Állandóan vitát kell folytatnunk Brüsszellel arról, hogy a migránsoknak milyen emberi jogait kell tiszteletben tartani, miközben itt van százötvenezer magyar Kárpátalján, akiknek alapvető emberi joguk, hogy a saját hazájukban biztonságban, a saját nyelvüket használva élhessenek – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten.

A tárcavezető Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökével egyeztetett, majd közös sajtótájékoztatójukon arról beszélt, úgy tűnik, Brüsszelnek a migránsok fontosabbak a kárpátaljai magyaroknál:

Brüsszel jelenleg azt a látszatot kelti, mintha számára a migránsok emberi jogai fontosabbak lennének, mint a Kárpátalján élő magyar embereknek a jogai, és én azt gondolom, hogy ez egy nagyon káros képzet, amit jó lenne, hogyha Brüsszelben felszámolnának. Tehát mi azt várjuk el Brüsszeltől, hogy a kárpátaljai magyarok valóban létező jogainak érdekében keményen lépjenek fel

Szijjártó Péter kifejtette:

Ukrajnában a magyar nemzeti közösséget sértő jogszabályokat illetően a helyzet tovább romlott az elmúlt napokban, ahelyett, hogy Ukrajna megfelelne a nemzetközi fórumok döntéseinek, elvárásainak, több olyan kezdeményezés, fejlemény történt, amelyek súlyosbítják a helyzetet.

A külügyminiszter emlékeztetett: a Velencei Bizottság tavaly év végén hozott döntése ellenére a mai napig egy hivatalos konzultációt sem folytatott az ukrán kormány a KMKSZ-szel a közoktatási törvényről, amely 23 éves kor helyett csak 12 éves korig teszi lehetővé a teljes körű anyanyelvi oktatást.

Szijjártó: úgy tűnik, Brüsszelnek a migránsok fontosabbak a kárpátaljai magyaroknál

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke a Külgazdasági és Külügyminisztériumban folytatott megbeszélésükön 2018. május 9-én. Balról Csutora Zsolt keleti nyitásért felelős helyettes államtitkár, jobbról Magyar Levente parlamenti államtitkár. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Szijjártó Péter közölte: Ukrajna 2023-ig tolná ki a közoktatási törvény végrehajtási periódusát, azonban ez kevés, elvárjuk, hogy 2023-ig ne hajtsa végre a törvényt, és a 2023-ig tartó időszakban állapodjon meg a kisebbségekkel. Elvárjuk azt is, hogy a magániskolák kerüljenek ki a törvény hatálya alól – tette hozzá.

Mint mondta, ezeknek az elvárásoknak Ukrajna könnyen megfelelhetne, és ha megteszi, Magyarország feloldja a NATO-ban érvényben tartott vétóját.

Megjegyezte:

aggodalommal tekintenek az állampolgársági törvényjavaslatra is, amely elvenné az ukrán állampolgárságot a kettős állampolgároktól. Ez nemcsak magyar, hanem NATO-szempontból is aggályos, hiszen NATO-tagországok állampolgáraitól venné el az ukrán állam az ukrán állampolgárságot ezzel az törvénnyel.

A külügyminiszter kitért rá: Magyarország folyamatosan keresi a párbeszéd lehetőségét, ezt bizonyítja, hogy a jövő héten az uniós külügyminiszterek találkozója alkalmával megbeszélést folytat az ukrán külügyminiszterrel, május 23-án pedig Budapestre érkezik Wess Mitchell amerikai külügyi államtitkár.

Brenzovics László hangsúlyozta: újabb és újabb olyan intézkedések, tervezetek készülnek, amelyek szűkítik a jogaikat, ellentétesek az ukrán alkotmánnyal és Ukrajna nemzetközi vállalásaival.

Márpedig ha egy ország az EU-ba és a NATO-ba igyekszik, nem hozhat olyan intézkedéseket, amelyek ellentétes az európai elvekkel – mutatott rá.

Közölte:

az összes európai kisebbségről szól ez az ügy, mert ha fel lehet számolni a magyar nyelvű oktatást Ukrajnában, akkor más országokban is meg lehet ilyet tenni.

A KMKSZ vezetője elmondta:

azt szeretnék elérni, hogy 2023-ra tolják ki a közoktatási törvény bevezetését, és addig megfelelő jogszabály jöjjön létre, amely nem áll ellentétben Ukrajna nemzetközi kötelezettségeivel és az alkotmánnyal.

Kérdésre Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy az európai parlamenti (EP-) választásig hátralévő időben "bőven lesznek politikai és jogi csaták", és közben zajlik a következő uniós költségvetési keret vitája, amellyel kapcsolatban egyesek szubjektív mércéket akarnak létrehozni a szerződések alapján járó források tekintetében.

Úgy vélte, a migrációt illetően az Európai Bizottság megpróbálja nyárig lezárni vitát, pedig – mivel a migráció jelenleg a legsúlyosabb kihívás –, helyes lenne, ha az EP-választáson az európai emberek szabhatnának irányt ebben a kérdésben.

Megjegyezte: az asztalon van a Sargentini-jelentés is, amely "minősített hazugságok gyűjteménye", és már lezárt kérdéseket is feszeget.

Ugyancsak kérdésre a külügyminiszter kitért rá: a tárca szerkezetét illetően helyes, ha együtt marad a külgazdaság és a külpolitika, de lesz változás, néhány új portfólióval gazdagodik a minisztérium.

