A The New York Times című amerikai napilap az Európai Bizottság által az unió illiberális tagállamai ellen kilátásba helyezett szankciókkal, míg az amerikai Time magazin a világ több országának élén megjelent "erős emberekkel" kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal.

A New York Times az esetleges brüsszeli szankciók kapcsán írt Magyarországról

Fotó: MTI

A The New York Times (NYT) a honlapján csütörtökön megjelent véleménycikkében azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy az Európai Uniónak szankcionálnia kell-e illiberális politikát folytató tagállamait.

Nyilvánvalóan bosszúságot és nyugtalanságot kelt az Európai Unió régebbi tagállamainak körében, hogy egyes közép-európai EU-tagok – legegyértelműbben Magyarország és Lengyelország – nyíltan semmibe veszik azokat a nyugati demokratikus értékeket, amelyek tiszteletben tartására kötelezettséget vállaltak, amikor a közösséghez csatlakoztak.

E két ország ráadásul az unió által nyújtott pénzügyi támogatások legnagyobb haszonélvezői közé tartozik. Nem meglepő tehát, hogy felmerült az ötlet: feltételekhez kötik a közös költségvetéséből a tagországoknak megítélt összegek kifizetését – idézi fel az amerikai lap.

A véleménycikk szerint azonban "ez nem túl jó ötlet", mivel a szankciókkal "a volt szovjet blokk országaiban sokakban elkerülhetetlenül megerősítenék azt az érzést, hogy ők csak másodosztályú tagjai az EU-nak".

A lengyel és a magyar vezetők, Jaroslaw Kaczynski és Orbán Viktor éppen azt állítják, hogy "a liberális, züllött, mindenben okoskodó Nyugat – közelebbről az arctalan brüsszeli bürokrácia – fenyegetést jelent a történelmükre, identitásukra és hagyományos értékeikre" -áll a cikkben.

"Bármilyen uniós büntetőintézkedést ürügyként használnának fel kormányzásuk további megszilárdítására. Ráadásul, ha Brüsszelben megpróbálják bármi módon meghatározni, hogy mely tagállamok bírósági rendszerei nem megfelelőek, az gyorsan a különböző definíciók és standardok fölötti politikai huzavonához vezetne"

- írta a The New York Times.

A Time című amerikai hetilap a honlapján arról a trendről közölt cikket csütörtökön, hogy a világ több országának – köztük Magyarország – élén "erős emberek" jelentek meg.

Első számú példaként a szerző az Egyesült Államokat emeli ki, ahol az utóbbi évtizedek óriási társadalmi változásai, a gazdasági válság, a városi bűnözés és az értelmetlen külföldi háborúk miatt megnőtt az igény egy olyan kemény hangnemet használó vezetőre, aki képes megleckéztetni a bizonytalankodó liberálisokat.

Donald Trump amerikai elnökhöz hasonló vezetőt a világ minden táján találni. A Time szerint a trend legjellemzőbb képviselője az Oroszországot irányító Vlagyimir Putyin, de a lap hosszan sorolja a példákat Kínától és a Fülöp-szigetektől kezdve, Egyiptomon és Szaúd-Arábián át Venezueláig és Törökországig.

"Az erős ember figurája Európa szívében is újra megjelent", Orbán Viktor személyében – írja az amerikai magazin, felidézve, hogy az illiberális demokrácia rendszerét követő magyar miniszterelnök nemrég újabb választást nyert meg.

Orbán világában a veszély a muszlim migránsoktól és a liberális nyugati demokráciák értékeinek olyan védelmezőitől ered, mint a magyar születésű Soros György, akik az ország nemzeti érdekeit fenyegetik. 

A Time szerint a változó időkben megnőtt az emberek igénye a fokozott erőt sugárzó, határozottabb vezetőre, olyan kemény szavakat használó populistákra, akik azt ígérik: megvédenek "tőlük minket".

Attól függően, hogy éppen ki mondja, ez jelentheti a korrupt elittől, a külföldiektől, valamilyen kisebbség tagjaitól, bankároktól vagy hazug újságíróktól való védelmet. Ezek a vezetők, akik "tőlük" akarnak megvédeni "minket", amiatt lehetnek sikeresek, hogy felismerik és kihasználják az emberek félelmeit – olvasható a cikkben.

(MTI)

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

mackoka46
Micsoda egy demokrácia az, ahol a diktátor meg a sleppje, akik köztörvényes bűnözők nem állnak bíróság elé.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
cikicakk55
Az az! Adjátok a csuti alá a lovat. Most már legalább tudja mire hivatkozzon,mert az amerikai újságok is ezt írják róluk. Jó,hogy dicshimnuszt nem zengedeznek az ilyen diktátorokról. Az a baj,hogy az ilyen elnyomott,diktatórikus rendszerben működő országokban, csak egy bizonyos elit réteg él meg ebből a felfogásból (kb 15% )luxusban,még a nép legnagyobb része egyik napról a másikra él,vagy éppen éhezik is.
tudode
De azért az elvárható lenne egy GYENGE, v ERŐS KEZŰ kormánytól, hogy, finoman szólva, ne tegye magáévá a KÖZ VAGYONÁT!
.
Az emútnyocévben egy kukk nem volt hallható az oktatásról, az eü-ről, semmiről, amely a magyar TAGÁLLAM HATÁSKÖRÉBE tartozik, nem kímélve az EU-s lóvét sem!
.
Hallgassuk csak meg azt, hogy MILYEN SZÓLAMOKKAL nyerte meg a befolyásolható választók .. K E G Y É T a .. mi erről, arról!!!
.
www.youtube.com/watch?time_continue=12&v=kQld6YVgmDs
.
Tartozik .. e g y .. v a l l o m á s s a l, még pedig azzal, hogy szinte minden szinten SZÉLHÁMOSKODTUNK, átvertük a laikus népet EZERREL, MILLIÁRDOKKAL, FÉLELEMKELTÉSSEL!
.

