Beszünteti működését Budapesten a Nyílt Társadalom Alapítványok nemzetközi irodája és átköltözteti munkatársait a német fővárosba – jelentette be keddi, New York-i keltezésű közleményében az alapítvány, az "egyre nyomasztóbb magyar politikai és jogi környezetre" hivatkozva.

A tájékoztatásban azt írták, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok továbbra is támogatni fogják a civil szervezeteket Magyarországon az olyan fontos területeken, mint a művészet és a kultúra, a sajtószabadság és az átláthatóság, valamint az oktatás és egészségügyi ellátás biztosítása minden magyar állampolgár számára.

A közleményben megjegyzik:

a magyar kormány arra készül, hogy tovább korlátozza a civil szervezetek munkáját "az úgynevezett  'Stop Soros' törvénycsomag által".

"A magyar kormány becsmérli a munkánkat, és hamis színben tünteti fel, korlátozza a civil társadalmat politikai előnyszerzés céljából, olyan taktikát alkalmaz, amelyre még nem volt példa az Európai Unió történetében" – idézi a közlemény Patrick Gaspardot, a Nyílt Társadalom Alapítványok elnökét. "Az úgynevezett Stop Soros jogszabálycsomag a legújabb ilyen próbálkozás. Nem tudjuk tovább garantálni a munkánk és a munkatársaink biztonságát Magyarországon, és nem tudunk védelmet nyújtani az önkényes kormányzati beavatkozással szemben."

A közleményben hangsúlyozták, hogy irodáik elköltöztetése Budapestről fájdalmasan érinti azt a több mint száz itt dolgozó munkatársukat, akiknek többsége nemzetközi adományozással foglalkozik.

A munkatársak mintegy 60 százaléka magyar állampolgár, és sokan közülük több mint egy évtizede dolgoznak a Nyílt Társadalom Alapítványok megbízásából. A Nyílt Társadalom Alapítványok megteszi a szükséges lépéseket, hogy biztosítható legyen az irodák elköltöztetésében érintettek biztonsága és jóléte.

Mint írták, a magyar kormány az elmúlt két évben százmillió eurót (több mint 30 milliárd forintot) költött az alapítvánnyal kapcsolatos hazugságok terjesztésére.

Hozzáteszik:

A hazug kampány részeként antiszemita plakátokkal árasztották el a közterületeket, nemzeti konzultációnak álcázott támadást indítottak Soros György és a magyarországi jogvédő szervezetek ellen

A Die Presse című osztrák napilap a Nyílt Társadalom Alapítványok New York-i központjára hivatkozva április 19-én már írt a tervezett lépésről, jelezve, hogy az iroda a nyáron Berlinben nyitja meg kapuit.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Varsóban arról beszélt, hogy amint megalakul az új kormány, és megtartotta első ülését, azonnal benyújtják a parlamentnek a Stop Soros törvénycsomagot és az alkotmánymódosítás tervezetét. Ha elfogadják, a Belügyminisztérium felhatalmazást kaphat például a civilek titkosszolgálati módszerekkel történő megfigyelésére – írta meg az Index.

Az Origo lap szerint a Soros-alapítvány kivonulása Budapestről, csak "látszatkivonulás, melynek célja, hogy kivonják magukat a magyar törvények alól".

Forrás: MTI, opensocietyfoundations.org, Index, Origo

Címlapi kép: YouTube/Open Society Foundations 

79 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szép új világ
@Shikari: Valóban az volna a fidesznek a legoptimálisabb, ha az országban a saját szavazóin kívül senki nem maradna és az őt támogató szervezeteken kívül semmi más nem működne.
Biztos vagyok benne, hogy ez neked is tetszene. Ezt totális diktatúrának hívják, még akkor is, ha úgy éreznétek eleinte, hogy ez maga a Kánaán.
Őszintén sajnállak!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Shikari
@libellle: Szerintem hamarosan az EU-t meghatározó politikus lesz, ha nem az EU vezetője.
libellle
@Shikari: kire gondolsz? viktorkára. na mindenki elötte van a sorban. efelöl ne legyenek kétségeid. Vagy nem veszed észre, hogy Magyarország már külsö szemlélöje az EU-nak? Ajajaj nagy a problema. .
F_Viktor
@advocat: Írod:
"Jó volt neked 45 évig a szovjet uralom?"

Ez az ingyenélő rokkantnyugger a Kádár érában orbánhoz hasonlóan III/III-as besúgó komcsi volt!
Eladott Ország
http://kanadaihirlap.com/2018/05/15/magyarors...
„Felelős” kormányzati tényezők szinte egyetlen megszólalásukkor sem mulasztják el, hogy közöljék a nyilvánossággal: az új kormány első feladata a Stop Soros törvény elfogadása lesz.
Az alapítvány mostani bejelentének közvetlen oka az a hétfői bejelentés lehetett, amikor miniszteri meghallgatásán Rogán Antal az eddigi fenyegetéseket megfejelte azzal, hogy a Stop Soros törvénycsomag a korábbiaknál is szigorúbb lesz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok