Az unió által finanszírozott operatív programok mintegy 4 százaléka kerül a Balatonhoz a mostani fejlesztési ciklusban, míg az előzőben ez az arány 2,5 százalék volt – hangzott el a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) keddi ülésén Balatonfüreden.

Molnár Gábor, a BFT munkaszervezetének igazgatója elmondta, a mostani fejlesztési ciklusban a források 70-80 százalékát ítélték már oda, április közepéig 292 milliárd forintot, 670 projekt van folyamatban.

Több uniós pénz kerülhet a Balaton fejlesztésére

Fotó: pixabay.com CCO

Az igazgató hangsúlyozta, a térségi stratégia kidolgozásában figyelembe kell venni, hogy a munkanélküliség helyett ma már a munkaerő-hiány okoz problémát. Figyelembe kell venni azt is, hogy a BFT által megrendelt KSH népesség-előrejelzési kutatás szerint a 271 ezer lakosú üdülő-régió lakossága 2062-re 180 ezerre csökken, és az országos átlagnál nagyobb mértékben fog öregedni a balatoni lakosság. Alkalmazkodási stratégiát kell kidolgozni a klímaváltozás hatásaira is – tette hozzá.

Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy 2013 vége óta sokat fejlődött a horgászturizmus, azóta 50 százalékkal nőtt a horgászjegyek értékesítése.

A horgászturizmus fő gátja, legégetőbb problémája a meglepően kevés parti horgászhely a 220 kilométeres partszakaszon – fogalmazott a vezérigazgató. Szerinte a csónakos horgászatot kell fejleszteni, amihez viszont csónakkikötőket kell építeni. A horgászok biztonsága érdekében legalább az év végéig kellene üzemeltetni a viharjelzést – tette hozzá.

Szári Zsolt beszámolt arról is, hogy sikerrel járt a cég eredetvédelmi programja, a napokban sikerült elfogadtatni, hogy a "Balatoni hal" elnevezés országos földrajzi minősítéssé váljon, amelynek uniós elfogadtatását is kezdeményezték. A balatoni fogas mint hungarikum bejegyeztetése is folyamatban van – tette hozzá.

Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke arról számolt be, hogy az április közepétől május 27-ig tartó tavaszi Nyitott Balaton akcióban mintegy 250 vállalkozás 150 programja zajlik a régióban.

(MTI)

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

F_Viktor
@human: Igen, több EU-s pénz kerül pénztáros löléhez és az orbán családhoz!
Persze ha az EU fizet, ha nem, akkor az adófizetők pénze lesz a célpont.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bakegya
@kisrigó: FÖLKÖTÖTT ÁLLAL-sajnálom de én már ezt tapasztalom.
kisrigó
@bakegya: Nagy bűne (többek között) ennek a nagyon "nemzethi, emberbarát" kormánynak, hogy sikerült a félelmet és rettegést behozni az életünkbe! Mindenki kénytelen kétszer is meggondolni, hogy mit mond nyilvánosan, mert "következménye" lesz, lehet. Igen véleményszabadság van, de jön a retorzió, pl "kopogtat a szervilis NAV a vállalkozásodnál. Úgyis találnak valamit, örülhetsz, ha csak annyival megúszod. Ezek miatt értem én is a "felkötött
papa.49
Most kéne Brüsszelben behúzni a vészféket !!!
kisrigó
@Jozefina: Szerintem is csendben várakozik a "saját láb", hogy a kellő pillanatban színre lépjen, birtokba vegye az apuci és vazallusai által felépített birodalmat. Nem vagyok rosszindulatú, de ne legyen benne öröme! Kísérje az éhező és fázó gyerekek sírása!
Hellcat
Most hogy már az egész a mészárosé meg a qrbán családé...
bakegya
@kisrigó: jól mondod,megtapasztaltuk,csak hogy nélkülünk nincs élet-eleve úgy választottunk szakmát.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.