A Kossuth téren a tüntetők kedd délelőtt újra élőláncot formáztak az Országház körül. Váratlanul körülbelül 250-300 tüntetőt engedtek be a rendőrök a Kossuth térre. Kiabálásuk behallatszott a Parlament aulájába. A tömeg azt skandálta: Gyertek ki! Mindeközben bent letették esküjüket az országgyűlési képviselők, ezzel megalakult az új parlament. Ezt követően a tüntetők egy része a mélygarázs kijáratához ment, ahol dupla rendőrsorfal várta a Parlamentből távozó vendégeket. Majd – 12 óra után – megkezdődött a tüntetők kiszorítása a Kossuth térről.

Tüntetés és sípkoncert kíséretében alakult meg az új parlament –  házelnöknek választották Kövér Lászlót – videó

A „Nem akarjuk ezt a parlamentet és kormányt!” címmel, az Országgyűlés alakuló ülésének idejére szervezett tüntetés résztvevői az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2018. május 8-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

Kedd délelőtt átjutottak az Alkotmány utca és a Kossuth tér találkozásánál lévő rendőrsorfalon azok a tüntetők, akik addig zenéltek és fújjoltak a mellékutcában. Nem volt erőszak, Herczeg Zoltán divattervező beszéde közben az egyenruhások átengedték őket

- írja a 24.hu

Az Index cikke szerint a tüntetőket egészen a Parlament lépcsőjéig engedték, a lépcsőn rendőrök voltak, a rendőrök és a tüntetők között pedig operatőrök, újságírók.

Egy vékony piros-fehér-zöld szalag van a tüntetők előtt keresztbe húzva, azt rángatják, és skandálják, hogy demokráciát

- írja az Index.

A Mérce helyszíni tudósítója szerint ugyanakkor nem csak az Alkotmány utca, de a Vértanúk tere felől is mentek be a térre az emberek, egészen a Parlament lépcsőjéig.

A lap hozzáteszi:

a területet a TEK legkésőbb 11 óráig zárta le, védett személy tartózkodása miatt, vélhetően a tüntetőket azért engedték be, mert okafogyottá vált a lezárás.

Később a tüntetők a mélygarázshoz mentek

Mindeközben skandálnak, kiabálnak, és minden autót kifütyülnek, amelyik a mélygarázsból távozik.

Ott már a rendőrök megpróbálták elzárni a tüntetőket a távozó politikusoktól és a mélygarázstól, valamint megindult a tüntetők kiszorítása is

– írta meg az Index.

Emellett dupla rendőrsorfal várta a Parlamentből távozó vendégeket.

A zoom.hu és az Index élőben is közvetíti az eseményeket:

Mindeközben bent letették az esküt és megalakult az új Országgyűlés

Letették esküjüket az országgyűlési képviselők kedden, ezzel megalakult az új parlament.

A képviselők a történelmi zászlók előtt tettek esküt

- számolt be az MTI.

A Demokratikus Koalíció képviselői – akik csak az eskütétel idejére jelentek meg az ülésteremben, azt követően azonnal távoztak is – azzal egészítették ki a hivatalos esküszöveget, hogy minden törekvésükkel azon lesznek, hogy "helyreállítsák a köztársaságot", és új demokratikus alkotmányt adjanak a hazának.

Az LMP-s Hadházy Ákos nem vett részt az eskütételen.

Ezt megelőzően az Országgyűlés korelnökéből – aki a legidősebb képviselő, a 82 éves, fideszes Turi-Kovács Béla – és a korjegyzőkből – vagyis a legfiatalabb képviselőkből – álló testület jelentést tett a mandátumvizsgálat eredményéről, amely mindenki megbízólevelét szabályszerűnek találta. Ezután a parlament – 189 igen szavazattal, egyhangúlag – igazolta a képviselők és a nemzetiségi szószólók mandátumát.

A parlamentnek ezúttal is 199 képviselő a tagja, a Ház munkájában további 12 szószóló vesz részt.

Turi-Kovács Béla bejelentette a kormány megbízatásának megszűnését. Innentől – az alaptörvény értelmében – a kabinet ügyvezető kormányként gyakorolja hatáskörét, nemzetközi szerződés kötelező hatályát nem ismerheti el, rendeletet csak törvény felhatalmazása alapján, halaszthatatlan esetben alkothat.

Áder: az EU néhány vezetője mintha elveszítette volna iránytűjét

Áder János szerint az Európai Unió néhány vezetője mintha elveszítette volna iránytűjét.

