Áder János köztársasági elnök tiszteletvacsorán látta vendégül a Jessup Nemzetközi Jogi Perbeszédversenyen első díjat nyert Eötvös Lóránd Tudományegyetem joghallgatóit és felkészítő tanáraikat szerdán a Sándor-palotában.

Nemzetközi versenyen győztes joghallgatók és tanáraik vendégeskedtek Áder Jánosnál
Fotó: Máthé Zoltán/MTI

A vacsorán Balázs Gergő, Bazánth Barbara, Buda Zoltán, Németh Olívia és Orosz Dzsenifer hallgatók, valamint Kajtár Gábor és Csernus Máté felkészítő tanárok vettek részt.

Balázs Gergő másodéves hallgató a sajtó képviselőinek elmondta, hogy a verseny egy nemzetközi bírósági fórum előtt zajló pert szimulál, ebben vettek részt ügyvédként felperesi és alperesi oldalon. Írásban és szóban egyaránt meg kellett mérettetni magukat; beadványokat készítettek és perbeszédeket mondtak. A győzelmet írásbeli, felperes és alperes beadványainkkal összesítettben érték el, így lettek a világ 645 induló egyeteme közül a legjobbak.

"Mindannyiunknak nagy megkönnyebbülés, nagyon sokat dolgoztunk egész évben, hiszen szeptemberben ismertük meg a jogesetet, és áprilisban volt a döntő. Jóleső érzés, hogy mindezt siker is koronázta"

- fűzte hozzá.

Bazánth Barbara ötödéves joghallgató kifejtette, hogy a felkészülés a versenyre válogatóval kezdődik szeptember elején, majd a kiválasztott hallgatók januárig készítik el a beadványt. Ezután készülnek fel a verseny szóbeli részére. A hallgató kiemelte, hogy óriási megtiszteltetés, hogy együtt vacsorázhatnak a köztársasági elnökkel, és az eredményük ilyen elismerést kap.

"Reméljük, hogy ezzel az eredménnyel ösztönzünk majd további években más joghallgatókat is, hogy ilyen versenyeken vegyenek részt"

- emelte ki.

A Philip C. Jessup Nemzetközi Jogi Perbeszédverseny 60 éves hagyományával a legnagyobb múltú és legnagyobb, joghallgatók számára rendezett nemzetközi megmérettetés a világon. A versenyen mintegy 100 országból évente csaknem 600 csapat vesz részt. A Washingtonban megrendezett verseny döntőjében az ELTE diákjai több mint 120 csapatot utasítottak maguk mögé, többek között a Yale, a Berkeley, a New York Egyetem, a King's College, a University College London válogatottját, valamint a nemzeti döntőket korábban megnyerő német, ír, francia, kanadai, indiai, kínai és ausztrál csapatokat.

A tiszteletvacsorák hagyományát Áder János azzal a szándékkal teremtette meg, hogy felhívja a figyelmet a kiemelkedő teljesítményekre, amelyek öregbítik Magyarország hírnevét. Az államfő tudósokat, művészeket, sportolókat, de világbajnokságot nyert szakmunkásokat is meghívott már tiszteletvacsorára, mások mellett Polgár Judit nemzetközi sakknagymestert, Hosszú Katinka ötszörös világbajnok úszót, Buzánszky Jenő labdarúgót, Kozma Imre atyát, Lech Walesa egykori lengyel államfőt, Törőcsik Mari színművészt, Makk Károly filmrendezőt, Kobajasi Kenicsiro karmestert, Csukás István írót, Kallós Zoltán néprajzkutatót és Rubik Ernő feltalálót.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.