Továbbra is labilis marad a levegő.  Az Északkelet-Európa felett elterülő anticiklon déli peremén helyezkedik el hazánk. A Dunántúl nyugati részét egy gyengülőben lévő hidegfront éri el, ami pénteken napközben feloszlik.

Felhőszakadásokkal kezdődött északnyugaton a péntek – kiadták a citromsárga riasztást

A zárt felhőzet a Dunántúlon is szakadozik, illetve gomolyossá válik, a tartós csapadék megszűnik, és arrafelé is több órára kisüt a nap. A Dunától keletre a napos délelőtti órák után gomolyfelhők képződnek. Délelőtt a Dunántúlon, délután másutt is elszórtan valószínű zápor, zivatar, legkisebb eséllyel a délkeleti megyékben. A Dunántúlon többfelé megélénkül, néhol megerősödik az északira forduló szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 29 fok között alakul, a Nyugat-Dunántúlon lesz a hűvösebb. Késő estére 15, 21 fok közé hűl le a levegő.

Felhőszakadásokkal kezdődött északnyugaton a péntek – kiadták a citromsárga riasztást

Kora délelőttig inkább csak a Nyugat-Dunántúlon alakulhatnak ki szórványosan zivatarok, majd délutántól a záporok mellett elsősorban az Északi-középhegység térségében és az Észak-Alföldön, valamint a Dunántúl északi, északnyugati felén valószínű zivatarok kipattanása.

A legjellemzőbb kísérőjelenség továbbra is a felhőszakadás (rövid idő alatt kis területen 25-30 mm körüli csapadék) lesz, de kisebb eséllyel kis méretű jég és viharos (60-70 km/h) szél is előfordulhat környezetükben.

(met.hu)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.