Az új Országgyűlés és a leendő kormány legitimációja minden vitán felül áll – jelentette ki Áder János köztársasági elnök kedden az új parlament alakuló ülésén.

Április 8-án, a választási eredmények megismerése előtt – látva a magas részvételt – a most ellenzéki szerepre készülő pártok vezetői is ekként nyilatkoztak. Szinte kivétel nélkül azt mondták, hogy a magas részvétel erős legitimitást ad a következő Országgyűlésnek és kormánynak

- hívta fel a figyelmet az államfő.

Azt is hangsúlyozta, hogy a választók döntését mindenkinek tiszteletben kell tartania, ez a demokrácia alapszabálya. Az országgyűlési választás végeredménye világos, egyértelmű, jogilag megkérdőjelezhetetlen

- jelentette ki.

Az elnök beszédében javasolta, hogy az Országgyűlés Orbán Viktor kormányfőt, a Fidesz elnökét válassza újra miniszterelnöknek.

Áder János köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a választáson és annak lebonyolításában, valamint azoknak, akik a jogorvoslati eljárások során a benyújtott kifogásokat időben elbírálták.

A köztársasági elnök szerint érdemes ugyanakkor foglalkozni a választási időszak tanulságaival, ezért azt javasolja a parlament törvényalkotási bizottságának, hogy a Nemzeti Választási Bizottsággal (NVB) együtt tekintse át a választási eljárás tapasztalatait, és ha indokolt, tegyen javaslatot az Országgyűlésnek a választási eljárási törvény módosítására.

Áder János azt is a Ház figyelmébe ajánlotta, hogy idén 23 párt állított országos listát, soha ennyi ezelőtt. Közülük 16 nem érte el az 1 százalékos támogatást, 15 pedig még a 0,5 százalékot sem – mondta, megjegyezve, hogy minden egyes országos listát állító párt legalább 153 millió forint támogatásban részesült, és a korábbi tapasztalatok alapján sajnos esély van rá, hogy ezzel nem tudnak elszámolni.

Ezért megfontolásra javasolja az Országgyűlésnek, nem kellene-e visszatérni a korábbi szabályozáshoz és elejét venni annak, hogy a demokrácia ünnepéből néhányan üzletet csináljanak.

Felidézte emellett: április 8-án voltak olyan szavazókörök, ahol 2-3 órát kellett várakozni, hogy a választók leadhassák szavazatukat. Ezt elfogadhatatlannak minősítette, és elnézést kért azoktól, akik ilyen méltatlan helyzetbe kerültek, ugyanakkor meg is köszönte nekik, hogy türelmesen, zokszó nélkül várakoztak.

Európa jövőjét érintve Áder János úgy fogalmazott: az Európai Unió néhány vezetője mintha elveszítette volna iránytűjét.

A köztársasági elnök azt mondta: az uniós közéletet a világos jövőkép hiánya, a kicsinyes vitákba feledkező politikusok, szellemi restség és unalomig ismételt közhelyek jellemzik.

Hozzátette: Helmut Kohl még értette az alapító atyák üzenetét, érdemes lenne visszatérni a gondolataihoz. "Mi egy egyesült, demokratikus, polgárbarát, cselekvőképes és föderális alapvetésű Európát szeretnénk" – idézte az egykori német kancellárt.

Végül arra hívta fel az Országgyűlés figyelmét, hogy infokommunikációs forradalom és úgynevezett klímaforradalom zajlik a világban.

A magyar gazdaságnak is új kihívásokkal kell szembenéznie: digitális gazdaság, infokommunikáció, robotizáció, mesterséges intelligencia – sorolta a köztársasági elnök, aki szerint ma az a kérdés, hogy ebben a versenyben "a győztesek vagy a vesztesek oldalára kerülünk". Megjegyezte: Magyarországon ma már a munkavállalók több mint 15 százaléka dolgozik a digitális gazdaságban.

Emellett az elkövetkező évek egyik legfontosabb kérdésének azt nevezte az államfő, hogy "képesek leszünk-e úgy növelni jólétünket, hogy a felhasznált erőforrásokat ne utódainktól vegyük el".

