Ukrajna is kitiltotta piacáról a Magyarországról származó sertéshúsokat és sertés eredetű termékeket a Heves megyében talált vaddisznótetemben kimutatott afrikai sertéspestisre (ASP) hivatkozva – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján csütörtökön.

Ukrajna is kitiltotta a magyar sertéshúst

Korábban Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr és Dél-Korea hozott hasonló intézkedést a magyar termékekkel szemben.

A hivatal tájékoztatása szerint Magyarország teljes területére szól a kitiltás, amelynek értelmében Ukrajnába tilos bevinni az afrikai sertéspestisre fogékony állatokat és reprodukciós anyagaikat, takarmányt, valamint az afrikai sertéspestisre fogékony állatokból készült termékeket, nyersanyagokat.

A Nébih korábban közölte, hogy április 21-én ASP betegséget igazolt a Heves megyei Gyöngyös-Gyöngyöshalász Földtulajdonosi Vadásztársaság területén talált vaddisznótetemben.

A hatóság az ASP megállapítása után kijelölte a fertőzött, valamint a fertőzött területen belül a betegség szempontjából különösen ellenőrzött területet. Megtiltotta továbbá a társas vadászatot, és az egyéni vadászatokat is feltételhez kötötte, így fertőzött területről élő vaddisznó, vaddisznó test vagy azok húsa nem szállítható ki.

Az afrikai sertéspestis – ami nem azonos a klasszikus sertéspestissel – az emberre nem veszélyes.

A betegségről, az elrendelt előírásokról, korlátozásokról, valamint az érintett területekről részletes információk találhatók a Nébih honlapján .

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csizmás Kond
Na és...ott ezek nélkül is elég disznó van...
nezelodo
Na már kezdik visszafizetni a zselés féle jótéteményt a szomszédok, és ez csak az eleje. Hogy ott sok disznó van? Adtak is kölcsön belőlük a nyugdíjalapunkból megfizetve egy csomót a választási narancscédulázásra, alig győzték hordani azokat a potyalesőket az itthoni potyalesők.
JAJMÁR
Mi lesz most a Csányi vàgóhìdjàval meg disznajaival... a nagy "vadàszok" miatt is aggódom, hisz csak a szelidített szarvasfėle marad nekik, sehol egy vadkan!
F_Viktor
@JAJMÁR: Magyar embereknek még jó ez az ASP-s hús...
JAJMÁR
@F_Viktor: Eddig is ritkàn, de most egyàltalàn nem vàsàrolok disznóhúst.
szép új világ
@Csizmás Kond: ... és még magyar nyugdíjat is kapnak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.