Mager Andrea férfi kollégáinak a száma: 13.

(444.hu)

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csipetke
Kósa lett az R1-es munkatárs.Eredj ide,eredj oda.Itt nem csinálhat nagy bajt.Ő a fidesz idiótája.
Csengeri violám kisangyalom...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
@papa.49: Szövegkönyv nélkül is menni fog neki.
cikicakk55
Majd a kőgazdag anyuka eltartja a disznók által keresett haszonból. 82 évesen már úgy sem tudja mire elkölteni azt a sok pénzt. Majd Laja bírósági pereire tartalékoljon mama! Úgy is bukni fog a fiacskája,ha máskor nem,akkor mikor a csuti vezér ürü is bukik!
papa.49
A kupaklaja most úgy járt mint annak idején a Mikola Pista, a ,,tuszihuszi,, megy majd Brüsszelbe az Uniós választások után, ott a többi ,,okos fütyisz,, között fel se fog tűnni !!!
papa.49
Kb annyit fog érni a szanyi alkesz tibor, nem véletlenek a kisbetűk )))))))))))))))))))))))))))))))))))
wagabund
Ma hallottam egy statisztikát, mely szerint három ember van a képviselők közt, aki az első demokratikus parlament megalakulása óta folyamatosan képviselő(is)..ez pedig majd harminc év...

nos: Orbán, Kövér, és...na ki a harmadik? hát perszehogy Kósa Lajos...

erre varrjon gombot a nyájas olvasó.
Rockxy
Hát tragédia.
Megér egy iszlám misét. :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.