És úgy, hogy a természettel szemben az utóbbi évtizedekben felhalmozott adósságunkat még törlesszük is – tette hozzá. "Az emberiség mérhetetlen kapzsiságában" ugyanis az utóbbi évtizedekben többet vett el a természettől, mint amennyihez joga lett volna, többet, mint amennyit a természet elviselni képes és pótolni tud – mondta, hangsúlyozva: "ezen az úton biztos, hogy nem mehetünk tovább".

Áder János beszéde végén a következő négy évre ugyanazt az idézetet adta útravalóul képviselőknek, amit 2014-ben:

A haza minden előtt

Forrás: MTI

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Klubtag
Tisztességes magyar ember, pláne, ha jogvégzett ilyet ki nem ejthet a száján - mármint, hogy ez a országgyűlés legitim. Persze van az a cafrang, amitől akár korpás lehet a haj. Az erkölcsi és jogi legitimáció nem korlátozódik egyetlen napra, a választás napjára (no ez is megérne néhány mesét). Tíz éve csupa olyan közjogi esemény zajlott, ami minden tekintetben ennek a legitimációnak a hiányát igazolja és ebben ön KE Úr bizony bűntársként kerül majd be a XXI. század 10-es éveitől hazánkra kényszerített szégyenteljes történéseibe.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Sámannus
A felvetés is gyalázatos, hiszen ezért van kint a tömeg. Szaralakok vagytok, mert konszenzus nélkül alkotmányoztatok.
Commenter
Tévedsz, illiberális demokrata (ROFL) puccsista kormány bábelnöke. Csak önmagatok szerint vagytok legitimek, minden demokratikus ország szerint nem. Még van képed ennek tetejébe azt is állítani hogy az EU egyes államai vesztették el az iránytűjüket? Pofátlan harcsaképű, remélem ti azonban jól megtaláljátok az iránytűtöket ami egyenesen a politikai nihilbe és a pokolba vezet. Sz@rházi dupla nullák.
Klubtag
Tisztességes magyar ember, pláne, ha jogvégzett ilyet ki nem ejthet a száján - mármint, hogy ez a országgyűlés legitim. Persze van az a cafrang, amitől akár korpás lehet a haj. Az erkölcsi és jogi legitimáció nem korlátozódik egyetlen napra, a választás napjára (no ez is megérne néhány mesét). Tíz éve csupa olyan közjogi esemény zajlott, ami minden tekintetben ennek a legitimációnak a hiányát igazolja és ebben ön KE Úr bizony bűntársként kerül majd be a XXI. század 10-es éveitől hazánkra kényszerített szégyenteljes történéseibe.
volvós
..." Az országgyűlési választás végeredménye világos, egyértelmű, jogilag megkérdőjelezhetetlen "...János, János !!! És közben nem röhögted el Magad ? ( By Hofi ...)
Sokszor szégyellem magam, hogy egy iskolába jártunk Csornán !! :-((((
Commenter
@Klubtag: jó újra olvasni Téged welcome back! Jól eltűntél ám, amióta d hozzászóló annyira feldühített (engem) is hogy szinte széttrollkodtam a topicot ami úgy nézett ki mint egy agyontorpedózott lap a matekfüzetből. Bocsánatot kérek hiszen ez jó lecke volt arra vonatkozólag hogy "ne etesd a trollt, és főleg dühödben ne utánozd a viselkedését. Gondolom, azért olvasgattad a könyvek mellett a hozzászólásokat is! Klubtag, ez az ember (és évfolyamtársai csak papíron jogvégzettek!) Na jó Áder apósa elismert bíró volt, de ehhez Ádernek semmi köze és nem is érdeme.) Áder évfolyama a boldogult KISZ KB-s aktivitásuk okán jutott be a jogi karra, ma már át sem léphetnék az egyetemen küszöbét. Minden szavad igaz, és szívből jövő Klubtag.
A választás elcsalt volt.Talán Follett mesternek folytatnia kell(ene) az Örökkévalóság Küszöbén c. könyvet, megírhatná hogy narancsos hatalom bitorlók hogyan és miért jutnak majd az idők végezetén túl pokolra. Ezeket így ilyen hozzászólásokkal is folyamatosan támadni kell, a szó veszélyes fegyver ugye, remélem itt a fórumozók többsége veled és velem jön, velük tartanak...most, ha nem a hozzászólásokat böngészed mit olvasol éppen? Meggyógyult már a sérülésed ami miatt nem tudtál részt venni a Fővám téri tüntetésen?
Commenter
@Klubtag: sokkal szebben fogalmazol mint én ezekkel kapcsolatban bármikor is tudnék...köszönöm a szavaidat.
tudode
A kérdés az, hogy Vörös Imre alkotmányjogásznak, vagy "ezeknek" ...k e l l .. visszaadni a diplomáját?
.
nepszava.us/az-alkotmanyjog-professzora-szerint-tovabbra-sem-legitim-a-kormany-es-az-orszaggyules/
.
Szégyelljék, ha van még szégyenérzetüket a VASTAGBŐRÜKET!
dr. prédikátor