A köztársasági elnök az Országgyűlés keddi alakuló ülésén tartott beszédében Európáról szólva azt mondta:

az uniós közéletet a világos jövőkép hiánya, a kicsinyes vitákba feledkező politikusok, szellemi restség és unalomig ismételt közhelyek jellemzik.

Úgy fogalmazott: Helmut Kohl még értette az alapító atyák üzenetét, érdemes lenne visszatérni a gondolataihoz. "Mi egy egyesült, demokratikus, polgárbarát, cselekvőképes és föderális alapvetésű Európát szeretnénk" – idézte az egykori német kancellárt.

Házelnöknek választották Kövér Lászlót

Egyedüli jelöltként Kövér Lászlót választották házelnökké az új Országgyűlés alakuló ülésének tagjai kedden, titkos szavazással.

Érvényes szavazatot 179 képviselő adott le – ismertette Turi-Kovács Béla korelnök –, közülük 143-an szavaztak igennel, 35-en nemmel, míg egy voksoló tartózkodott.

Kövér László megválasztását követően esküt tett a Ház előtt.

Forrás: Index, zoom.hu, 444.hu, Mérce, 24.hu, MTI

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
JAJMÁR
@Eriksson: Kėpmutatàs! Nėzz mögė ės meglàthatod a valósàgot.
Sámannus
A gecik most nem parádéznak a ruszki zászlóval.
JAJMÁR
@Eriksson: Kiherėlt demokràcia, önmaguk kie... maszt... ahogy neked jobban fekszik!
36
Én élő láncot, csak rendőrökből látok a Parlament körül.
Eladott Ország
@36: Akkor lehet hogy hályog van a szemeden.
Eriksson
Valamiért nem látszik a több tízezres tömeg.@36:
kulabombaafityiszre
@Eriksson: ma, 11:46
Mindezt leírta a fidesz hüséges kéznyalogató kutyusa.:))
szep napot
Ezeknek az embereknek nem hianyzik a munka/egyetem/foiskola? Vagy tuntetesi szabit vettek ki???
gulyasgyula
@Eriksson: ...MERT AZ EGÉSZ CIRKUSZNAK SEMMI ÉRTELME ..
Sziszifusz
@szep napot: 12:41
... és neked ??? Te sem vagy a munkahelyen vagy az iskolában !
Sziszifusz
@szep napot: 12:41
... jaaaa, most jut eszembe, lehet, hogy éppen most végzed a munkádat !!
fergeteg
A senkiházi drogos csőcselék. Mutogatja magát mint buzi a f-----át.
Iskolába és az esztergapadnál lenne helyetek b-----tok meg.
nezelodo
Ne keseregjen a KE. az uniós vezetőinek az elvesztett iránytűje miatt! Orbán már farigcsálja nekik az újat, hogy eltaláljanak ők is illiberáliába. Gondolom a Néppárti EU-s frakciót szemelte ki hogy vezesse nem csak a migrák iránti gyűlöletre, hanem egymás közti gyűlölet szitására is, mert akkor hasonlítanak majd Tündérországra.
1magyar
Akiket megválasztottunk ápr. 8-án végzik a dolgukat. Mi a kifogásuk a tüntetőknek ez ellen?
Ilyen baromságért tüntetni?!
A kormány munkáját akarják megakadályozni? Hülye gyerekek.Azt sajnálják, hogy nem migránsbarát kormányunk van?
csak úgy....
@Eriksson: Egy gazdag országnak fussa bérszavazókra és bértüntetökre ! Hol itt a hiba ? ;)
csak úgy....
@Shikari: Ezt egy 28 éves ,"rabszolgákkal" rendelkezö vállalkozónak tudni kéne! ;) Belöled kiindulva,...talán még emlékszel?...te mit dobtál föl,hogy "helyesen " szavazzanak? ;) Biztos vagy benne,hogy ezek "bérhöbörgök"? Te egy tapasztalt muzsikus lehetsz...,zenélj!
cikicakk55
"az uniós közéletet a világos jövőkép hiánya, a kicsinyes vitákba feledkező politikusok, szellemi restség és unalomig ismételt közhelyek jellemzik"" Volt pofája ezt mondani ádernek. Mást sem hallunk 2015 óta,mint a "migráns veszélyt," a" Soros tervet," a "Stop Sorost," meg,hogy " csak a Fidesz képes megvédeni az országot" semmi másról nem beszéltek.Sem az ország jelenlegi állapotáról,(ha mondtak valamit az is hazugság volt) semmit nem lehetett tőlük kérdezni,mert bújkálnak a nép elől. csak a királyi Fidesz média szócsöveit tájékoztatják,természetesen azzal ami rájuk nézve jó. 8 éve egyetlen igaz szó,egyiknek sem hagyta el a száját és ehhez asszisztált az impotens érdek ellenzék. Eszük ágában sem volt a nép érdekében sem a választásoknál összefogni,sem most a kormányalakításnál be sem menni. az eskütételre. Mindent egyöntetűen szavaztak meg. Akár nem is lenne ellenzék,minek? Csak az adófizetők pénzét fogyasztják.
Sámannus
Nekem az hiányzott, hogy az arab üzletembert nem kerítették el nátó dróttal a páholyban.
Orbánka baszki a kerítésedet, mert rossz helyre állítottátok.
Baszogatjátok a népet kordonnal meg rendőrrel, a migráncsot meg magatokhoz ölelitek, mint Júdás az Úr fiát. Talán még imádkoztatok egy hatalmas Allah akbarut, jó keresztyényekhez illően.
Tele van má a tököm veletek.
csak úgy....
@Shikari: szerinted a soros gyurka hülye? (most ne a felcsuti zseniböl indúlj ki :) ) szerintem az a hülye aki megette ezt a megvédlek grízpapit! ;)
csak úgy....
@Shikari: a beletörödés meg az idiótáké...
csak úgy....
@Shikari: csak nem lyányokat futtatsz ;) ezt a "rabszolgákból" következtettem de mond nyugiba,cáfolj meg ha nincs igazam ,...
csak úgy....
@Shikari:" libsi adók"? tudsz mondani párat ? ;)
csak úgy....
@Horizont: Nem ám rá eröszakolod a lehetetlent. ;) Légy vele liberális és toleráns ! ;) ...hisz még be sem nött neki.
csak úgy....
@Horizont: eldúdoljuk közösen a kölöknek a bunkócskát ? ;)
csak úgy....
@Shikari: az az én dolgom,hogy én mi vagyok de te egy tapló paraszt!
Desischado
@Shikari: A jó nénikédet kurvázd le, te aljas szemét!!! Inkább magadba néznél, volna mit! Védesz pénzért egy aljas, korrupt, embertelen rezsimet. Szégyellhetnéd magad ezért is!
Ez a Parlament nem legitim, mert csalással jutottak be!
nezelodo
@Shikari: tegnap 19:45.Ha nem jön be az útszéli kurva stílus, akkor ne írogass ebben a stílusban, elrettentésképp meg olvasd saját magad.
Eriksson
@Rockxy: tegnap, 22:18

