Choli Daróczi József halálával a roma kultúra meghatározó alakja, a magyarországi cigányság ikonja távozott – írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.

Emmi: Choli Daróczi József halálával a magyarországi cigányság ikonja távozott

A család a RomNet hírportállal tudatta szombaton, hogy életének 79. évében elhunyt Choli Daróczi József író, költő, műfordító, pedagógus, népművelő.

A minisztérium a közleményben részvétét fejezte ki Choli Daróczi József családjának.

Daróczi József 1939. május 26-án született Bedőn. Főiskolai tanulmányait a Budapesti Tanítóképző Főiskolán végezte 1972-1975 között. 1975-ben tagja lett a Magyar Írók Szövetségének és a Magyar Újságírók Országos Szövetségének. 1996-ban jelent meg cigány nyelvű bibliafordítása, az Újszövetséget fordította le lovári nyelvre. 1999-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje kitüntetésben részesült.

A zsámbéki Apor Vilmos főiskolán romológiát, cigány nyelvet, történelmet tanított. Innen vonult nyugdíjba. A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat diákjaival ezt követően is rendszeresen találkozott, közvetlen módon beszélgetett a fiatalokkal a magyar-cigány identitásáról és a roma értelmiségiek szerepéről – írta közleményében a minisztérium.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: Youtube

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szexuális tárgy
Amikor meghalt, akkor tudtam meg, hogy élt egy ember.
Nem tudtam, hogy élt, de azt tudom, hogy meghalt.
simmering73
Utána olvastam munkásságának. Cigány nyelvre fordított szépirodalmat, verseket, kedvence volt József Attila. Kár, hogy azokhoz nem jutott el igazán, akiknek íródott. (Tisztelet a kevés kivételnek).
Clavigo
R.I.P. A magyarországi cigányság " ikonja " ott ül a parlamentben. Mert megérdemlik a Flórijaánt. Büszkék lehetnek rá.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.