Káder jani, Káder jani! Nem szégyenled magadat? legitimnek nevezni egy elcsalt választást???Föl sem merül benned hogy a határon túliak/ akik besegítettek a csalásba/ szavazatával, és az alamizsnáért megvettek szavazatával sikerült elcsalni a választást???A gerinctelenséged jól fizet!!!
kereső
Nem az a lényeg! orbanisztánban hogy ténylegesen legitim-e a parlament és a kormány.A látszat a lényeg !
A legitimáció-és vele együtt a demokrácia- látszatát pediglen másodszor is biztositották mindazok az ellenzékiek?!,akik az alaptörvényre esküt téve,lényegében a NER-re és orbánra esküdtek.Miért is? Mert Magyarországnak egypárti alaptörvénye, egypárti választójogi törvénye van,és mindkettő fidesz=orbán.Végtelenül szomorú.
Commenter
@Klubtag: hamar kedvenc lett a hozzászólásod és teljes joggal, mert abszolút összefoglaltad az embernek és a mondandójának is a lényegét. Áder KE-nek a néhai és a világszerte ismert és elismert valóban kereszténydemokrata Helmut Kohltól a "német egység kancellárjától volt mersze idézni egy olyan parlament előtt amelyik minden csak nem legitim. Sőt, Ádert és párttársait a néhai Kohl kancellár még liberális demokrataként ismerte meg, majd láthatta hogy mivé lettek és mivé tették Magyarországot. Angela Merkelnek pedig ki más lehetett volna a mentora mint Kohl kancellár? Remélem a kancellár asszony is elborzad a ma történtektől, és az EU hamarosan elzárja azt a fránya pénzcsapot. Sajnos a politikai szankciók itt önmagukban már nem elegendőek...
Nessy
Kedveskéim! Ádernek tökéletesen "igaza" van. Tényleg "vitán felúl áll"!
Az elmúlt időszakban vitázott valakivel is pártunk és kormányunk, élén Orbánnal? Nem! Ergo könnyű a nem létező vitán felül állni! Ebbe még a bányabéka altája is belefér.
Commenter
@Nessy: Klubtag ezt tökéletesen megfogalmazta, ahogy írtam is. Nos remélem a történelemtől majd a kormány is és a jelenlegi illegitim hatalom és elcsalt választás felett szemet hunyó. sőt azt támogató KE is megkapja a magáét. Jut eszembe: a fidesz kivégezte a köztársaságot annak hatályos európai léptékű alkotmányával együtt. Tehát ilyen politikai rang hogy köztársasági elnök jogi értelemben nincs, mert Áder maximum Magyarország elnöke lehet, a Magyar Köztársaságé nem. Abszurd.
Nessy
@Commenter: Abszurdisztánban ez már csak így van!
Alkotmány nélküli Alkotmány Bíróság !
Az igazságból is elveszett az "i" !
A kormány propaganda és a tények közti szakadék már a Marianna árok alsó szintjén van.
Commenter
@Nessy: Hiszen Alkotmány sincs! Egy Alaptörvénynek csúfolt tákolmány van amit a hatalmon maradt/hatalmon levő párt két funkcionáriusa hozott létre egy lapotopon, útban Brüsszel, majd hazafelé. A Grundgesetz (Alaptörvény) szót lopták el a német alkotmány nevéből és jó narancsnyikként összefércelték azt amire az MSZP-Párbeszéd és Hadházy Ákos nem volt hajlandó fölesküdni. A Jobbik, a LMP és a DK ellenzéki pártként mégis fölesküdött rá és akárhonnan is nézzük ez így sajnos nagyon nincs rendben.Gyakorlatilag ez a három párt legitimként tekint a jelenlegi hatalomra, holott nagyon nem az. Oda kellett volna állniuk az MSZP-Párbeszéd és Hadházy mellé, nem a saját kis senki által nem jegyzett és nem értett kiegészítő szövegüket elmormogni a parlamentben. A hatalmat az ő kiegészítő szövegük abszolút nem érdekelte.
Desischado
A káder egy gerinctelen orbán csicska, semmi több. Még hogy vitán felül áll, hogy jogosan illegális, egy fészkes fenét! Ordas csalással jutottak hatalomra, fehéren feketén ez a lényeg. Nem mondom ki mit gondolok, mert kúltúrált viselkedést tanultam. De ennek az orbán bábnak is akkora vastag bőr van a pofázmányán, hogy a rinocéroszok és a krokodilusok sírva könyörögnének érte. Eladta magát ennek az elmeroggyant csuti cigánynak, - elnézést a becsületes romáktól - megvette orbán kilóra. És ez a köztársasági elnök! Sírni szeretnék, de a hányinger is kerülget, hogy hova jutottunk, szégyen, gyalázat!
png
A bajszos szar hónapokig semmit nem okádott a világra, és most fogalmaz vastagon.
Még egy ilyen gáz, undorítóan képmutató alja senkiházi mocsadék köztársasági elnöke nem volt ennek az országnak.
Hogy a faszomba hívnak egyébként.. Ja, Áder János.
Sokat tanultál Áder János, azért, hogy egy szennyember legyél?
Tényleg azért tanultál sokat, hogy egy legalja utolsó gazember legyél?
Kidobott pénz volt a taníttatásod, te bugris, vérprimitív magyar paraszt !!!