Ezeknek sem kell félniük, hogy letapossák egymás lábát. Egy Majálison, vagy egy falusi Búcsúban többen vannak.
nezelodo
@Shikari: Neked nem váleményed van, csak önmagad jellemzését terjeszted, ami egyébként is nyilvánvaló. Próbáld meg ezt a stílust egy falusi kocsmában, és rögtön néhai leszel...
nezelodo
@Shikari: Hogy megkedvelteted a kenyéradó főnöködet a mocskos stilusoddal! Illetek egymáshoz.
nezelodo
@Shikari: Minden mondatodban gyalázol valakit, minősítő jelzőket aggatsz másokra, nem gondolod, hogy ezért akaszkodnak össze veled? Egyáltalaán honnan ez a magas ló, ahonnan kioktatsz és gyalázol mindenkit aki nem ért egyet veled? Nagyon ismerős ez a stilus...
nezelodo
@Shikari: Látod rögtön cáfolod magad,"a hordával együtt vonyítanak". Nem kell itt hivatkoznod a másik beszólására, látod, megy az neked magadtól is, és a klón tesódnak is, aki "véletlenül" megszólítás nélkül rámtalált, remélem viszont lájkol majd.
Amúgy nem olvashattál a neked írt hozzászólásomban egyetlen politikai, választási, lopási megjegyzést sem, de ezzel akarod elkenni ami nem megkerülhető a moderátorra érett szóhasználatodat.
nezelodo
@Horizont: Az a dolguk, hogy tönkretegyék a fórumot, érv nincs csak a nagy üres duma. Érdemben semmihez nem tudnak hozzászólni. Találkoztam nagyon sok ilyennel, ha véletlenül olyan szitu alakult, hogy bizonyítani is kellett, akkor az egérluk sem volt kicsi, hogy elrejtőzzenek.
Az ilyeneknek ajánlom a YT-ról a Vaskereszt c. filmet, bár kétlem, hogy megértik azt az egyszerű történetet

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.