Korom Ferenc átvette a Honvéd Vezérkar főnöki kinevezését Áder János köztársasági elnöktől szerdán Budapesten, a Parlamentben.

A köztársasági elnök határozata szerint a Honvéd Vezérkar főnökének megbízatása 2018. május 16-tól 2023. május 15-ig, határozott időre szól.

A vezérőrnagyot egyúttal előléptették altábornaggyá.

Korom Ferenc átvette vezérkari főnöki kinevezését

Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar távozó főnöke, honvédelmi miniszterjelölt átadja a csapatzászlót Korom Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar új főnöke a Honvéd Vezérkar főnöke tisztség átadás-átvételi ünnepségén az Országház Kupolacsarnokában 2018. május 16-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Simicskó István leköszönő honvédelmi miniszter ünnepi beszédében Benkő Tibor eddigi vezérkari főnököt és Korom Ferencet is kiváló katonának nevezte.

Az ügyvezető kormány honvédelmi minisztere azt mondta:

Korom Ferenc szigorú, határozott ember, fegyelmezett katona, de minden katonai beosztásában emberséges is volt.

Simicskó István megköszönte az eddigi közös munkát Benkő Tibor eddigi vezérkari főnöknek.

Kifejtette: Benkő Tibor 43 éve katonaként szolgál. Ebből több mint 20 éven keresztül különböző beosztásokban közösen segítették, támogatták egymást, tettek a Magyar Honvédségért, és Benkő Tiborral hasonló módon látják a honvédséget, illetve azt, milyen jövőt szánnak neki – mondta.

A leköszönő miniszter sok sikert kívánt Benkő Tibor új megbízatásához, honvédelmi miniszterségéhez.

Simicskó István felidézte:

2015-ben válsághelyzetben kérte fel őt Orbán Viktor miniszterelnök honvédelmi miniszternek, azóta mintegy 18 ezer katona vett részt az új feladatban a határ építésében, védelmében. Emellett összeállítottak egy honvédelmi és haderőfejlesztési programot, amellyel elkezdték erősíteni a Magyar Honvédséget.

Kiemelte:

Magyarország biztonsága a Magyar Honvédség képességein, a szövetségi rendszerén, és a magyar állampolgárok hazafias elkötelezettségén múlik.

"A haza védelme nemzeti ügy" – szögezte le a miniszter, kifejtve: be kell vonni a nemzetet, meg kell szólítani az embereket, kiemelten pedig a fiatalokat. Több program kell, hogy erősítsék a fiatalságban a hazafias érzést – mondta, példaként hozva a honvédségi ösztöndíj bevezetését, a kadétprogram elindítását.

Kitért arra is, hogy elkezdték területvédelmi elven újraépíteni az önkéntes tartalékos rendszert. Ennek nyomán kétezerrel több tartalékos van jelenleg, mint 2015-ben volt.

Simicskó István azt mondta:

biztos és kiszámítható életpályát tudnak nyújtani a katonáknak.

Mindemellett létrehozták az egykori MHSZ mintájára a Honvédelmi Sportszövetséget, korszerűsítették a kiképzési rendszert, elkezdték a haditechnikai fejlesztéseket, a laktanyák felújítását, létrehoztak továbbá egy védelemtechnológiai kutatóintézetet. "Történelmi léptékű fejlődés útjára" állították a Magyar Honvédséget – értékelt.

Simicskó István beszéde végén azt mondta: "szívvel, lélekkel, alázattal" dolgozott.

A Magyar Honvédségnek, a katonáknak, továbbá Orbán Viktor miniszterelnöknek és Áder János államfőnek is köszönetet mondott.

Azt mondta: "emelt fővel" távozik, az elmúlt három évet nem csak eltöltötte, hanem fel is töltötte. Mindenkinek sok siker kívánt a folytatáshoz.

Az ünnepségen részt vett mások mellett Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök, a Honvédelmi Minisztérium vezetősége, Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának leendő elnöke, a titkosszolgálatok vezetői, volt vezérkari főnökök.

Korom Ferenc – aki január óta az Összhaderőnemi Parancsnokság (ÖHP) parancsnoki posztját töltötte be – hétfőn az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságában kinevezés előtti meghallgatásán azt hangsúlyozta: a nemzeti érdekek képviselete kell, hogy vezéreljen mindent, nemzeti haderőt kell építeni és fejleszteni.

Azt mondta:

ismeri a Magyar Honvédség jelenlegi helyzetét, képességeit és korlátait is, tisztában van Magyarország biztonsági helyzetével, a nemzetközi és hazai kihívásokkal.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
Hááááát a Sim(l)icskónál biztos jobb lesz !!!
Sámannus
Kérdés, hogy mit mond a kényúr, hogy biznisz mint a stratégia.
Equus1
"2015-ben válsághelyzetben kérte fel őt Orbán Viktor "... nyakunkon volt a tatár, de mi megmutattuk, mint 1241-ben...
Amúgy nem ártana már vmit bizonyítani az 1485 június 1 óta nyeretlen honvédségnek vmit. Pl. védhetnék erővel a magyar érdekeket Afganisztánban.
Közelebbről meg jól letámadnák a büdöslábú tótokat, a hülye ukránokat, a muszkákat, a szőrös talpú románokat, a véres kezű szerbeket és a labancokat is. Akkor végre a csigaevő franciák is szeretnének minket.
Gauntlet
Kapásból annyi hazugságot olvastam hogy a hajam égnek áll - és olyan leszek mint Songoku.
Válsághelyzet?
Akkor nem ti voltatok a volánnál?
Jeeeeee
18 ezer katona? Hol?
A teljes állomány 23 ezer fő - de ebbe tényleg benne van a bürokrata meg a takarítónő is. Gyk. Azt mondja hogy Mindkét dandár körlete ÜRES!
Wáó!
A legújabb idiotizmusról nem is szólva. Nato elüldözése. Ha válság van, talán nem árt ha egy huszáros lengyel lovasrohammal a segítségünkre jönnek.
Nemzeti haderő. Miből?
Az ellenség nem fogja kivárni hogy feltornázzuk magunkat 100 ezerre.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.