Egészségügyről, szociális helyzetről, oktatásról nem sokat beszélt.

A legbüszkébb arra vagyok, hogy húsz évnyi küzdelem után sikerült elérni, hogy nagypéntek munkaszüneti nap lett – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások ügyvezető minisztere csütörtök este Budapesten, a Hold utcai református templomban.

Balog Zoltán a nagypénteki munkaszüneti napra a legbüszkébb miniszterségéből

Fotó, címlapi kép: MTI/Sóki Tamás

A miniszter felidézte, húsz évig küzdött ezért, és ezzel az ünnep üzenete közelebb kerülhet az emberekhez.

Balog Zoltán a Protestáns tavasz rendezvénysorozat keretében beszélgetett a vallási toleranciáról Bogárdi Szabó Istvánnal, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnökével, Schanda Balázs alkotmányjogásszal és Lánczi András filozófussal, akiktől mások mellett azt kérdezte, vajon milyen következménye van annak a hatalomgyakorlásra, hogy Magyarországon a kultúra alapvetően keresztény alapokon nyugszik.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a politikusoknak különösen óvatosan kellene bánniuk a keresztény szóval, hiszen ha komolyan gondolják, akkor nem vonhatják meg az egyházaktól, hogy ők maguk vitassák és határozzák meg, hogy mit jelent kereszténynek lenni.

Szabó István azt hangsúlyozta, hogy az állam és az egyház tudatos szétválasztása kizárólag keresztény hagyomány, amelyet az iszlám nem ismer és nem is akar megismerni.

A református püspök szerint nem keresztény közegben levenni a keresztet, a vallási "identitásmárkát", nem a tolerancia jele, hanem kulturális megfutamodás.

"Zseniális ötlet" volt Isten "belecsempészése" az alaptörvénybe Schanda szerint

Schanda Balázs arról beszélt, hogy a magyar nemzet évszázadok óta felekezetileg nagyon megosztott. Ugyanakkor az az ökumené rossz iránya, "ha félretesszük mindazt, amiben nem tudunk megegyezni".

Az alkotmányjogász zseniális ötletnek nevezte Isten "belecsempészését" az alaptörvénybe, és fontosnak nevezte, hogy az alkotmány leszögezi, hogy a házasság egy férfi és egy nő kapcsolata. De – mint mondta – ha a jogrendszert megelőző konszenzus eltűnik, azt a jogrendszer parancsszóval nem tudja újratermelni.

A vallásszabadságot kimondó, 1568-as tordai országgyűlésről szólva Bogárdi Szabó István kiemelte: ami 1568-ban lejátszódott, amögött ott van a felismerés, hogy Erdély ütközőzóna, és nem engedheti meg magának a vallási dulakodást, ha meg akarja védeni a kis ország épségét.

Schanda Balázs megjegyezte: a tordai országgyűlésen nem a mai értelemben vett vallásszabadságot hirdették meg, hanem "egy nagyon kényes helyzetben négy vallás tűzszüneti megállapodást kötött".

Lánczi András emlékeztetett arra, hogy a vallási türelem megjelenésével egy időben jelent meg az európai gondolkodásban a kételkedés, és kezdett megformálódni az új, az észt középpontba állító emberkép.

Hozzátette azt is: korabeli, többször megfogalmazott vélekedés volt, hogy ha helyet adnak a reformációnak, az végül az ember vallástalanná válásához vezet majd.

(MTI)

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Tudja tiszteletes úr, a december 24 praktikusabb lett volna. Nem holt fáradtan rogyna le a háziasszony a vacsora asztalhoz Szenteste!
Jó, tudom, a reformátusoknak nagy ünnep a nagy péntek!
Azért úgy mellékesen megemlítve az is az önök "érdeme", hogy minden ünnepbe bele tudnak rondítani a politikai dumájukkal, a plakátjaikkal,a királyi médiával. Önöknek Krisztus születése helyett a migránsokról és Sorosról szólt este a Mennyből az angyal!
Igaz, kínos ellenzéki kérdésre O.V. Boldog karácsonyt kivánt, nagyon intelligensen és jóindulatúan!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
Tudja tiszteletes úr, a december 24 praktikusabb lett volna. Nem holt fáradtan rogyna le a háziasszony a vacsora asztalhoz Szenteste!
Jó, tudom, a reformátusoknak nagy ünnep a nagy péntek!
Azért úgy mellékesen megemlítve az is az önök "érdeme", hogy minden ünnepbe bele tudnak rondítani a politikai dumájukkal, a plakátjaikkal,a királyi médiával. Önöknek Krisztus születése helyett a migránsokról és Sorosról szólt este a Mennyből az angyal!
Igaz, kínos ellenzéki kérdésre O.V. Boldog karácsonyt kivánt, nagyon intelligensen és jóindulatúan!
papa.49
Bolondbalog ez a nagypénteki munkaszüneti nap PONTOSAN MUTATJA A KURVA NAGY HOZZÁÉRTÉSEDET faszkalap, szombaton meg minden bolt kinyit te féleszű, a Szenteste napja sokkal jobb lett volna !!!
Mivel, kivel harcoltál te a kereszténység SZÉGYENE, max. a démonjaiddal vigyorgó vándorköszörűs !!!
csak úgy....
Ezt a Balogot nem a Madách Imrebácsi írta? ;)
Hellcat
Ez igen öcsém...20 év alatt sikerült kiharcolni egy szünnapot...közben összeomlott az oktatás meg az egészségügye...de lett +1 szünnap...
lampa laz
Szegény esztergályos, ez a flancból divatba hozott álkereszténység amit a politikusok terjesztenek mint valami járványt kb annyit ér mint farsangkor a jelmez. Ez a sok tróger mind keresztényköpönyeg alá bújt bűnöző, amit csak álcának használnak.
Cicamama55
Csekélyke eredmény ennyi éves miniszterség után, remélem ő is látja...Az, hogy mit tett tönkre az általa irányított területeken, azt kellene taglalnia!
Zeta
@Nessy: azért az sem kutya, hogy nagyszombaton meg beül a pénztárgép mögé dolgozni.
Zeta
Isten belecsepészése meg teljesen felesleges volt a tákolmányba. Ereedménynek nem nevezmém nagypénteket,mint büszkeséget, inkább szégyennek , ha csak ennyivel tud dicsekedni. Dehát nincs is mivel, mert csak tönkre tett mindent. Nem csak esztergályosnak volt selejt.
justhpeter
@Zeta: Tökéletes összefoglalás. Egyetértek.
kisrigó
@lampa laz: Mindent leöntenek nemzethi mázzal, a vallást képmutató módon bitorolják, mérgezik az emberek lelkét, kihasználják az egyszerű emberek hitét, ez mind megbocsáthatatlan! Sajnos ehhez asszisztáló papokat is találnak, ami még nagyobb bűn a szememben!
Clavigo
Nagyjából leszarom ezt a " hatalmas eredményt "...
Macskaszem
Ez eredménynek elég karcsú, tekintve, hogy december 24-nek mindenki jobban örült volna. Ugyanis a többség nem vallásos, nem jár templomba, bármennyire is erőltetik. Magyarán sz@runk a nagypéntekre. A gyerek is csak muszájból jár hittanra, mert az iskolákba kéretlenül úgy betüremkedett a vallás, mint egy pusztító daganat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.