A legbüszkébb arra vagyok, hogy húsz évnyi küzdelem után sikerült elérni, hogy nagypéntek munkaszüneti nap lett – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások ügyvezető minisztere csütörtök este Budapesten, a Hold utcai református templomban.

A miniszter felidézte, húsz évig küzdött ezért, és ezzel az ünnep üzenete közelebb kerülhet az emberekhez.

Balog Zoltán a Protestáns tavasz rendezvénysorozat keretében beszélgetett a vallási toleranciáról Bogárdi Szabó Istvánnal, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnökével, Schanda Balázs alkotmányjogásszal és Lánczi András filozófussal, akiktől mások mellett azt kérdezte, vajon milyen következménye van annak a hatalomgyakorlásra, hogy Magyarországon a kultúra alapvetően keresztény alapokon nyugszik.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a politikusoknak különösen óvatosan kellene bánniuk a keresztény szóval, hiszen ha komolyan gondolják, akkor nem vonhatják meg az egyházaktól, hogy ők maguk vitassák és határozzák meg, hogy mit jelent kereszténynek lenni.

Szabó István azt hangsúlyozta, hogy az állam és az egyház tudatos szétválasztása kizárólag keresztény hagyomány, amelyet az iszlám nem ismer és nem is akar megismerni.

Balog Zoltán: Óvatosan kell bánni a keresztény szóval

A református püspök szerint nem keresztény közegben levenni a keresztet, a vallási "identitásmárkát", nem a tolerancia jele, hanem kulturális megfutamodás.

Schanda Balázs arról beszélt, hogy a magyar nemzet évszázadok óta felekezetileg nagyon megosztott. Ugyanakkor az az ökumené rossz iránya, "ha félretesszük mindazt, amiben nem tudunk megegyezni".

Az alkotmányjogász zseniális ötletnek nevezte Isten "belecsempészését" az alaptörvénybe, és fontosnak nevezte, hogy az alkotmány leszögezi, hogy a házasság egy férfi és egy nő kapcsolata. De – mint mondta – ha a jogrendszert megelőző konszenzus eltűnik, azt a jogrendszer parancsszóval nem tudja újratermelni.

A vallásszabadságot kimondó, 1568-as tordai országgyűlésről szólva Bogárdi Szabó István kiemelte: ami 1568-ban lejátszódott, amögött ott van a felismerés, hogy Erdély ütközőzóna, és nem engedheti meg magának a vallási dulakodást, ha meg akarja védeni a kis ország épségét.

Schanda Balázs megjegyezte: a tordai országgyűlésen nem a mai értelemben vett vallásszabadságot hirdették meg, hanem "egy nagyon kényes helyzetben négy vallás tűzszüneti megállapodást kötött".

Lánczi András emlékeztetett arra, hogy a vallási türelem megjelenésével egy időben jelent meg az európai gondolkodásban a kételkedés, és kezdett megformálódni az új, az észt középpontba állító emberkép.

Hozzátette azt is: korabeli, többször megfogalmazott vélekedés volt, hogy ha helyet adnak a reformációnak, az végül az ember vallástalanná válásához vezet majd.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI Fotó: Vajda János