Sok ember nem tudásért tanul sokat, csak azért, hogy még gecibb legyen - hogy kiterjeszthesse a benne lapuló geciséget.
A tudósok hamisítanak, félrevezetnek.
A pénzemberek átvernek a saját hasznukra.
A politikusok elnyomnak, és nyerészkednek.
A vallási egyetemet végzettek, meg elveszik tőled a jövődet, a hamis tanjaikkal.
Szerinted ez nem így van.
A világ állapota pedig mégiscsak azt igazolja, hogy ez így van!

Tetszik?
Nem teszik?
Ez így van !!!

Felülről a fehérgalléros bűnözők, alulról meg a kigyúrt kopasz bűnözök bénítják meg a normális életet élni akarókat.
Ennek a világnak pusztulni a kell!
És el is fog pusztulni.

(Azért közben lehet, hogy móresre tanítok néhányat, ahogy meg is tettem eddig, csak a miheztartás végett, de ez az én saram.)

Már csak annyit szeretnék elmondani végül: Gyűlöllek Magyarország - amivé lettél.
png
...Amivé lettél, amivé hagytad magad tenni.
Normális ember üvöltve fekszik, és üvöltve ébred ebben a szartengerben !!!
png
Hazug, tolvaj,csaló, rabló, gyilkos, népirtó mondja meg nekem, hogy mi a jó?
Azt a telebaszott kurva életbe!
A kurva anyádnak oszd az észt, te hulladék büdös geci !!!
Nulla tisztelet, és ha a közelembe kerülsz véletlenül...
Igen, meg fog történni.
Egyszer már önfeláldoztam magam.
Jó érzés volt.
Megtenném újra.
kereső
@Commenter: Valamit félreértettél.Az mszp-párbeszéd is! letetette az esküt az alaptörvényre is!,és Hadházy is le fogja tenni,csak később.Nincs itt semmi különbség.
png
Ki megy rendőrnek?
A büdös paraszt, akinek büdös a munka.
Ki megy katonának, vagy bármilyen erőszakszervezetbe?
Aki ölni akar.( én már csak tudom)
Persze megmagyarázza a paraszt, de a börtönökben kevesebbért vannak sokan.
Jobbá tenni a világot?
Egy parasztot milyen ideológia vezérel?
Mivel a mindenkori kormányt szolgálja, még az az igazságot védőkkel szemben is, ezért hamis, és álságos minden magyarázat.
Parasztok, gyilkosok.. gyilkolni képes parasztok, akikre egy jóérzésű ember az egyhetes mosatlan lyukas zokniját sem bízná rá.
ŐK a rend őrei.

