A büntetés-végrehajtási bíró első fokon döntött a budai Skálánál történt pénzszállítórablás életfogytiglanra ítélt egyik elkövetőjének feltételes szabadságra bocsátásáról. Az ügyészi fellebbezés miatt a végzés nem jogerős, és nem lépett hatályba – tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője szerdán az MTI-t.

Juhászné Prágai Erika közölte, a bíró megállapította, hogy a feltételes szabadság ideje 15 év, ez idő alatt az elítélt pártfogó felügyelet alatt áll.

A bíróság az elítélt részére külön magatartási szabályokat írt elő, melyek megszegése esetén – ügyészi indítványra – a feltételes szabadság megszüntethető. Ilyen magatartási szabály, hogy a férfi egyik általa elkövetett bűncselekmény sértettjével sem tarthat kapcsolatot.

A büntetés-végrehajtási bíró megállapította, hogy elítélt a büntetése kezdeti időszakában tanúsított több, mint 18 évvel ezelőtti fegyelemsértéseitől eltekintve betartotta az intézet rendjét, több éven át kifogástalan, példamutató magatartást tanúsított, különböző címen 28 jutalmat is kiérdemelt.

A bíróság igazságügyi szakértői véleményt is beszerzett, illetve az elítélt nyilatkozatai alapján részéről határozott jóvátételi szándékot állapított meg.

A szóvivő közölte, a döntés ellen az ügyész fellebbezést jelentett be, így a végzés nem jogerős. A fellebbezés halasztó hatályú, az elítélt szabadon bocsátására ezért nem került sor.

Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője az MTI-nek azt mondta:

az ügyészség szerint nem állnak fenn a feltételes szabadságra bocsátás törvényi feltételei, ezért fellebbeztek.

Bár az elítélt magatartása a bv-intézetben megfelelő volt, ez még nem biztosíték arra, hogy feltételes szabadságra bocsátása esetén is törvénytisztelő életet élne – tette hozzá.

Közölte:

a férfi azt mondta a bíróságon, "még nem kéri" a szabadlábra helyezést, és úgy nyilatkozott, hogy a lakhatási körülményei sem megoldottak.

Bene Lászlót a Legfelsőbb Bíróság 1996-ban több emberen, részben előre kitervelten, részben nyereségvágyból, részben aljas indokból elkövetett emberölés bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a Budai Skála áruház pénzszállító autójának kirablása, valamint több ember, egy 23 éves egyetemista és két vadász életének kioltása miatt.

A Legfelsőbb Bíróság döntése alapján az elítélt legkorábban 20 év kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Ez az időtartam 2014. május 4-én telt le, a bíróság utoljára 2016. szeptember 7-én döntött a férfi ügyében mellőzve a feltételes szabadságra bocsátását.

Forrás: MTI

Cikk- és címlapkép: YouTube/ECHO TV

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

görbetükör
Négyszeres gyilkost nem lenne szabad soha többé szabadon engedni. Élete végéig kellene börtönben maradnia. Legyen elég, hogy nálunk nincs halálos ítélet.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
görbetükör
Négyszeres gyilkost nem lenne szabad soha többé szabadon engedni. Élete végéig kellene börtönben maradnia. Legyen elég, hogy nálunk nincs halálos ítélet.
Commenter
@görbetükör: egyetértek jár neki a tényleges életfogytiglan! De mit vársz egy olyan rezsimtől amelyik egy baltás gyilkost kiadott a hazájának, így vígan éldegélhet az, aki baltával kettéhasította alvó honfitársa fejét?! Nem emlékszem pontosan azt hiszem azeri származású volt...
parasutyo
hmmm. az apa helyében én biztosan beszereznék valami maroklőfegyvert, majd illően megköszönném az elmúlt éveket, míg van lőszer a tárban...
szep napot
Mindenki ismeri az arcat es megveti. Az ebbol adodo frusztraltsag miatt vagy felkoti magat vagy ismet gyilkolni fog. Jobb ha benn marad. A benti elet az igazi elete.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.