A márciusig tartó egy évben is tovább csökkentek a lakossági hitelek kamatai.

Egyes termékeknél ugyanakkor már láthatóan lassul a mérséklődés üteme, sőt idén az első negyedévben akadt példa a kamatok enyhe emelkedésére is – írta a szerdai Világgazdaság.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a forintlakáshitelek átlagos éves kamata 4,13 százalékot ért el márciusban, ez 39 bázisponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. 2018 első negyedévében ugyanakkor már nem csökkent, hanem szűk sávban – 4,05 és 4,13 százalék között – ingadozott a jegybank által kimutatott átlagos ráta, vagyis a teljes forintlakáshitel-piacon már megszakadni látszik az évek óta tartó, gyakorlatilag folyamatosan csökkenő trend.

Az szemléjéből kiderül, hogy a forintalapú fogyasztási kölcsönök közül a gépjárműhitelek kamatai csökkentek a legnagyobb mértékben a márciusig tartó egy év alatt: a márciusra kimutatott átlagos érték kereken két százalékponttal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Szintén jelentősen, 138 bázisponttal esett 12 hónap alatt a folyószámlahiteleknél kimutatott átlagérték is, ami viszont még így is meghaladja a 19 százalékot – leginkább a kamatozó hitelkártya-követelések árfelhajtó hatása miatt.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.