.
Eladott Ország
Manfred Webernek és az EPP-nek már rég abba kellett volna hagynia az Orbán-féle maffia támogatását és legitimálását. Mert ezzel kollaboráns módon támogatják Orbán háborúját a magyar nép és az EU ellen. Ezzel sajnos hagyják és egyben legitimálják is, hogy Orbán lopásra és maffia módszerekre épülő rendszere virágozzon, valamint “támogatják” azt is, hogy Orbán ellopja nem csak a magyar, de az EU adófizetők által befizetett pénzek jelentős részét.
Manfred Weber is ismeri pontosan Orbán bűneit, de most már túl kell lépnie a saját árnyékán és az általa képviselt kizárólagos német piaci érdekeken. Manfred Weber eddig csak a német cégek és a német gazdaság érdekeit tartotta kizárólagosan szem előtt. Nem titok, hogy a német multikat nem bántja Orbán, sőt kényezteti is azokat, mert nagyon jól tudja, hogy ezen múlhat a háttér-támogatása az EPP-n belül.
mackoka46
Micsoda egy demokrácia az, ahol a diktátor meg a sleppje, akik köztörvényes bűnözők nem állnak bíróság elé.
Eladott Ország
Azzal a minimális reálbér növekedéssel és az úgynevezett fideszes dübörgéssel, amit oly sokan istenítenek, voltaképpen csak az a baj, hogy az még hagyján, hogy a német bérszínvonalat messze nem közelítjük meg, de azzal sajnos tök utolsók vagyunk a régióban. A lengyelek, szlovákok, csehek már rég, de már a románok is előznek minket. Mi már a bolgárokkal vagyunk egy szinten. Még négy év ilyen gazdasági csoda, és lassan, de biztosan utolérjük az ukránokat is. Pedig Orbán olyan helyzetben volt a bevételeket illetően, hogy ilyen pozitív körülmény kétszáz évente van szakemberek szerint. Évszázadok óta nem érkezett ennyi pénz ebbe az országba, most kellene emelkedni, mint a rakéta, ám ez persze ezúttal is elmaradt.
human
Ma a közrádióban már felkészítették a nertársakat. Brüsszel elveszi a magyar gazdák és családok támogatását és odaadják a migrációt támogató országoknak. Hát így háborodott fel ma a köz(röhej)rádió.
tulipan
Na, csakhogy látrják már mi is történik! Ha kicsit ELŐBB és jobban figyeltek volna, nem engedik ennyire elfajulni a hülye Csüngő hasút!!!
csak úgy....
Orbán kikezdhetetlen mert van mögötte egy tömeg,...egy tömeg,akik beveszik a világmegváltó dumáját gondolkozás nélkül! Talált bünösöket arra amit ö és a társai,haverjai követtek el és ezt fossa a médiájuk reggeltöl-estig! Viktor egy nyuszi és szereti a focit ,ez még nem lenne bün,de bassza meg,...,a saját pénzét köccse rá és ne az adófizetökét és azt,mi az EU tól jött mert az nem az ö hobbijára szánt összeg!
SystemError
"Bármilyen uniós büntetőintézkedést ürügyként használnának fel kormányzásuk további megszilárdítására"

Ez már a kommunizmus újra:)
csak úgy....
@durbincs: na végre kiheverted a tegnapi vedelést ? hiányoztá ? kinek ?
csak úgy....
@durbincs: kend is ám egy fura halfarok? a zsúrmalisztika ? na az passzol hozzád ?
ekkora kérdezöt ? te hülye ? vagy csak csinálod? ez a kórság veledszületett?
csak úgy....
@durbincs: örömmel tölt el? örömmel köll,hogy eltöltsön? egy kretén gyors válasza? te ? te?
tetü?
csak úgy....
@durbincs: azt azért tudod? bé is kaphatod ? ;)
csak úgy....
@durbincs: láttam e már nálad szószátyárabb halvéget ? erölködsz? télire hasogass fát?
csak hülye ötlet? a lábadba vágná ? rám enynéd a baleseted? IQ ddal dicsekszö ? van ?
szinte hihetetlen? süsü a sárány?
csak úgy....
@durbincs: kend sosem alszik ? agyalágyult? dúdoljak valamit ? ringassam a bölcsöjét? ma született bárány? dokihoz vitte má magát ? szüretni ?
csak úgy....
@durbincs: bassza meg? kend egy nagyon unalmas figura? mit pörcözik itt nekem? cukros én? csak nem szopogatni akar? elment a háztu a zasszony? csodákozok?
Jozefina
Ezért gyenge és semmirekellő orbán, mer ő is ezt teszi:
"Ezek a vezetők, akik "tőlük" akarnak megvédeni "minket", amiatt lehetnek sikeresek, hogy felismerik és kihasználják az emberek félelmeit "
Na és vannak sötétben született (és úgy is maradt) "emberek", akiknek ez tetszik, mindamellett, hogy éhen pusztulnak!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.