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Egy vicc erről a kereszténykedésről:
.
Megkérdeznek 3 nőt, hogy mi a foglalkozásuk.
Az első:
- Én kertésznő vagyok, melegágyból melegágyba vándorolok.
A második:
- Én matematikus vagyok, összeadom magam a főnökömmel, négyzetre emelem a szoknyámat és kivonom magam a forgalomból.
A harmadik:
- Én is olyan qva vagyok, csak nem tudom olyan szépen megfogalmazni!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ila51
meg a fiatallal , meg a demokratával
tudode
Egy vicc erről a kereszténykedésről:
.
Megkérdeznek 3 nőt, hogy mi a foglalkozásuk.
Az első:
- Én kertésznő vagyok, melegágyból melegágyba vándorolok.
A második:
- Én matematikus vagyok, összeadom magam a főnökömmel, négyzetre emelem a szoknyámat és kivonom magam a forgalomból.
A harmadik:
- Én is olyan qva vagyok, csak nem tudom olyan szépen megfogalmazni!
justhpeter
Balog mint keresztény ? Ez csak komoly lehet, mert viccnek durva !
Nessy
Anno a kereszténység égisze alatt irtották a "nem keresztényeket" a pénzért, területért, hatalomért. Most finomabb módszerekkel, de megint Isten mögé bújva tesznek tönkre mindent maguk körül. Miért? A pénzért és a hatalomért. Fejlődtünk pár évszázad alatt? Csak a módszerek! A cél ugyanaz! Az uraság helyett a böjt és az imádkozás az alattvalók feladata volt. Na, ez most is így van!
Ahogy régen sem tartották be az urak a parancsolatokat, úgy most sem. Ennyit a jelenlegi státusz kereszténységről, az egyre agresszívabb "hittérítésről"!
simmering73
Annyira, hogy a szádra ne vedd a keresztyén szót.
balos
Lehet,hogy az ateista árt a vallásnak,de nem annyit amennyi "gyűlőletet" terjesztenek a mai "vallásos" vezetők!Tiszta szívből GYŰLŐLŐM a vallási vezetőket,mert aranyban terjesztik a SAJÁT proféciájukat ami ellentétes a JÉZUS szavaival!
Jozefina
Másra sajnos nem is lehet büszke a 20 év "munkája" eredményeként, mint hogy nagypéntek munkaszüneti nap lett!!!
Nessy
@Jozefina: Na, ez sem nagy győzelem, ha megkérdezed az embereket!
advocat
Megjegyzem a szenteste legalább akkora "dobás" lett volna.
kisrigó
Jó lenne, ha tisztába lennénk azzal, hogy a vallás nem azonos a papokkal, mert -tisztelet a kivételnek-, de egyre több egyházi vezető áll a hatalom szolgálatába a saját anyagi érdekei miatt. A hatalom őket is "érdekemberré" alacsonyította, nem mindenki volt képes ellenállni a kísértésnek. Luxus étterem, stadion építés stb., legalábbis ami látszik. Szerintem az ilyen, megélhetési vallási vezető!
RonaGyuri
Balog-páter is kezdhet magyarázkodni?

A bukott-ember-miniszter csütörtök este Budapesten, a Hold utcai református templomban haknizott

A beszámolók szerit „a Protestáns tavasz rendezvénysorozat keretében beszélgetett a vallási toleranciáról Bogárdi Szabó Istvánnal, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnökével, Schanda Balázs alkotmányjogásszal és Lánczi András filozófussal”.
Sok szokásos sületlenség mellett arról is beszélt, hogy „a politikusoknak különösen óvatosan kellene bánniuk a ’keresztény’ szóval”!
Ami lássuk be nagyfokú felelőtlenség volt tőle, s könnyen lehet ő is úgy fog járni, mint derék „keresztény-értelmiségi”-nek csúfolt barátai - a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület és a Professzorok Batthyány Köre -, akik (jegyezzük meg, tőle nem teljesen függetlenül) magyarázkodni kényszerültek, hogy fontos kritikájuk nem vonatkozik a Fideszre.
Mint tudjuk tegnap Őfenesége arról is zagyvált, hogy „Mi kereszténydemokraták vagyunk és kereszténydemokráciát akarunk”! =))
Fradigege
Főleg neked kell óvatosan bánni a keresztény szóval, kisöcsi! Te nem vagy keresztény.
Macskaszem
Bizony óvatosan kell bánni a keresztény szóval, mert a hazug, lópó, csaló álkeresztény fideszkádéempés bűnszervezet tagjainak szájából nagyon hiteltelenül hangzik.
papa.49
@Bástya Béla Elvtárs: Az bizony ózdi ...
cikicakk55
Ezen a képen tökre úgy néz ki mint egy Downk kóros. Annyi a különbség köztük,hogy ezen a szentférgen kívül a Down kórosok mind szerethető emberkék. Mindegy mennyi idősek,milyen a nemük,de őszinte a szeretetük. Ebben az emberszerűben semmi szeretni valót nem látni. Talán az anyukája még érzett iránta valami,de ezzel ki is fújt az őszinte rajongóinak a száma.
Desischado
Ez keresztény?! Hiszen, lop, csal, hazudik, egy emberi aspektusa nem volt soha. Gyalázat, hogy kereszténynek meri mondani magát, pfujj!
kiscsillag66
Nekem az a legborzasztóbb, hogy egyértelműen kijelentik, hogy keresztény-ország vagyunk. Lehet, de akik ezt hirdetik, tuti, hogy nem azok, ha a cselekedetüket nézem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.