Ma avatják boldoggá Brenner János katolikus papot, a vértanúhalált szenvedő rábakethelyi káplánt Szombathelyen.

A délelőtt 11 órakor az Emlékmű-dombon kezdődő szentmise főcelebránsa Angelo Amato bíboros, az Apostoli Szentszék szentté avatási ügyek kongregációjának prefektusa lesz, a szentbeszédet pedig Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek mondja.

Ma avatják boldoggá Brenner Jánost

Az eseményre több mint tizenötezer résztvevőt várnak a szervezők. A boldoggá avatás a szentmise elején lesz. A tervek szerint először Ferenc pápa levelét olvassák fel, amelyben a katolikus egyházfő engedélyezi Brenner János boldoggá avatását.

Ezt követően a rábakethelyi káplánról készült nagyméretű képet lepleznek le, amely Székely János szombathelyi megyés püspök szerint Brenner János "mennybéli megdicsőülését szimbolizálja".

Délután Ivanics Tamás A jó pásztor című zenés drámájának színpadi bemutatóját tekinthetik meg a jelenlévők, majd olyan emberek tesznek tanúságot, akik ismerték Brenner Jánost, akiknek az életére hatással volt. Ezután litániát tartanak, amelyen Székely János mond szentbeszédet.

Este gyalogos zarándoklat indul Rábakethelytől a zsidai Jó pásztor-kápolnáig, ahol a zarándokok imát mondanak, majd felkeresik azt a helyet, ahol Brenner János vértanúhalált halt.

Brenner Jánost 1957. december 15-én éjszaka elcsalták a plébániáról azzal, hogy haldoklóhoz hívják, útközben többször is megtámadták, végül annak a háznak a közelében, ahová gyalogosan igyekezett, hogy elvigye a betegek szentségét, harminckét késszúrással megölték. Meggyilkolásával az akkori kommunista rendszer a papokat akarta megfélemlíteni, tevékenységüket, egyházi szolgálatukat igyekezett a templomok falai közé szorítani.

A vértanúhalált szenvedő áldozópap boldoggá avatásának első, egyházmegyei szakasza 1999-ben kezdődött, majd 2001-től a tanúk meghallgatása következett. Az eljárás római szakasza 2008-ban indult. A történész konzultorok 2015-ös, majd a teológus konzultorok 2016-os, egybehangzóan kedvező döntése után a bíborosi kongregáció is jóváhagyta a boldoggá avatást, amelyet Ferenc pápa 2017. novemberben 8-án engedélyezett.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI Fotó: Kászoni László

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus1
ahham... szóval akkor most ez a Brenner boldog lett, helye a mennyországban van, ami nem nagyon meghatározható hely az Univerzumban. Ítéltetett és elég nehéznek találtatott Isten földi helytartói által.
Rendben. Legyen Boldog!
Mások Pokolra, Gyehennnára ítéltetnek, mert, mondjuk, nem fizettek egyházadót és nem is imádkoztak (eleget).
Rendben. Úgy kell nekik senyvedjnek egy megintcsak nehezen meghatározható helyen, ami a mennyországgal szemben lent van, tehát a Föld gyomrában valahol. Ott szorgoskodnak az ördögök, hogy a túlvilági létet keservessé tegyék.
Ímé: az ítélet megszületett.

Hanem: jön a Feltámadás Napja, amikor majd mindenki újból megítéltetik és a jók mennek a padlásra, a rosszak a pincébe.
Ez viszont felvet egy kérdést: ismeri-e az Úr a non bis in idem, azaz kétszer ugyanazért ítélkezni nem lehet. Ismeri-e a "res iudicata" elvét? Kell, h ismerje, mert nyilván Ő az Ő Szentséges Tudatával ültette be az ő hű híveibe. Ha pedig így van, akkor az Urat a saját törvényei nem kötelezik semmire.

Nem lehet, hogy az Úr fideszes?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.