Szijjártó Péter miniszter ismét az Európa Tanács főtitkárához fordult a kárpátaljai magyarok ügyében – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium szerdán az MTI-vel.

Szijjártó Péter ismét az Európa Tanács főtitkárához fordult a kárpátaljai magyarok ügyében

Fotó: MTI/AP/Valentina Petrova

Mint írták, Szijjártó Péter levelében tájékoztatta az Európa Tanács főtitkárát arról, hogy bár a Velencei Bizottság javaslatai az új ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban már fél éve ismertek, az ukrán parlament és kormány nem hajtotta végre azokat.

A magyar kisebbség anyanyelven történő tanulását súlyosan korlátozó törvény felfüggesztéséről mostanáig nem döntött az ukrán parlament, és az ukrán vezetők máig nem kezdték meg a tárgyalásokat a magyar kisebbség vezetőivel az oktatási törvényről.

A magyar külügyminiszter tájékoztatta Thorbjorn Jaglandot arról is, hogy ráadásul az oktatáson kívül más területeken is a már meglévő, szerzett kisebbségi jogok elvétele zajlik. A jelenleg ismert nyelvtörvény-javaslatok ugyanis szintén jelentősen korlátoznák a nemzeti kisebbségek nyelvhasználatát a hivatalos ügyintézés és a kulturális élet területén is – közölték.

Megjegyezték:

a Petro Porosenko elnök által beterjesztett állampolgársági törvényjavaslat pedig elvenné a kettős állampolgároktól az ukrán állampolgárságot, ami alanyi jogon jár mindenkinek, aki Ukrajnában született.

Szijjártó Péter emlékeztette az Európa Tanács főtitkárát: Magyarország az elmúlt időszakban több javaslatot is tett a helyzet rendezésére, de ezek ukrán részről megválaszolatlanok maradtak – írták.

A miniszter arra kérte Thorbjorn Jaglandot, hogy továbbra is kövesse szoros figyelemmel az ukrajnai eseményeket, és minden lehetséges módon segítse a nemzeti közösségek helyzetének javítását.

Forrás: MTI

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bencemacska
Tarajos!!!
És mi lesz a magyar oktatási törvénnyel???
Ahhoz senkinek semmi köze???
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
Szopottszar, megint helybe mégy a sallerért, nem baj legalább szokod, hogy ütik a tökfejed !!!
cs.n.
Hogy is van ez? Ha az Európa Tanács bírálatot fogalmaz meg Magyarországgal szemben, akkor húzzanak a francba, beleavatkoznak a szuverenitásunkba, stb. Most meg pont ezt várja el ez a gagyi nyikhaj. Éppenséggel még akár jogos is lehetne, ha nem az ő seggszájából hangzana el.
F_Viktor
@cs.n.: + Annak a Velencei Bizottság javaslataival példálódzik, akiket tűzzel, vassal irtanának!
karma1
@F_Viktor: Eleg vastag a bor a kepen, hogy oda mer fordulni, akiket a plakatjain lealaz, es akiktol ovni akarja a magyart...

Nagyon remelem, hogy jo erosen behajlitja majd a balkezet az Unio, es a jobbot a konyokhajlatba helyezve eroteljes lengetesbe kezd, hogy ertsen is ez a kakadu az egyertelmu jelekbol.
F_Viktor
@karma1: Van egy olyan érzésem, hogy máris beinteget az EU orbánéknak, nem véletlen, hogy szinte minden területen emelkednek az árak, nő az infláció.
A 2020-ig járó kohéziós pénzek nagy részét szétosztogatták a lölééknek, garancsiknak, az EU pedig visszatartja a kifizetéseket, s hatalmas lehet a költségvetés hiánya, ki tudja hogy szabadult el az államadósság.
Vásárhelyi szindrómát érzek, ahol kiderült, hogy fityeszéknél a 6 milliárd plusz, az éppen 4 milliárd minusz.
karma1
@F_Viktor: Raadasul a frissen hazaszabadult lezerjanko mindenkeppen forszirozza a meregdraga utfelujitasokat, mert egymilliarddal me'g meg akarja tetezni a varos adossagat, hisz neki most semmi sem draga...:o(((

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.