Anyám borogass!

Szarul hangzik?
Ha szarul hangzik, ha nem, ez van.

www.youtube.com/watch?v=n1PCW0C1aiM
png
Geci vagyok?
Mondtam valaha is egy szóval, hogy nem vagyok az?
Csak én én máshogy vagyok geci, mint a vérgecik.
Igen, van különbség geci és geci között.
png
A rendőrállamhoz mi kell?
Rendőrök, akik végrehajtják a parancsot feltétel nélkül - feltétlenül.
Ki megy rendőrnek - feltétel nélkül?
Ugye, hogy így árnyalva már más a menyasszonyfekvése?
Pedig ez van, baszd meg.
Equus1
Szálasi is ezt mondta volna... Áder úr emlékezzen erre majd a Népbíróság előtt is...
kereső
@Commenter: Nem mind a 199 képviselő tette le az esküt. Az LMP-s Hadházy Ákos nem ment be a terembe, nem vett részt az eskütételen. Így ő még hivatalosan nem számít képviselőnek, nem szólalhat fel, nem szavazhat, nem vehet részt bizottsági munkában.
Commenter
@kereső: Respekt, HÁ-nak akinek a magániratait is ellopatta a fidesz, párttársa inzultálta, szidta lökdöste. De állja a sarat hiszen ő kongatta meg a vészharangot a Fidesz korrupciós ügyei felett...
Jozefina
Egy államelnök hogy lehet ekkora bunkó,l naív, erkölcsi nulla!!!??? A vitán felüli kijelenés kicsit túlzás. A vitáknak még nincs vége!!
kereső
@Commenter: én várnék a respekttel,mert Hadházy csak azért nem ment be az eskütételre,mert nem akart orbánnal és farkas diszcigánnyal együtt esküdni. Majd külön.Láthatod,ha nincs eskü,akkor nincs képviselőség.Nincsenek képviselői jogok-azok az eskütétellel válnak jogokká.
Az mszp-párbeszéd külön esküje ebből a szempontból semmit sem ér,mintahogy a dk kiegészitése sem.A dk kivonult az eskütétel után, a többi ellenzéki? benn maradt megtapsolni ádert,kövért ..meg a többit.Olvastam Burány S. magyarázkodását, meg Eörsi Mátyásét is a mandátumfelvételről.Olyan " jó kifogás sohasem volt rossz" izű mindkettő.
Commenter
@kereső: a respektet csak arra írtam, hogy ő párttársaival ellentétben legalább nem ült be rögtön, és nem akart máris egy levegőt szívni orbánnal és flórival.Tudom hogy a "kinn letett eskü" jogi szempontból nem sokat ér és mégis legalább szimbolikus jelentése van. Az ellenzéket totál kinyírta az elcsalt választás az újabb 2/3. Tehetetlenek, már nem is kell "leszalámiznia" Ov-nek őket mint anno a kdnp-t és a mdf-et. Az LMP meg trójai faló volt Menni fog magától a totális elgyengítésEgyetlen esélyük van: összefogni a tüntetőkkel, a civilekkel és egyes parlamenti pártokkal összefogni. A parlamenten kívül. Bár ez a parlament igy is, úgy is, illegitim, hiába mantrázza Áder is az ellenezőjét.
mackoka46
Sajnos bajszos szar te is tudod, hogy csaltatok. Ezért ismételgetsz, de hiába. Amikor meghallottam , hogy miniszter lesz lesz a rózsadombi szajha szarka egyből tudtam,,,

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.