Forrás: MTI

Fotó: MTI

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Ukrajnában mi az ország hivatalos nyelve?
Nálunk a magyar. Ergo ha egy roma akár beás, akár lovári nyelven akarna ügyet intézni, hivatalos papírt kitölteni, nem igazán sikerülne neki. Második nyelvként viszont az tanulhat, amit óhajt. Megőrizheti a kultúráját, a nyelvét. De a hivatalos nyelv akkor is az adott állam nyelve!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
nektek ez az éltetőelemetek "Állandóan vitát kell folytatnunk Brüsszellel " ez már kényszeres! =))
Nessy
Ukrajnában mi az ország hivatalos nyelve?
Nálunk a magyar. Ergo ha egy roma akár beás, akár lovári nyelven akarna ügyet intézni, hivatalos papírt kitölteni, nem igazán sikerülne neki. Második nyelvként viszont az tanulhat, amit óhajt. Megőrizheti a kultúráját, a nyelvét. De a hivatalos nyelv akkor is az adott állam nyelve!
nemfideszes
"Úgy tűnik" folytatódik az uszítás az EU ellen, megalapozva ezzel a kilépés leendő indokait a fidióta seggnyalók számára.
Jozefina
A kárpátaljai magyarok nektek is csak addig fontosak, amíg az "X"-t be tudják jelölni!!! Minden együttérzése a Trianonnal határon kívül rekedt emberekért!!! De ma már át lehet települni véglegesen is az anya országba!!! Miért nem akarnak?? Valószínűleg jobb nekik ott, mint egy diktatúrában. Hogy sokan már magyarul sem tudnak??, Az gáz!! De ilyen programokat kellene támogatnia inkább a degenerált fidesznek, mint stadionokat építeni.
csipetke
@Jozefina: Pont ez jutott eszembe nekem is,hogy a Kárpátaljai magyarok közül nagyon sokat meg tudtak venni kilóra,és ideutaztattak a fideszre szavazni.A többi megállapításoddal egytértek...
Macskaszem
@Shikari: Igen a fidesz az egy ilyen népség!!!
tudode
N o m á l i s ? Saját házuk táján/hazájába sepregessenek,van mit!
.
Csak azért "élősködhetnek" az anyaország nyakán, mert a NÉP MEGFELELŐ ARÁNYA Csipkerózsika álmát alussza!
.
És mi van azokkal az ALAPJOGOKKAL, amelyeket a GAZDIJA elkommunizált az "érvénytelen" RÖTYI PAPÍRJÁVAL?
.
Arra nem volt se FELHATALMAZÁSUK, SE .. J O G U K !
mackoka46
Te mocskos náci, Isten előtt egyenlőek az emberek. A menekülő emberek megsegítése pedig nem tűr halasztást.
human
Volt egy osztálytársam akit ha meglátott az egyik tanár mindig ezt kiabálta hangosan oda neki:
- Pista fiam! Már megint hülye vagy.
Ez volt az alap üdvözlés. Mondjuk volt ennek alapja is.
cs.n.
Nem érdekel, mit mond ez a jellemtelen szócső.
F_Viktor
Ez a tökkel ütött faszkalap Velencei Bizottságot, meg NATO-t emleget, mögéjük bújna, mikor az előbbit üldözi, a napokban pedig ezt írta a The Wall Street Journal:
"...az utóbbi években Magyarország csendes nyugati szövetségesből azon tagállamok egyikévé vált, amelyek "leginkább akadályozzák a munkát az Európai Unióban és a NATO-ban"."
papa.49
Erre a válasz szopottfejűszargyártó ,,KÖZÖD,, ???
Van országuk, vannak vezetőik, oldják meg azok te minek pofázol bele más országok dolgába ???
1magyar
Sőt! Brüsszelnek fontosabbak a migránsok mint a saját népe, illetve azok közül is a szegényebbek.
Inkább azokat segélyezi mint az uniós állampolgárokat akik rászorulnának.
Nessy
@1magyar: Hmm! Néha mi is másokat "segélyezünk" az itthoni problémák kezelése helyett! Igaz, nálunk minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel nagyon meg van elégedve pártunk és kormányunk a haverokkal egyetemben. A pár millió rászoruló meg oldja meg a gondjait.
1magyar
@Nessy: Ebben is igazad van, Orbánnak is még finomítani kellene a bennszülött állampolgárok segítésén.
Nessy
@1magyar: Már el is kezdte! Életbe lép a "gyermek kötelessége a szülő eltartása" című törvény. Minimálbérből remekül megoldható egy lakáshitel, rezsi, saját gyermek,szülő eltartása.
1magyar
@Nessy: Az kamu, hülyeség. Egy ember nem tarthat lefelé és fölfelé is, saját magára is kell gondolni.De normális esetben egyébként működik a le- és fel segítés. Ahhoz törvény sem kell.
Azok a gyerekek meg nem fogják a szülőket tartani akiket nem úgy neveltek, vagyis azt látták, tapasztalták, hogy nincs családi szeretet.
kereső
@1magyar: az úniós pénzeket ne az únión kérd számon, jut ide bőven belőle.Az,hogy Te nem érzékeled, azt kérd számon orbánon. Hol lé? kérdezd meg tőle.
papa.49
@kereső: Hová gondolsz ő ilyet kérdezzen az Istenkirályától ???
human
Orbánnak pedig a migránsok fontosabbak a korrupció elleni harcnál, a demokráciánál, az elszegényedő magyaroknál, az oktatásnál, az egészségügynél.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.