Mind több háziorvos számol fel betegeinek az „indokolatlan” házhoz hívásért néhány ezer forintot. Csakhogy a jogász szerint erre nincs legális lehetőségük.

Felélénkült a vita az elmúlt hetekben a háziorvosok között arról, hogy a rendeletben foglalt eseteken kívül miért, és miként kérhetnek pénzt betegeiktől. A közösségi portálon gyakran emlegetik az orvosi kamara két évvel ezelőtti ajánlását arról, hogy mennyit kérhetnek az úgynevezett kényelmi szolgáltatásokért. Van, aki a rendelőjében már is ki is függesztette: ha csak a beteg kényelme miatt kell a páciens lakására mennie, akkor azért 2-5 ezer forintot kér.

A háziorvosok jogellenesen kérnek kényelmi díjat a betegeiktól

Ha valaki azzal telefonál a rendelőbe, hogy 3 napja fáj a torka, de nem szeretne órákat ülni a váróban, vagy fáj a dereka, ám nehogy azonnal induljak, mert most még előbb el kell ugrania a közértbe, akkor azt szoktam mondani: vagy fizet 3 ezer forint kényelmi díjat, vagy bejön a rendelőbe

– meséli egy háziorvos.

Kovácsy Zsombor egészségügyi szakjogász állítja: az egészségbiztosításról szóló törvény alapján a háziorvosoknak egyelőre nincs lehetőségük kényelmi díjat kérni az indokolatlan házhoz hívásért. Emlékeztet arra, hogy a helyzet nagyon hasonló ahhoz, mint ami tíz éve a veszprémi kórházban volt. Ott a kórházigazgató szerződéssel konvertálta volna át az orvosnak adandó hálapénzt legális térítési díjra. A kórházat választó nők akik ragaszkodtak saját szülészorvosukhoz, azoktól ezért számla ellenében díjat kértek. Kovácsy Zsombor szerint ez ugyan egy jó szándékú kezdeményezés volt, mégsem fért bele a jogi keretekbe az akkori Egészségbiztosítási Felügyelet álláspontja szerint.

(Népszava)

Cikk- és címlapkép: pixabay

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Türelem. Amint megalakulnak a fideszes magánkórházak mindenki el lesz látva. Kicsit a zsebbe kell nyúlni, mert biztos nem 300 Ft lesz, de hát ezt szavazta meg az ország (meg bármit egyébként).
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
gulyasgyula
@Eladott Ország: ,,...Vén majom létedre igazán jobb modorod lehetne ..Nekem 43 -év 269 napom volt mikor nyúgdíba mentem és az nem ma volt ...Attól még ha kedvem van dolgozok a családi cégbe ...2 hete vettem magamnak egy Nissan Qashoi ...Ja és szakmunkás KFT ügyvezetőkén mentem nyugdíjba ...Ha nem vetted volna észre nem vak politikus barát voltam --vagyok ...Úgyhogy felőllem szidhatod őket ahogy akarod ...
gulyasgyula
@CsipkeRózsa: ...Ha elolvasod a következő sorokat talán megérted miért irok ilyen stilusban ..
gulyasgyula
@Eladott Ország: ...Aki hülye az is marad ...Hiába az enyhébb hangnem ...Anyukádat szard le vén majom ...
emerencia
A címről jut eszembe: nemrég kegyetlen lábfájással elvonszoltam magam a háziorvoshoz rendelési időben. Az asszisztens közölte, hogy ma nincs orvos, helyettes sem, jöjjek vissza holnap. Másnap már sikerrel jártam de kifejezetten rosszat tett a lábamnak a másodszori gyaloglás. Kérhettem volna én is kényelmi díjat???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.