Civilek tüntetnek a parlament megalakulása és az új kormány ellen kedden a Kossuth téren a Civil Ellenzéki Kerekasztal elnevezésű szervezet felhívására. Dél előtt néhány perccel a demonstrálók egy csoportja megpróbálta áttörni a rendőrök sorfalát az Országház déli kapujánál, de kisebb dulakodás után visszaszorították őket – írja az MTI.

A Nem akarjuk ezt a parlamentet és kormányt! címmel meghirdetett demonstrációról a szervezők a Facebookon azt írták:

A többség nem akarja, hogy a csalással megválasztott új parlament és kormány felálljon!

A Kossuth tér kedd délelőtt rendőrsorfallal volt körbezárva, egyedül a metróbejáratot lehetett megközelíteni, a Vértanúk tere felől.

A néhány száz tüntető többsége az Alkotmány utca és a Kossuth tér sarkán csoportosult. Itt két színpadot is felállítottak, az egyikről civilek beszélnek, egyebek mellett arról, hogy újjá kell szervezni a társadalmi szolidaritást, hogy együtt tudjanak fellépni "a túlhatalom" ellen. A téren nemzeti és uniós lobogókat látni. Egy többméteres molinón az áll: "Az alaptörvény érvénytelen!"

A demonstrálók között feltűnt délelőtt Hadházy Ákos, az LMP egykori társelnöke is, aki újságíróknak azt mondta: ez a parlament nem nevezhető legitimnek, például a választási rendszer egyenlőtlensége miatt.

Közölte azt is, hogy kedden nem teszi le az esküt, de később igen.

Jelezte:

sajnálja, hogy ellenzéki kollégái bent ülnek az Országgyűlés megalakulásán, és azzal, hogy ő kint van, a helyzet súlyosságára kívánja felhívni a figyelmet.

Az Országgyűlés alakuló ülésének díszvendégei a főbejárathoz vezető oroszlános lépcsőhöz érkeztek kedd délelőtt, a tüntetők ekkor azt skandálták: "Viktátor", illetve "hazaárulók".

A rendőrök nem sokkal fél 11 előtt elálltak az útból, a demonstrálók az oroszlános lépcsőhöz mentek, ahol rendőrsorfal állt.

Később, 12 óra után megkezdődött a tüntetők kiszorítása.

A tüntetésről az Index közvetített élő videóban:

Forrás: MTI, Index

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.